marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Proč z novoletnimi zaobljubami!

Pošlji prijatelju

novoletni portretFotolia

Vsako leto pričnemo v decembru razmišljati o novoletnih zaobljubah, ki si jih bomo zadali prvega januarja. Na vrhu spiska so običajno izguba telesne teže, pričetek ukvarjanja s športom, prenehanje kajenja ter boljša organiziranost življenja. Nato se seveda spomnimo tudi zaobljub, ki smo si jih zadali v preteklem letu – te so: izguba telesne teže, pričetek ukvarjanja s športom, prenehanje kajenja ter boljša organiziranost. Vsako leto si torej zadamo iste cilje, ter se slepimo, da jim bomo sledili.

Novoletne zaobljube sprejmemo z mislijo na hitro odpravo težav, na magično paličico, ki lahko vse popravi. A s takimi zaobljubami je ravno tako kot z drugimi sredstvi, ki obljubljajo hitro rešitev. Saj veste – tudi na policah v knjigarnah je vse več knjig o dietah in zdravi prehrani, pa je med nami vse več ljudi s prekomerno težo.

Zakaj ne gre?

Glede na povedano: zakaj torej vsako leto dajemo zaobljube, ki se jih ne bomo držali, ter zakaj se jih ne moremo držati? Odgovorov je kar nekaj:

- Postavljamo si preveč ciljev. Spisek je običajno predolg, da bi našli voljo, da se ga sploh zares lotimo.

- Našim ciljem postavljamo časovne omejitve, te pa predstavljajo stres. Zato pričetek »akcije« odlagamo in se je nato nikoli zares ne lotimo. Saj veste: če ne poskusite, vam ne more spodleteti.

- Večina zaobljub se nanaša na odkrivanje, zakaj se obnašamo tako, kot se. Že Carl Jung pa je zapisal, da smo mi sami tista oseba, s katero se je najteže spopasti.

- Večina zaobljub se nanaša na naše osebne potrebe. Ženske pasmo običajno takšne, da najprej poskrbimo za vse druge, šele nato si vzamemo čas zase.

- Običajno si z zaobljubo postavimo tudi načrt, kako jo bomo izpeljali, ter se ga skušamo natančno držati. Ko se nam na poti pojavi ovira, svojega plana ne prilagodimo, temveč se enostavno vdamo.

Boljša rešitev

Najbolje se je torej odločiti, da za leto 2018 ne bomo sprejeli nobenih zaobljub. Namesto tega se raje še v tem trenutku (ni vam treba čakati 1. januar) odločite, da boste naredili nekaj drobnih korakov, s katerimi se boste od sedaj naprej zares počutili bolje:

- Bodite intuitivni ter se odzivajte na svoja občutja. Občutki so bolj resnični ter bolj pristni od misli.

- Izrazite svoj pravi jaz in se ne zapirajte vase. Negujte svojo kreativnost ter se je veselite.

- Živite svoje življenje, čeprav morate skrbeti še za toliko drugih. Med tem, kar dajete, ter tistim, kar prejemate, naj bo ravnotežje. Vsakdo ima pravico, da živi polno življenje.

- Negativno spreminjajte v pozitivno s pomočjo sočutja in ljubezni. Če ne gre drugače, se smejte na svoj račun – nenazadnje nihče ne ve, kaj je prava resnica in kaj nasčaka v prihodnosti.

- Spoštujte svoje telo. Naučite se sproščanja ter odpravljanja stresa ter uživajte uravnoteženo prehrano.

Vsi ti nasveti vodijo zgolj k enemu: ravnotežju – v fizičnem, čustvenem, intelektualnem in spiritualnem smislu. Pa brez spiskov in zaobljub, ki vas prepričujejo, da bi se morali spremeniti! Raje se naučite biti zadovoljni ter se za vsak dosežek potrepljajte ter si recite, da ste zares odlični.

Podobni članki