marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Dragi striček Božiček …

Pošlji prijatelju

Božiček bere pismaFotolia

So vaši otroci že napisali pismo Božičku? Če še niso, naj kar pohitijo, saj časa za dostavo njihovega pisma ni več veliko. Da bo pisanje nekoliko lažje, pa smo zbrali tudi nekaj nasvetov o tem, kaj vse je treba v pismu zabeležiti.

Za začetek je seveda treba izbrati lep papir – Božiček je velik ljubitelj narave (zato tudi živi v naravi skupaj z jeleni), zato bo še posebej vesel, če bo otrok izbral list iz recikliranega papirja. Ko pismo napiše, naj ga še nekoliko okrasi ali nariše na drugo stran risbico – tako bo Božiček videl, da se je zares potrudil. Kaj pa potem? Pismo vstavite v ovojnico, napišite naslov (Severni pol ali vas Rovaniemi na Finskem) in nalepite znamko. (Morda pisma ne boste dali na pošto, temveč ga boste pustili ob oknu, kjer ga bodo ponoči prevzeli Božičkovi škratje, vendar naj ima vseeno znamko – škratje jih namreč zbirajo in njihova zbirka znamk je že sedaj največja na svetu.)

1.

Božičku je treba napisati, kao priden je bil otrok to leto (da mu ne bo treba preverjati v debeli knjigi pridnih in porednih otrok). Otrok naj napiše, kaj je v zadnjem času naredil dobrega. Je morda delil svoje igrače s prijateljem ter se zaradi tega z njim ni sprl? Je pomagal bratcu ali sestrici, ki si še ne zna zavezati vezalk na čevljih? J pomagal pri pripravi kosila in na mizo zložil krožnike ter jedilni pribor? Vsakamalenkost šteje, a otrok naj zapiše zgolj tiste, ki so zanj še posebej pomembne.

2.

Božiček je pameten mož in dobro ve, da otroci niso ves čas pridni. Zato ni odveč zapisati, kdaj je bil otrok lump ter se za obnašanje opravičiti. Naj vaš otrok napiše, kje se bo v naslednjem letu še bolj potrudil, česa se bo naučil, česa odvadil ...

3.

Božičku je treba napisati, kaj si otrok najbolj želi ter zakaj. Je že res, da imajo otroci veliko želja, a njegovi škratje morajo izdelati celo goto igrač za otroke vsega sveta, zato je dobro vedeti, katera je na otrokovem spisku najbolj pomembna. Če ima otrok zelo pomembno željo tudi za koga drugega, naj na to nikar ne pozabi – Božiček je vesel, če so otroci velikodušni ter si zaželijo, da bi pomembno darilo prinesel tudi komu od njegovih bližnjih ali prijateljev.

4.

Koliko daril si lahko otrok zaželi? Če je bil priden, mu bo Božiček pustil darilo doma, pri obeh babicah, pri teti in stricu ... To pomeni, da je daril lahko največ toliko, kot je ožjih sorodnikov, pri katerih Božiček pušča darila za otroka. Seveda pa ne gre pretiravati – nekatere želje naj bodo večje, druge manjše. Božiček si bo gotovo hitro rekel, da otrok pretirava, če si bo hkrati zaželel največji paket Lego kock, helikopter na daljinsko upravljanje, novo smučarsko opremo in še doživljenjsko zalogo čokolade.

5.

Zakaj ne bi v pismo vključili šale? Božiček se namreč nadvse rad smeji. Ho, ho, ho ...

6.

Saj vaš otrok ve, da je Božiček pravi gurman (zato tudi ima tak trebušček) in mu je treba poleg božičnega drevesca nastaviti kakšen priboljšek, kaj ne? Otrok naj zapiše, kakšno dobroto mu bo pripravil – na primer piškote, ki jih bosta spekla skupaj z mamico, ali pa celo svojo najljubšo jed. (Pica ali krompirček s kečapom sta čisto v redu, kajti Božiček je navdušen nad isto hrano kot otroci.)

7.

Otrok naj zapiše, kaj mu je ob božiču najbolj všeč. (Poleg tega, da dobi darila, seveda.) Se veseli, da si bo ogledal poseben animirani film? Komaj čaka na božično večerjo? Je vesel, da boste za božič obiskali prijatelje, ki jih že dolgo niste videli, da bosta pri vas prespala babica in dedek ...?

8.

Pozdrave je treba naročiti tudi za gospo Božiček, za jelenčke in škrate. Saj veste – če bi pismo prejel vaš otrok, bi tudi on želel, da pošiljatelj povpraša po mamici, očku in sestrici, prav tako pa pošlje nekaj poljubčkov za kužka in morskega prašička. In morda bo škratom tako všeč, da se je otrok spomnil nanje, da bodo dali vrečo z darili še kakšno dodatno presenečenje.

9.

Božičku se je potrebno zahvaliti za vse igrače, ki jih je otrok prejel v preteklem letu – na to namreč večina otrok pozabi. In za konec: pisma Božičku se ne sme oddati na škratjo pošto, če dobremu možu vsaj v zadnjemu stavku ne zaželite »Vesel božič!«