marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Silvestrovanje – skupaj z otroki!

Pošlji prijatelju

mama in hčeri gledajo ognjemet skozi oknoFotolia

Če imate majhne otroke, potem ste se verjetno že sprijaznili, da ne boste vsako Silvestrovo preživeli nekje na lepšem, zgolj s svojim partnerjem. To pa seveda ne pomeni, da prehod v novo leto ne more biti zabaven.

Kako silvestrovati z otroki?

Ostanite doma, saj je to precej bolj varno. Otrokom dovolite, da so pokonci dlje (celo precej dlje) kot ponavadi – če so seveda čez dan počivali.

Polnoč praznujte nekoliko prej, na primer ob deseti zvečer. Otrokom povejte, da boste praznovali novo leto po vzhodnem času (na primer takrat, ko ga praznujejo v Moskvi).

Odštevajte zadnje sekunde in z otroci nazdravite. Če imate pripravljene rakete za ognjemet, naj gre očka že sedaj ven in jih nekaj prižge.

Skupaj z otroci skuhajte posebno novoletno večerjo. To naj bo jed, ki je še niso nikoli jedli, a za katero predvidevate, da jim bo všeč. Jedi dajte posebno ime, na primer »gusarski novoletni lonec«.

Ob »polnoči« ne pozabite na vse tiste drobnarije, ki so otrokom še posebej pri srcu: papirnate klobučke, nekaj konfetov, piščalke … Zvrtite si svečano glasbo (na primer Straussov valček) in z otroci zaplešite. Nazdravite z otroškim šampanjcem ali sokom.

Naredite časovno kapsulo. Vsakdo naj prispeva zapis, risbico ali kakšno drugo stvar, nato pa škatlo (še ta večer ali naslednjega dne) zakopljite na vrtu. Dogovorite se, čez koliko let boste kapsulo odkopali.

Otroci imajo radi zabave v pižamah. Zakaj ne bi torej vsi najprej oblekli pižam, pogrnili odejo na tla v dnevni sobi, nato pa se igrali družabne igre ali gledali risanke? Še boljše je to, da vam sploh ni treba iti spat v posteljo, ampak lahko v dnevno sobo navlečete spalne vreče in spite kar poleg novoletnega drevesca.

Bodite svečani. Nič hudega, če ste doma – vseeno se lahko uredite. Otroci bodo gotovo navdušeni, če se bodo lahko svečano oblekli ali dali nase kostum viteza ali princese. Pa ne pozabite, da bo treba malo princesko tudi naličiti, ji urediti pričesko ter jo odišaviti.

Povabite prijatelje z otoki. Otroci gredo lahko po zanje prirejenem praznovanju v posteljo, vi pa nadaljujete z zabavo. Ali pa naj gredo starši ven, vi pa boste pazili na vse otroke – naslednje leto pa bodo za varuške oni.

Pogovarjajte se o tem, kaj vam je bilo všeč v letu, ki se izteka. Naredite nekaj planov za naprej oziroma si kaj zaželite. Želje zapišite – tako boste lahko naslednje leto preverili, katere so se vam uresničile.

Pogovarjajte se o tem, kje in kako ste sami praznovali novo leto, ko ste bili še otrok.

Otroke na novoletni dan, torej prvega zjutraj, razvajajte in jim privoščite zajtrk v postelji. Glede na to, da otrokom v postelji običajno ne dovolimo jesti, se jim bo to zdelo nekaj prav posebnega.

Skupaj z otroki si na prvi dan novega leta oglejte tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov.

Podobni članki