marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zoprne objave na Facebooku

Pošlji prijatelju

ženska z notesnikom in kavo leži na tlehFotolia

Spletna skupnost Facebook je odličen način, da najdeš stare prijatelje (celo tiste iz vrtca in osnovne šole), klepetaš in vsem pokažeš slike z dopusta, ne da bi s tem zasedel preveč prostora v prijateljevem nabiralniku za elektronsko pošto. Prijatelji in znanci se na Facebooku hitro nabirajo (pri čemer je treba premisliti o tem, kdo vse ima dostop do našega profila), včasih pa se zgodi tudi to, da se njihovo število prične manjšati. Zakaj? Kaj ste storili narobe?

Medtem, ko ste imeli pred uporabo Facebooka določene strahove o tem, da vas bo tam naenkrat našel vaš bivši, s katerim ne želite imeti opravka, ter skušal z vami flirtati, ste verjetno tudi sami hitro ugotovili, da so »zoprni« ljudje na Facebooku čisto drugi – tisti, ki v svoj status pišejo »zoprne« stvari. In da ne boste med njimi tudi sami, preverite, kakšnih objav se je potrebno izogibati.

Glej, kako sem super!

Ljudje, ki ne objavijo ničesar pametnega o dogajanju v njihovem življenju, temveč lahko pri njih ves čas spremljate le to, kakšno pomoč potrebujejo pri igri Farmville ali Mafia, kolikšen rezultat so dosegli pri igri Bejeweled, rešujejo kvize o tem, kaj so bili v prejšnjem življenju ter analizirajo pomen svojega imena, ki pošiljajo zbirke src in božičnih drevesc, vas obveščajo o novih produktihv prodajni mreži, ki jo zastopajo itd. so nadležni! Saj z njimi niste postali spletni prijatelji zato, da bi vam vsak teden sporočali o tem, da lahko pri njih naročite novo super čistilo ali maskaro, oziroma vas prosili, da jim pomagajte pobrati koruzo na njihovi virtualni farmi! Hvala lepa, ampak gotovo ne potrebujete niti mavričnega samoroga, šopka marjetic in kozarčka tekile.

Vse je tako idealno, da je že kičasto.

Vedno se med prijateljicami najde tudi takšna, ob kateri se pri vsaki objavi spomnite, zakaj pravzaprav z njo ne ohranjate stikov v realnem življenju. Takšna, ob kateri dobite občutek, da v svoji čudoviti maturantski obleki sedi na manikuri in vsakič znova napiše, kako je vse v njenem življenju perfektno in kako perfektna je ona sama, kako ima vse kar hoče in da se zdi (bivši) zvezdi lokalnega rokometnega kluba (sedaj njenemu možu) še vedno seksi. Takšne objave se res hitro priskutijo.

Poglej, kakšna si bila!

Če ima kdo vašo staro fotografijo z maturantskega ali absolventskega izleta, na kateri niste videti ravno trezni, ali fotografijo, na kateri ste imeli posebej ponesrečeno pričesko po prvem barvanju las doma, potem prav gotovo ni potrebe, da bi jo delil z drugimi na spletu. Ne le, da vas spravlja v zadrego pred sedanjimi prijatelji in sodelavci, temveč gotovo ne želite, da bi jo videli moževi sorodniki, ki imajo o vas mnenje, da ste prijetna in »brezmadežna« oseba.

Zakaj ravno jaz?

Saj razumemo, mnogim pač ni všeč predsednik države ali vlade, ta ali oni tajkun, jutranja gneča na ljubljanski obvoznici, dela na cesti na poti na dopust, podražitev kruha itd. Vendar stalno godrnjanje in renčanje, pritoževanje, da svet ni pravičen in da se slabe stvari dogajajo samo vam, gotovo niso razlog, da bi kdo z veseljem pokukal na vaš profil. Razburjanje in jeza pač nista nekaj, s čimer so prijatelji radi na tekočem. In, saj veste, pred takšnimi ljudmi se je potrebno še posebej paziti – nikoli ne veste, kdaj se boste samo za trenutek obrnili naokoli, pa boste tudi sami deležni kritike ali bili obtoženi, da ste jim zagrenili življenje.