marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izmenjava božičnih piškotov

Pošlji prijatelju

piškoti na pekaču, ki ga drži ženskaFotolia

Božič ni pravi praznik, če na mizi nimate slastnih in lepo okrašenih božičnih piškotkov. Vendar pa se vas ob misli, da bi cel teden pekli piškote, lahko kar hitro loti glavobol. Da bi se temu izognili, so v tujini v decembru že postale tradicionalne »zabave«, del katerih je tudi izmenjava piškotov. Nič lažjega torej: povabite prijateljice, vsaka naj speče večjo količino piškotov ene ali dveh vrst, nato pa v miru popijte kavo, poklepetajte in si piškote izmenjajte.

Kako in kdaj organizirati izmenjavo piškotov?

Ker gre pri nas za precej neznano zadevo, je prav, da prijateljicam namen vabila na posebno »čajanko« dobro razložite. Pojasnite jim, da je smisel izmenjave v tem, da bo imela vsaka na mizi cel kup različnih piškotov, ne da bi se morala zato pretegniti in vsak dan peči pozno v noč. Tiste, ki se zdijo zainteresirane, nato dovolj zgodaj obvestite, kdaj so vabljene k vam domov (lahko pa tudi kam drugam, na primer v kavarno). Ne pozabite namreč, da je z nekaterimi piškoti tudi več dni dela, še zlasti, če so polnjeni s kremo ali okrašeni z dekoracijami iz fontanta ali marcipana. (In ja, nekatere jih bodo res pekle v zadnjem hipu, druge pa se bodo pripravile vnaprej in imele testo morda že kakšen teden prej zamrznjeno ter ga bo potrebno zgolj še oblikovati in postaviti v pečico.)

Kdaj opraviti z izmenjavo? Običajno je to najbolje storiti dva dni pred božičem. Tako piškoti ne bodo prestari, temveč ravno prav »uležani«, pa še priprav na kuhanje božične večerje ne boste motili.

Pomembno je, da se odločite, koliko prijateljic in znank boste povabili – če jih bo malo, bo morda potrebno, da vsaka pripravi dve vrsti piškotov, če jih bo več, lahko vsaka zgolj eno. Zaradi tega naj vam prijateljice nekaj dni prej zagotovo sporočijo, ali se bodo izmenjave udeležile ali ne.

Pravila izmenjave

Ko se odločite, ali bo morala vsaka udeleženka speči eno ali dve vrsti piškotov, se dogovorite tudi, koliko piškotov je treba pripraviti – recimo 10 ali 15 piškotov ene vrste za vsako od udeleženk. Pred peko naj vam vsaka sporoči, kakšne piškote bo prinesla, da ne bo preveč podobnih, prav tako pa se velja dogovoriti, ali se lahko vključi tudi druge vrste peciva – na primer rumove kroglice ali »rafaello« in podobno. Bodite pazljivi, da bodo vsi piškoti na približno enakem »nivoju« - kolegici, ki bo naredila smetanove piškote, polnjene s čokoladno kremo ter oblite s čokolado in posute z barvnim sladkorjem, se bo verjetno zdelo zamalo, če bo v zameno od druge kolegice dobila povsem navadne in neokrašene maslene piškote, izrezane z modelčki. (Res je, božič ni ravno čas, ko bi se prepirali, ali je nek piškot boljši od drugega oziroma je v njem več truda in več dragih sestavin kot v drugem, a ljudje smo pač takšni…)

Določite, ali naj bodo piškoti že pakirani v škatle, ali se vam zdi bolj ekonomično, da jih udeleženke prinesejo v veliki škatli ali vrečicah, razdelijo, in nato svojo škatlo napolnijo s piškoti drugih.

V tujini je običaj, da udeleženke izmenjave prinesejo s sabo tudi recept za piškote, ki so jih pripravile, kar je izjemno praktično – nekoliko zato, ker so v posamezni vrsti piškotov lahko sestavine, na katere ima kdo alergijo, pa tudi zato, ker bodo te piškote udeleženke lahko kasneje, za kakšno drugo priložnost, spekle tudi same ter obogatile svojo zbirko receptov.

Del zabave je tudi v tem, da vsako vrsto piškotov spremlja zgodba. Ena prijateljica bo morda spekla piškote po receptu svoje pokojne babice, druga takšne, kot jih je videla v izložbi med potovanjem v tujo deželo in jih ni mogla pozabiti, tretja piškote, prijazne alergikom, saj so njeni otroci preobčutljivi na oreške…

Kaj pa pokušina? Tudi o tem se dogovorite vnaprej. Saj veste, kavica bo teknila mnogo manj, če boste imele piškote spravljene v škatlah za domov, ne da bi jih pokusile. Seveda pa ni nič narobe tudi, če se odločite, da pokušine ne bo.