marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako speči popolne piškote?

Pošlji prijatelju

ženska drži pladenj surovih piškotovFotolia

Prihaja praznični čas, ko boste verjetno napekli kar nekaj vrst piškotov, zato smo pripravili nasvete, s katerimi boste prihranili čas in poskrbeli, da bodo vaši piškoti zares popolni.

Priprave

Ko izbirate recept za piškote, pomislite na zahtevnost recepta – to je še zlasti pomembno, če za peko nimate veliko časa, niste izkušeni ali vam bodo pri peki pomagali otroci. Preverite, ali recept vključuje kakšne posebne sestavine, kajti vaniljini stroki, nekateri oreški, brusnice in podobno so lahko tudi precej dragi. Če boste testo ali piškote pripravili v naprej, se prepričajte, da so primerni za zamrzovanje (več o tem nekoliko kasneje).

Za piškote vedno uporabite kakovostne sestavine. Prepričajte se, da so oreščki sveži, kajti tisti, ki jih v shrambi hranite že od lanskega leta, so morda že postali žarki. Zavrzite star pecilni prašek in sodo bikarbono, kajti ta s časom izgubita svoj učinek. Kupite nove začimbe, kajti cimet, ki je v odprti vrečici, se je verjetno že povsem razdišal … Razmislite tudi o maščobi, ki jo boste uporabljali za peko. Če želite dober okus, masla nikar ne zamenjujte z margarino – velja pa razmisliti o tem, ali ga ne bi pri kakšnem receptu zamenjali s kokosovo maščobo.

Cela gora piškotov vam ne bo koristila, če jih ne boste imeli kam spraviti. Založite se s kovinskimi škatlami ali tudi škatlami iz lepenke ter jih obložite s papirjem za peko. Ko v škatlo naložite plast piškotov, jih prekrijte s papirjem za peko in nato naložite drugo plast. (Večino piškotov je možno nalagati enega na drugega, zgolj pri nekaterih to ne gre – predvsem pri tistih z mehko kremo.)

Zanimivi postopki

Testo za piškote se pogosto prijema na valjar. Težavo rešite tako, da ga valjate med dvema plastema papirja za peko. Tako bo valjanje enostavno, pult bo čist, pa še nekaj – piškoti bodo okusnejši. Pogosto se zgodi, da so valjani piškoti suhi, trdi ali brez okusa, saj testo preveč valjamo ali mu med valjanjem zaradi težav s prijemanjem dodamo preveč moke.

Kadar morate testo oblikovati v valj in dati počivati v hladilnik, da ga boste nato narezali v obliko »kovancev«, testo zaradi počivanja na eni strani izgubi obliko – in obod piškota ni več okrogel, temveč na eni strani sploščen. Poskusite torej raje narediti več manjših valjev in jih v hladilnik ne postavite leže, temveč pokonci. Da se oblika ne uniči pri rezanju »kovancev«, valj pri vsakem odrezanem piškotku obrnite za četrtino obrata. Kaj pa, če se »deblo« testa pri rezanju na »kovance« drobi? Potem testo enostavno postavite v zamrzovalnik in ga narežite skorajda zamrznjenega, pustite nekoliko stati (da se piškoti odmrznejo) in šele nato postavite v pečico.

Pri piškotih, ki jih delamo s stiskalnico, se rado zgodi, da se ne prijemajo na pekač. V tem primeru pustite testo na sobni temperaturi (za stiskalnico mora biti vedno ogreto na sobno temperaturo), pekač pa za uro ali dve zamrznite. In potem bo šlo odlično! (Več nasvetov za peko piškotov, narejenih z aparatom za piškote, preberite tukaj.)

Kot boste prebrali v nadaljevanju, je možno gotove piškote zamrzniti – tudi nekatere s kremo. A vedno je bolje zamrzniti zgolj gol piškot, kremo pa narediti svežo, saj bo tako najbolj okusna. Piškote napolnite s kremo ali okrasite največ dva dni pred tem, ko jih boste ponudili, oziroma morda celo tisti dan, ko jih nameravate postreči. Seveda pa ne pozabite, da nekatere kreme zahtevajo več ur, da se primerno strdijo!

Oglašujte pri nas