marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Papirnate rože, ki nikoli ne uvenejo

Pošlji prijatelju

Izdelovanje papirnatih rož je ena od naše žive kulturne dediščine. Rože so oblikovali iz različnih vrst papirja. Največkrat so izdelovali šopke rož za različne priložnosti, kot so bile (poroka, smrt).
Izdelovanje suhega cvctja iz papirja se je začelo v 1. polovici 18. stoletja v Angliji, od koder se je veščina razširila po celi Evropi. Tako je v 1. polovici 19. stoletja prišla tudi v naše kraje.
Na začetku je bila znana le med mestnim prebivalstvom, kasneje pa se je razširilo tudi med kmečko prebivalstvo.
Papirnato cvetje so uporabljali takrat, ko ni bilo svežega cvetja (od jeseni do pomladi) velikokrat tudi čez poletje, saj ni bilo toliko različnih vrst svežega cvetja.

Papirnate rože so izdelovali iz različnih vrst papirja in žice. Cvetove in stebla so iz papirja izrezovali s škarjami. Na koncu so jih še povoskali, da so bile bolj obstojne.
Rože so izdelovali iz različnih vrst krep papirja, uporabljali so različne vrste tehnik oblikovanja papirja (prepogibanje, rezanje, gubanje, zarezovanje… )

Izdelovanje papirnatih rož so povezane z navadami in običaji ob koledarskih šegah.
Najpogosteje so jih izdelovali in jih vezali v šopke, ki so jih potem nosili npr. na porokah (ženin, nevesta, svatje), ali pa so jih izdelali za na pogrebe.
Velikost in sestava sta bila različne, odvisno od tega za kaj so bile namenjene.
Spletali so tudi vence ob cerkvenih praznikih, da so lahko okrasili cerkve in kapelice.

PRENAŠANJE IZ RODA V ROD
Danes izdelovanje rož iz papirja ni več toliko popularno, saj se lahko sveže cvetje dobi v vseh letnih časih.
A se vseeno nekaj ljudi v Sloveniji ukvarja še s to dejavnostjo. To so se nekatere gospe naučile oz. podedovale od svojih prednikov (babic, tašč…). Nekatere od teg gospa so: Marica Lesjak, Marija Janžekovič, Antonija Zeleznik…
Nekaj od teh, ki znajo te veščine še danes, svoje znanje prenašajo tudi na vse tiste, ki bi si te veščine želeli naučiti, in ki jih ta obrt zanima. S tem se bo kulturna dediščina lahko tudi ohranila.

Največkrat se od materialov za izdelovanje papirnatih rož uporablja krep (guban) papir različnih barv, zeleni lepilni trak ter žice različnih debelin. Uporabljajo se tudi škarje različnih debelin in oblik, klešče, ščipalke ter različne igle.
Največkrat so si gospe preden so prvič poizkusile izdelati papirnate rože skicirale in šele nato izdelale rože.

V nadaljevanju ponujamo si lahko pogledate kako se naredi ena od enostavnih papirnatih rož - papirnati COF, tako rožo lahko obesite na poletni zabavi, poroki in drugih slavjih ali pa okrasite pisarno, poslovnega prostora in trgovine.

Izdelava papirnate rože oziroma papirnatega cofa (pom pom) je zelo enostavna.

Potrebujete:
- tanek svilnat papir,
- vrvico ali satenast trak
- škarje.

Več plasti papirja najprej zgibate v harmoniko. Konce obrežite v polkrožno obliko ali v cikcak, nato pa papir na sredini prevežite. Vsak listič papirja nato zavihajte in razprite.

Rože lahko izdelate v različnih velikostih. Manjše pritrdite na okna, več skupaj jih pa jih lahko obesite na zunanjo stran vhodnih vrat.
Večje papirnate rože pa obesite nad mizo.