marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zmanjšajte porabo vode v gospodinjstvu

Pošlji prijatelju

dekle drži planet porasek z zelenjemFotolia

Po podatkih Združenih narodov naj bi človek za higieno, kuhanje in pitje potreboval dnevno zgolj 20 litrov vode, vendar pa je pri nas vsakdo v povprečju porabi kar 150 litrov, nekateri pa celo do 300 litrov. Kako je to mogoče? Agencija RS za okolje pravi, da porabimo 4 litre za pitje in kuhanje, 10 litrov za telesno nego, 55 litrov za prhanje in kopanje, 25 za pranje perila, 8 za pomivanje posode, kar 32 litrov za izplakovanje stranišča, 7 litrov za čiščenje stanovanja ter 9 litrov za druge potrebe, na primer pranje avta ter zalivanje vrta. V povprečju porabimo danes 70% več vode kot pred štiridesetimi leti.

Tudi poraba vode vpliva na klimatske spremembe. Zbiranje in črpanje vode zahteva energijo, ki je bila proizvedena v elektrarnah – te pa v veliki meri uporabljajo premog, plin ali olje, kar pomeni, da izločajo ogljikov dioksid.

V obzir je potrebno vzeti tudi ustekleničeno vodo. Ta mora ustrezati povsem enakim standardom kot voda iz pipe, tako da je težko reči, ali je res boljša – naravna, izvirska ali mineralna voda zadostuje povsem enakim minimumom kot voda iz pipe. Razlika je torej predvsem v ceni, poleg tega pa tudi v ekološkem vidiku: za izdelavo 1,5 litrske plastenke za vodo se porabi najmanj 3 litre vode, poleg tega pa še energijo, nato pa je potreben transport do trgovin. Torej lahko upravičeno trdimo, da gre za potrato in vam svetujemo, da raje uživajte vodo iz pipe (razen kadar je ta oporečna in je izdano obvestilo o prepovedi uživanja).

Kako lahko zmanjšamo porabo?

Morda je za začetek res navedenih kar precej ukrepov, ki bi se jih morali držati. Vsekakor pa je nujno, da že danes naredite dvoje: ne pustite vodo teči in pri izplakovanju stranišča tipko za izplakovanje takoj, ko se WC dovolj izplakne, pritisnite v drugo smer ter zaustavite izpiranje.

- Nikoli ne pustite vode teči med čiščenjem zob, miljenjem rok, britjem in drugimi higienskimi opravki. Celo med šamponiranjem las jo lahko zaprete.

- Raje se tuširajte kot kopajte, vendar naj bo curek vode iz prhe zmeren, prhanje pa kratko, sicer lahko porabite še več vode kot s kopeljo.

- Popravite vse pipe, da iz njih ne bo kapljalo. Ste vedeli, da lahko samo s kapljanjem iz ene pipe letno zapravite kar 5500 litrov vode?!

- Če morate zamenjati pipe, kupite takšne, ki zmanjšajo porabo vode tako, da v vodni curek primešajo zrak – gre za pipe s perlatorji oziroma aeratorji. Pipe naj bodo enoročne, saj na njih hitreje nastavimo želeno temperaturo

- Poleti se izogibajte zalivanju vrta s pomočjo škropilnic. Škropilnica lahko v eni uri porabi toliko vode kot je štiričlanska družina sicer v celem dnevu. Rože zalivajte z zalivalko – dela bo res nekaj več, a poraba vode bo bistveno manjša. Zalivajte posamezne rastline, ne pa celih gredic. Zalivajte zgolj zjutraj ali zvečer.

- Pričnite z zbiranjem deževnice, ki se med dežjem zbere iz žlebov. Tudi vedro ali dve bosta pomagali pri zalivanju vrta.

- Ne kosite zelenice pogosto. Nekoliko višja trava je manj občutljiva za poletno pripeko in je ni treba tako pogosto zalivati – torej lahko prihranite vodo, pa še pogostemu košenju se lahko izognete.

- Zelenjave ter sadja ne umivajte pod tekočo vodo, temveč ju namočite v skledo z vodo. Tudi posode ne pomivajte pod tekočo vodo, temveč nalijte vodo v korito.

- Natančno odmerjajte vodo. Za pripravo kave, čaja, juhe, kuhanje riža … Živila, ki jih je možno kuhati v pari, ne kuhajte v veliki količini vode.

- Vodo, ki ostane v gospodinjstvu, na primer pri umivanju sadja ali po kuhanju, uporabite za zalivanje vrta.

- Vodo za pitje nalijte v vrč in ga dajte v hladilnik, da bo vedno hladna. Tako vam ne bo treba pustiti teči vode, da iz pipe priteče dovolj hladna.

- Pomivalni stroj zaženite samo takrat, ko je res poln. Posodo z zasušeno hrano namočite, da ne bo potrebno dolgotrajno pranje. Poleg tega lahko tudi zmanjšate število pranj – vsakič, ko si natočite vodo, ne potrebujete novega kozarca! Ko kupujete pomivalni stroj, izberite tistega, ki porabi manj vode (in bo torej povrhu vsega potreboval še manj detergenta).

- Pralni stroj zaženite takrat, ko je boben res poln. Izberite kratke programe, kajti z dobrim detergentom dolgotrajno pranje ali celo predpranje in namakanje sploh niso potrebni. (Tudi kuhanje perila na 95 stopinjah danes ni več potrebno – torej lahko privarčujete tudi pri energiji.) Ko potrebujete nov pralni stroj, ne bodite pozorni le na energijski razred, temveč tudi podatek o tem, koliko vode porabi, saj so razlike precejšnje.

- Kupite kotliček za izplakovanje stranišča z dvojno tipko – tako boste lahko odločili, ali naj se stranišče izpere z več ali manj vode. Ste vedeli, da veliko ljudi na svetu preživi zgolj z 10 litri vode na dan, mi pa je skoraj toliko porabimo za eno samo izplakovanje stranišča?!