marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zdrava koža – sonce, kreme in zdravila

Pošlji prijatelju

dekleta se sončijo na plažiFotolia

Koža je največji človekov organ, ki povezuje telo z okoljem in ima zato pomembno vlogo pri zaznavanju. Telo varuje pred zunanjimi vplivi in uravnava telesno temperaturo. Lekarniški farmacevti lahko pomagamo in svetujejo pri različnih zdravstvenih težavah, ki se kažejo kot spremembe na koži. Pri blažjih poškodbah, kot so na primer odrgnine, lažje opekline, manjše ureznine, itd., zdravniška oskrba ni potrebna. Podobno velja tudi za kožne bolezni, ki jih bolniki že poznajo in znajo sami zdraviti (npr. glivične okužbe, alergijske reakcije). Lekarniški farmacevti pa pogosto svetujemo tudi ob drugih težavah s kožo, kot so akne ali suha koža.

Odgovornost pri samozdravljenju nosi bolnik, lekarniški farmacevt pa mu ob tem z nasveti lahko pomaga pri odločitvi za samozdravljenje in pravilni izbiri zdravil in drugih izdelkov, ki so namenjeni samozdravljenju, ohranjanju zdravja ter negi kože. Ob tem lekarniški farmacevti svetujemo tudi glede pravilne uporabe omenjenih izdelkov.

Vpliv sončnih žarkov na kožo

Sončni žarki in solarij lahko škodljivo vplivajo na kožo. Vidni spekter svetlobe deluje ugodno na naše počutje, vendar hkrati vpliva tudi na staranje kože. Tudi ultravijolični žarki vplivajo na staranje kože, pomenijo pa tudi tveganje za nastanek rakavih obolenj. Opekline povzročajo ultravijolični B žarki (UVB), pri čemer pa ne gre za tipične opekline, saj jih ne povzroča toplota, ampak se opeklina pojavi kot posledica poškodb kožnega tkiva. Ob tem se v koži sproščajo snovi, ki povzročajo vnetje. Občutek toplote in ugodja povzročajo infrardeči žarki, ki pa lahko povzročajo tudi dehidracijo kože in sončarico.

Po številu novo odkritih primerov je kožni rak najhitreje rastoče maligno obolenje. Po številu bolnikov je kožni rak pri ženskah na 2., pri moških pa na tretjem mestu. Najpogostejši vzrok za nastanek melanoma je prekomerno sončenje. Kot že omenjeno, to pospešuje tudi staranje kože, povzroča pa tudi fotosenzitivne reakcije. Ob stiku kože s soncem pa se pri nekaterih ljudeh razvije srbeč kožni osip, pri čemer gre za preobčutljivost kože oziroma alergijo na sonce.

Lekarniški farmacevti za zaščito kože ob izpostavljenosti soncu priporočamo izdelke s filtri, ki omogočajo širok spekter zaščite pred žarki (UVA in UVB). Ljudje, ki so nagnjeni k pojavu preobčutljivostnih reakcij, naj uporabljajo izdelke brez barvil ali dišav, izogibajo pa naj se tudi dodanim kemijskim filtrom, ki na koži lahko razpadejo in sami izzovejo fotosenzitivno reakcijo. Na izbiro ustreznega izdelka vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so tip kože, mesto nanosa, aktivnosti (kopanje, šport, itd.)

Izkušnje lekarniških farmacevtov kažejo, da ljudje običajno nanesejo premajhno količino zaščitnega sredstva na kožo, nanos pa tudi preredko ponovijo. Za en nanos na celo telo odrasla oseba rabi dobrih 22 ml zaščitnega sredstva, ponoviti pa ga je treba na vsake dve do tri ure oziroma po vsakem kopanju. Zaščitno sredstvo je treba nanesti na kožo vsaj pol ure preden bo ta izpostavljena soncu. Če pa že pride do opeklin, ki so posledica sončenja, lahko z uporabo določenih izdelkov lajšamo posledice. Samozdravljenje opeklin je primerno, če opekline niso hujše. Lekarniški farmacevti svetujemo uporabo določenih hladilnih sredstev (losjoni, hladilne pene), ki pomagajo odvajati toploto s kože, blažijo pekočo bolečino in srbenje ter pospešujejo regeneracijo kože.

Preobčutljivost kože na toploto in svetlobo

Sprememb na koži zaradi negativnih učinkov toplote v zadnjem času ne srečamo več veliko (kot v času ležanja na krušnih pečeh), seveda je opeklin še vedno veliko, vendar so takšni bolniki napoteni na opeklinske oddelke, kadar gre za večje opekline, hujše stopnje. Preobčutljivosti na svetlobo v smislu prave alergijske reakcije v resnici ni veliko, več pa je tako imenovanih polimorfnih svetlobnih reakcij, ko nam koža na nek način »pove«, da ima dovolj izpostavljanja soncu in se na koži pojavijo srbeče pekoče bunčice ali mehurčki, ki izginejo šele, ko se s sonca umaknemo po nekaj urah ali dneh. Seveda pa del sončne energije, to je del UV sevanja, dokazano povzroča kožnega raka (za nemelanomsko obliko so dokazi neposredni, za melanomsko obliko pa se ve, da je več tega raka pri tistih, ki so imeli sončne opekline v otroštvu; opekline pa se pogosteje pojavijo na mestih, kjer je koža občutljiva in skozi leto manj izpostavljena soncu).