marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Rozeta

Pošlji prijatelju

rozeta s snežinkamiMN

Rozete iz papirja so tako mnogostranski okraski, da jih je možno uporabiti za vse priložnosti. Naredite jih lahko iz enobarvnega papirja in okrasite z bleščicami in perlicami, ali pa iz potiskanega papirja. Lahko se odločite za eno plast »cvetnih lističev«, dve plasti, tri plasti, ali pa vsakič z nekoliko manjšimi lističi nadaljujete tako dolgo, da je popolnoma zapolnjena in videti kot polovica krogle. Kaj pa z rozeto početi? Manjše rozetke so čudovit okras pogrinjkom, večje lahko krasijo steno ali vrata, še večje (ki imajo lahko cvetne listke tudi na obeh straneh in so tako lepe z obeh strani) lahko vidijo s stropa sredi dnevne sobe…

Potrebujete: valovito lepenko, ovojni papir, spenjač, lepilo, bleščice in druge okraske.

Iz lepenke izrežite krog, ki bo osnova rozete. Iz ovojnega papirja izrežite večje število kvadratov, ki so po diagonali kakšnih 10 cm daljši od polmera kroga lepenke. (Koliko kvadratov boste potrebovali, je odvisno od velikosti rozete. Če jih rabite veliko, je najbolje, da ovojni papir zapognete na kvardate in robove odprete s pisemskim ali navadnim nožem).

Kvadrate iz papirja zvijte v škrniclje in jih spnite s spenjačem. (Lahko jih tudi lepite, a bo trajalo dlje.)

izdelava rozeteMN

Škrniclje nalepite na krog iz lepenke – če bo rozeta enoplastna, naj konice škrnicljev segajo skoraj do središča kroga, sicer jih prestavite nekoliko bolj navzven, da bo vsaka plast pomaknjena nekoliko bolj noter. Če škrniclji niso narejeni povsem natančno in zato njihovo stičišče v centru ni videti dovolj lepo, zmečkajte kos papirja v kroglico ter jo prilepite v sredino.

Rozeto sedaj okrasite z bleščicami in drugimi dodatki – mi smo uporabili vijolično lepilo z bleščicami ter ploščate plastične perle v obliki snežink, saj bo rozeta krasila naš dom ob novem letu.

Namig: Izjemno fine bodo rozete, izdelane iz papirja z luknjičastimi vzorčki. Sicer bo precej dela, da boste naredili vzorček (uporabite luknjače z različnimi oblikami), vendar bodo zares čudovite in lahkotne, saj bo skozi luknjice prosevala svetloba in bodo videti kot čipkaste snežinke.

Oglašujte pri nas