marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pravilen postopek rezljanja buče

Pošlji prijatelju

dekle dviguje pokrov z buče, ki jo oblikujeFotolia

Če želite lepo izrezljano bučo, ni pomemben le njen »obraz« - pomembno je tudi, da izberete dobro bučo in se rezanja ne lotite prehitro.

Izbor buče

Ko izbirate bučo, ki bo krasila vaš dom za noč čarovnic, najprej preverite njeno zunanjost. Buča mora biti lepo enakomerno obarvana, brez odrgnin ali drugih poškodb (ki bi hitro začele gniti) ter brez mehkih delov. Na bučo potrkajte – če lepo doni, potem je najverjetneje tudi v notranjosti zdrava in še ni pričela gniti.

Preglejte pecelj buče, saj ta ne sme biti rjav in suh. In seveda – buče nikoli ne dvigujte tako, da jo primete za pecelj – tudi pri zdravem peclju se vam sicer lahko zgodi, da bo pod težo buče popustil in se odlomil, buča pa vam bo padla na tla in se razbila.

Izrezovanje buče

Buče nikar ne izrežite prehitro, saj je izrezana buča lepa zgolj kakšne štiri dni, nato pa že prične gniti, kar vpliva tako na njen videz kot vonj.

Za klasično izrezovanje potrebujete pisalo, nož s tankim rezilom, žlico ali lopatico za sladoled ter časopisni papir. Če želite kaj bolj posebnega, pa najprej poiščite ideje tule.

Delovno površino pogrnite s časopisnim papirjem in nanj postavite bučo. Izberite najbolj primerno stran buče za izrezovanje. S pisalom na bučo narišite želeni »obraz«, vzorec ali drugo podobo. Če imate želeno podobo natisnjeno na papir, ga položite na bučo ter risbo prenesite na bučo tako, da preko črt zapikujete buciko. Da se bodo luknjice od bucike po odstranitvi papirja bolje videle, stresite na izrezljano stran buče malo moke in jo vtrite v luknjice.

Z nožem zarežite krog okoli stebla buče. Nož držite pod kotom, da bo premer reza zunaj večji kot znotraj (da vam pokrov ne bo padel v bučo, temveč bo stal na njej). Na enem koncu naredite majhno zarezo, da boste točno vedeli, kako »pokrov« kasneje položiti na bučo (sicer boste iskali pravi položaj, da se bo prilegal). Z rezom nastali pokrov odstranite. Pazite, da bo odprtina dovolj velika, da lahko v bučo sežete z žlico ali lopatico za sladoled, s katerima boste odstranili notranjost.

Z žlico ali lopatico za sladoled iz buče izdolbite mehki del in ga zložite na velik pekač. Mehki del je treba odstraniti tudi s pokrova – lahko ga kar odrežete z nožem. Poiščite pomagača (otroka!) in mu naložite, da bučna semena loči od nitaste notranjosti buče, ki ste jo izdolbli.

Sedaj se lotite izrezovanja ust, oči in nosa buče. Naredite vse reze, šele nato s prsti pritisnite na dele, ki jih boste odstranili, da jih potisnete ven. (Odstranite jih z notranje strani navzven, velike kose boste morda morali najprej razrezati na manjše.) Če se rezanja buče lotite že nekaj dni pred nočjo čarovnic, notranjost buče in izrezane dele poškropite z raztopino peroksida in vode - tako bo buča zdržala dlje oziroma ne bo takoj pričela gniti.

V bučo postavite svečko – če ta ne stoji lepo, z žlico še nekoliko izdolbite notranji spodnji del buče, da bo ta bolj raven in gladek. Preverite, ali svečka gori – če ste izrezali premajhne odprtine, potem do nje ne bo prišlo dovolj kisika in plamen bo gorel slabo ali tudi ugasnil.

Hm … Kaj pa s semeni? Nekaj semen posušite in zavijte v papir, da jih boste naslednje leto lahko uporabili za seme in boste imeli na vrtu oz. kompostu spet čudovite domače buče. Iz ostalih pa naredite sladko-slane bučnice.

Še nekaj praktičnih nasvetov

Če ne želite imeti težav s svečami in boste bučo postavili v bližino električne vtičnice, lahko na zadnji strani biče naredite luknjico za električni kabel ter bučo razsvetlite z novoletnimi lučkami (tistimi za zunanjo uporabo).

Ni nujno, da buča stoji na tleh – buča lahko tudi visi z nadstreška ali balkona. Uporabite seveda iste pripomočke, ki so vam poleti služili za viseča lonce za rože.

Če želite, da buča ne bo začela prehitro razpadati, zmešajte vodo z malo belila ter z raztopino »operite« notranjost buče.

Kako bučo fotografirati? Bliskavica na običajnem fotoaparatu bo bučo preveč osvetlila, da bi bila slika lepa, če je ne uporabite, pa boste imeli zgolj črno sliko, na kateri se vidijo s svečko osvetljene oči, nos in usta. Da bi se videla tako buča kot osvetljen izrezljan del, boste morali poiskati primerno osvetlitev. Luč ali baterijo namestite tako, da ne sveti na bučo, temveč s strani osvetljuje prazen prostor tik pred bučo.

Oglašujte pri nas

Podobni članki