Goji jagode
Goji jagode (Lycium barbarum) oziroma volčje jagode, ki izhajajo iz Kitajske, pravzaprav niso prave jagode, saj spadajo v isto skupino rastlin kot krompir in paradižnik (med razhudnikovke). Jagode jim pravimo zgolj zaradi drobnih rdečih sadežev, ki so zaradi svojih zdravilnih učinkovin vse bolj priljubljene tudi pri nas. Posušene jagode in sok že dolgo uporabljajo kot zdravilo za vrsto težav na Kitajskem, v Tibetu, na Japonskem in v drugih vzhodnih deželah. Prvič so jih omenili že pred 2000 leti, pa tudi danes se nahajajo na seznamu zdravilnih rastlin – revija Time Magazine jih je leta 2008 razglasila celo za supersadež leta.
Za kakšno rastlino gre?
Goji je pravzaprav grm, ki zraste tudi do tri metre visoko, na njem pa od julija dalje cvetijo majhni cvetovi v barvi vijolic. Prvo leto grm sicer ne rodi, nato pa se iz cvetov na njem oblikujejo podolgovati plodovi, ki spominjajo na plod šipka. Grm obrodi vse do prve zmrzali, tako da lahko z njega dobimo tudi več kilogramov plodov, ki so veliki okoli dva centimetra.
Goji jagode se gojijo predvsem na Kitajskem, kjer jih pridelajo preko sto tisoč ton, ker so v trgovini precej drage, pa je dobra novica, da jih lahko zasadite tudi doma. Grm namreč dobro prenaša tako sušo kot zmrzal (celo do -20° C). Za več informacij o sadikah in gojenju doma pokukajte na spletno stran prvega slovenskega eko nasada goji jagod.
Uporaba v kuhinji
Jagode je najbolje stisniti v sok ali posušiti, sicer pa se lahko uživajo samostojno (kot suho sadje), ali pa tudi v sladicah ter solatah, mlečnih napitkih in podobno. Poskusite jih na primer v domačem jogurtovem sladoledu – gotovo vam bo všeč.
Kar pokajo od zdravja …
Supersadež vsebuje učinkovine, ki krepijo telo (na primer po bolezni), dajejo energijo ter odpravljajo utrujenost, zavirajo staranje, preprečujejo raka (mutacijo celic), razstrupljajo telo, spodbujajo regeneracijo tkiva ter izboljšujejo vid, zdravijo bolečine v sklepih, ugodno vplivajo na sladkorno bolezen, zdravijo impotenco ter neplodnost in hkrati delujejo še kot afrodiziak. Nič čudnega torej, da jih vsi tako priporočajo – nenazadnje so naravno zdravilo za vrsto bolezni, ki jim moderna medicina in farmacija nista kos.
Podobni članki
- Težave s ščitnico odpravimo z želodovo kavo
(08.09.2017) - Bezeg
(19.05.2011) - Jagodni sirup
(26.07.2018) - Povišan krvni tlak – hipertenzija
(04.04.2013) - Praznične začimbe
(23.12.2010) - Jagodna marmelada z belim vinom
(12.07.2017) - Banane
(30.10.2010) - Preženite alkoholnega mačka!
(01.01.2011) - Frape iz jagod in kokosovega mleka
(23.05.2011) - Ameriške palačinke z jagodami
(24.07.2017)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:22.04.2011, 324,359 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 303,796 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 224,856 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 192,848 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,026 prikazov