marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Melanom – preglejte svojo kožo!

Pošlji prijatelju

poletno oblečeno dekle leži na blazinah v senciFotolia

Projekt pod imenom Euro melanoma day sočasno poteka že v 29 evropskih državah. Slovenija se je projektu priključila v letu 2008. Od tedaj tudi pri nas letno poteka Slovenski dan boja proti melanomu, slovenski dermatovenerologi pa na ta dan prostovoljno opravljajo brezplačne preventivne preglede.

Nekatera znamenja na koži se lahko spremenijo v melanom - »črni kožni rak«. V zadnjih desetletjih se število novo odkritih obolenj tako v svetu kot tudi v Sloveniji hitro povečuje. V želji, da bi opozorili na ta problem, so iniciativo za zajezitev bolezni in osveščanje laične javnosti leta 2000 prevzeli evropski dermatologi pod vodstvom Evropske akademije za dermatologijo in venerologijo (EADV), in en dan v letu prostovoljno opravljajo brezplačne preventivne preglede kože, v želji, da bi skozi akcijo naučili ljudi pregledovati svojo kožo in jih seznanili s preventivnimi ukrepi ter razširili vedenje o škodljivosti UV sevanja.

Letošnji slogan »Poznate svoja znamenja? Vaša koža je vaša prihodnost.« želi še posebej opozoriti na pomembnost rednega enkrat mesečnega samo pregledovanja kože in znamenj ter pozornega spremljanja sprememb na koži in novonastalih znamenj, kar je pomembno za zgodnje odkritje malignega melanoma in izid zdravljenja.

Asist. Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., predstojnica Dermatovenerološke klinike UKCL je povedala: »Želimo, da bi samopregledovanje kože prišlo v navado ljudem,(»kot redno umivanje zob«, ), saj vemo, da v napredovali fazi melanom lahko zaseva v notranje organe in ogrozi življenje bolnika. Statistični podatki kažejo, da je preživetje bolnikov z melanomom najboljše pri debelinah tumorja pod 1mm.«

Šele v zadnjih letih, po številnih projektih z namenom ozaveščanja prebivalstva o nujnosti samopregledovanja kože, ki jih izvajajo slovenski dermatovenerologi, so tudi pri nas pogostejši bolniki, ki pridejo na pregled prej, ko tumor še ni zaseval.

Najpogostejši vzrok nastanka vseh vrst kožnega raka so ultravijolični (UV) žarki. Znano je, da ponavljajoče, posebno pa intenzivno izpostavljanje soncu, katerega posledica so sončne opekline, posebno v otroštvu, zvišuje tveganje za razvoj melanoma in nemelanomskih kožnih rakov. Melanom je najbolj nevarna oblika kožnega raka. V približno 30 % primerov se razvije v že obstoječem kožnem znamenju, v približno 70 % pa se pojavi kot novo znamenje kjerkoli drugje na koži.

Kako prepoznamo melanom?

Melanom, posebej v zgodnjih stadijih, ni nujno rašča nad nivojem kože, temveč se lahko pojavi v številnih oblikah. Zato ne smemo prezreti nikakršne na novo zrasle ali že obstoječe spremembe oz. znamenja na koži, ki se kakorkoli spreminja. Še posebej bodimo pozorni na vsako spremembo velikosti, barve, oblike, robov ali debeline že obstoječih znamenj in ostalih tvorb, kar je ključno za zgodnje prepoznavanje melanoma. V rizično skupino za razvoj melanoma spadajo ljudje s svetlo poltjo in svetlimi ali rdečimi lasmi, katerih koža na soncu hitro pordeči in ne porjavi, in ljudje z velikim številom pigmentnih znamenj ali ljudje z atipičnimi znamenji.

Pigmentna znamenja, ki kažejo na težavo so:

- asimetrična (namesto okrogla);

- imajo nepravilen rob z izrastki (namesto pravilnega in ravnega roba);

- večbarvna (namesto enobarvna);

- večja od 6 mm (namesto manjša);

- se spreminjajo (namesto, da bi ostali enake oblike, barve, velikosti in debeline).

Kako si sami pregledamo znamenja?

Pozorno preglejte obraz, ne pozabite na ušesa in pri tem uporabite ogledalo. Pozorno preglejte tudi lasišče.

Preglejte dlani in notranje strani podlakti in nadlakti. S pomočjo ogledala preglejte komolce in pazduhe.

Preglejte vrat, trebuh (tudi kožne gube na trebuhu) in prsi (ženske naj pozorno pregledajo predel pod dojkami).

Preglejte tilnik, ramena in hrbet pred ogledalom ob pomoči drugega, ročnega ogledala. Ne pozabite na zadnjo stran stegen, zadnjico in predel za ušesi.

V sedečem položaju preglejte kožo golen, notranje strani stegen, gležnjev, narta, podplatov in preste nog. Ne pozabite na nohte in predel spolovila, pri čemer uporabite ogledalo.

Preventiva

Zaščito pred škodljivimi vplivi UV sevanja v prvi vrsti predstavlja mehanična zaščita. Neizpostavljanje sončnim žarkom v najbolj vročem delu dneva oziroma zaščitna oblačila, pokrivala in očala. Šele kadar se fizično ne morete zaščititi pred soncem, je pomembno, da izberemo kakovostne pripravke za zaščito pred soncem ter jih redno in pravilno nanašamo na kožo. Tako zmanjšamo možnost nastanka melanoma. Vsakodnevna uporaba učinkovite zaščite pred soncem varuje pred melanomom!

Kadar je mogoče, se zadržujte v senci in ne planirajte dolgotrajnih aktivnosti na prostem v času najmočnejšega sonca (odvisno od geografske lege, nekje med 10. in 16. uro oz. kadar je UV-indeks ≥ 3).

Dojenčkov in otrok ne izpostavljajte soncu.

Zaščitite dojenčke, otroke in sebe s klobukom, sončnimi očali in oblačili.

Uporabite zaščitni pripravek, primeren vašemu tipu in fototipu kože. Nanesite zaščitni pripravek v debelem sloju pred izpostavljanjem soncu in nanose pogosto ponavljajte, predvsem po kopanju, ob potenju in otiranju z brisačo.

Več informacij in slikovno gradivo za pregled znamenj poiščite na spletni strani, ki sta jo pripravila kozmetična hiša LA ROCHE-POSAY in Združenje slovenskih dermatovenerologov.