marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sami izdelajte voščilnice za Valentinovo

Pošlji prijatelju

Tako, kot že nekaj "novejših" praznikov, smo komercializacijo praznovanja Sv. Valentina prevzeli po američanih.

Legenda pravi, da je bil Valentin, ki je živel v 3. stoletju zaprt zaradi krščanske vere. Zaljubil se je v slepo hčer svojega paznika. Pisal ji je pesmi in ji s svojimi prošnjami vrnil vid. Pisanje pisem in pošiljanje verzov se je, prav zaradi te legende, ohranilo še dan danes.

Valentinovo ni le praznik zaljubljencev, ampak tudi praznik prijateljev in vseh, ki se imajo radi. Ob tem prazniku si ljudje, ki se imajo radi, podarjajo zlasti cvetje, voščilnice in drobna darila.

Če ste malo ustvarjalni, letos ne boste kupili voščilnic, pač pa jih boste izdelali sami… V kolikor pa imate doma majhne nadobudneže, željne ustvarjanja, boste voščilnice zlahka ustvarili kar z njimi.
Voščilnice lahko izdelate za najdražje, ki jih imate radi, za učiteljice in vzgojiteljice v vrtcu, babice, dedke in druge prijatelje.
Naj jim voščilnica krasi dom in jih spominja na vas do naslednjega Valentinovega... takrat pa se boste potrudili in jim podarili spet nekaj drugega... :)

VOŠČILNICA SRCE:
Potrebujete:
- malo trši papir v treh različnih odtenkih rdeče / roza / vijolične barve
- mini draguljčke (ali nalepke v obliki mini srčkov – srčke lahko tudi narišete ali izrežete iz papirja)
- vrvica
- svinčnik, škarje in luknjač

Iz treh različnih barv tršega papirja izrežete 3 srca, ki naj bodo različnih velikosti. Če hočete, da otrok sodeluje, mu pustite, da srce po črtah, ki ste mu ga narisali izrezuje sam. Ni važno kako naravnost bo odrezano, važno je, da bo sodeloval.
V največje srce na zgornji del, kjer sta dva (okrogla) dela z luknjačem naredite 2 luknji.
Na najmanjše srce napišite (ali pa to prepustite otroku) komu bo voščilnica namenjena, in od koga. Napišite, da imate to osebo radi, narišite še kako srce, ali kaj drugega. Sporočilo naj bo osebno.
Srca nalepite enega na drugega, tako da dobite eno veliko srce, in v njem še 2 manjša. V prostor, med največjim in srednjim, ter srednjim in najmanjšim lahko nalepite draguljčke, majhne nalepke v obliki srčkov, ali pa srčke preprosto narišete oz. jih izrežete iz papirja druge barve, kot je srce.
Na koncu v obe luknjici zavežete vrvico, da lahko voščilnico obesite.

VOŠČILNICA ŽIVALI:
Potrebujete:
- papir rjave, rdeče in bež barve
- že narejene voščilnice, če nimate narejenih, jih lahko iz kartona naredite sami (lahko so tudi samo enostranski kartončki, kamor nalepite živali)
- nalepke v obliki mini srčkov – srčke lahko tudi narišete ali izrežete iz papirja
- svinčnik in škarje

voščilnica SLONČEK
Iz rjavega papirja izrežemo 2 navadna mala srčka in enega s podaljšanim spodnjim koncem. Srčka enake oblike zalepimo s špicama skupaj (tako smo dobili slonja ušesa) in čez to naravnost nalepimo srček z podaljšanim repkom (to je slončkova glava)

Na sredino glave narišemo oči, lahko jih tudi nalepimo. Slončka nalepimo na že narejeno voščilnico.

Okrasimo z narisanimi ali nalepljenimi srčki.
Voščilnica je lahko kot navadna voščilnica, taka da se odpre in v njo napišete sporočilo. Ali pa je preprosto le kot kartica. V tem primeru sporočilo za koga in od koga je preprosto napišete na prvo stran, ali zadaj.

voščilnica METULJ
Iz rdečega papirja izrežete 2 enaka mala srčka, iz rjavega eno malo debelejšo palčko,in iz bež 2 malo tanjši palčki.

Na voščilnico najprej nalepite rjavo debelejšo palčko (to bo trup metulja) nato postrani nalepite oba rdeča srčka, ki se v špici držita skupaj in na koncu nalepimo še na vrh rjavega trupa še obe tipalki, ki bosta v bež barvi.

Prav tako kot pri slončku, lahko metulja nalepite na navadno voščilnico, taka da se odpre in v njo napišete sporočilo. Ali pa je preprosto nalepite na enojno kartica. V tem primeru sporočilo za koga in od koga je preprosto napišete na prvo stran, ali zadaj.
Kartico prav tako lahko okrasite z napisom in mini srčki, ki ste jih nalepili ali izrezali.