marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Prazniki brez stresa

Pošlji prijatelju

ženska z božično kapo in skodelico v rokiFotolia

Kako se prebiti čez praznike, ne da bi vas spravljale ob pamet polne trgovine, sorodniki, kuhanje … Preberite nekaj preprostih nasvetov!

Olajšajte si delo

- Ste letos določeni za »dežurnega kuharja« za božično večerjo za večje število sorodnikov? Nikar ne hodite v trgovino. Naredite si spisek potrebščin in vsa živila naročite preko spleta, hkrati pa ne pozabite še na skromna darila za sorodnike ali prijatelje. Živila in darila lahko dostavijo do vas oziroma na naslov, kjer jih potrebujete (če boste na primer kuhali pri starših ali prijateljici).

- Je že res, da celo leto skrbite za čist in urejen dom, a ko se vam obetajo obiski, si je dobro vsaj enkrat letno privoščiti čistilni servis. Rezervacijo naredite že v začetku decembra, saj je pred božičem in novim letom običajno gneča. Tako bodo za čiščenje poskrbeli drugi, vi pa se lahko posvetite zabavi.

- Imate doma dojenčka ali vas kakšna druga prijetna obveznost ovira pri tem, da bi se za božič izkazali kot popolni? Ne pozabite na prioritete! Če vaš dojenček tako zahteva in vam je to v užitek, pač preživita pol dneva sede pod božičnim drevescem in se čudita okraskom ter lučkam. Tako ne boste prav veliko postorili – pa kaj! Glavno, da se imate vi in vaš otrok lepo. Božični venček, piškote in vse ostalo, kar običajno delta sami, pa pač kupite. Božič bo vseeno čudovit.

Dobro načrtovanje

- Marsikomu se zdi to noro, a dejansko boste veliko manj pod stresom, če boste vsa darila kupili vnaprej, vsaj do konca novembra. Tako vam ne bo treba skrbeti, kako boste uspeli iti do trgovine, ker imate toliko dela v službi, pa še doma je treba pred prazniki postoriti cel kup stvari. S takšnimi nakupi pa lahko tudi veliko privarčujete, saj lahko kupite reči takrat, ko imajo ugodno ceno, ne pa takrat, ko jih nujno potrebujete – ne glede na ceno.

- Imate veliko sorodnikov, ki bi jih morali obdariti, vaš družinski proračun pa je majhen? Specite piškote, pripravite liker v majhnih stekleničkah, med in marmelado v majhnih kozarčkih …Na tržnici lahko nakupite zelišča za čaj ali pa košarice napolnite s sadjem, steklenico balzamičnega kisa in oljčnega olja … Slastnih daril, pri katerih vam ni treba razmišljati o tem, komu so namenjena, temveč jih lahko podarite prav vsakomur, je veliko.

- Vedno imejte pripravljeno rezervo – če bi se nepričakovano izkazalo, da ste na koga pozabili. Doma imejte nekaj odvečnih božičnih voščilnic in znamke, ovojni papir in pentlje, nekaj vrečk mešanih bonbonov, kakšno steklenico vina. Tako vas ne bo mogel nikoli nihče presenetiti.