marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Verjamete v vraže?

Pošlji prijatelju

Prepričanje, da lahko neka stvar ali dejanje na razumsko nedoumljiv način vpliva na našo usodo in življenje, je še vedno prisotno. Ali verjamete v vraže?

Predstavljamo vam deset najpogostejših vraž, ki so se prenašale iz generacije v generacijo.

Petek trinajstega
Prepričanje, da se nam bo v petek, 13. zgodilo nekaj slabega, je verjetno med najstarejšimi vražami. Ima tudi posebno ime, in sicer paraskavedekatriafobija.
V enem letu je najmanj en in največ trije petki trinajstega.
Najslavnejši teoriji umeščata njen izvor ali v nordijsko mitologijo ali v nasilno ukinitev reda templarjev, ki se je zgodila ravno na petek trinajstega leta 1307. Petek trinajstega se kot nesrečni dan prvič omenja leta 1869, bolj popularna pa je ta vraža postala šele v 20. stoletju. Povod za popularizacijo je bil zelo verjetno roman Thomasa W. Lawsona z naslovom Petek trinajsti iz leta 1907, obstaja pa tudi serija grozljivk z enakim naslovom.

Štiriperesna deteljica
Štiriperesna deteljica je kot najmočnejši amulet za srečo znan po vsem svetu.
Stara vraža je, da naj bi najditelju redke štiriperesne deteljice, prinesla pozitivno energijo in veliko sreče. Priporoča se, da si najdeno deteljico nekam shranite in si zagotovite trajen pritok pozitivne energije.
Vsak listič te deteljice ima svoj pomen - prvi je za upanje, drugi za vero, tretji za ljubezen, četrti za srečo. Po neki legendi, naj bi Eva prinesla štiriperesno deteljico iz raja.

Dimnikar
Tudi srečanje z dimnikarjem naj bi prineslo srečo. Nekateri verjamejo, da se je z dimnikarjem potrebno rokovati, drugi, da se je treba prijeti za gumb.
Dimnikarji so med nami od srede 16. stoletja, odkar so izumili dimnike in odkar se grejemo s premogom. Dimnikar je v dom prinesel svež zrak, čistočo, zato so imeli radi njegove obiske in so ga že takrat začeli povezovati z zdravjem, ognjiščem in domom.

Črna mačka
Mačka, ki nam prekriža pot, naj bi prinesla nesrečo. Tej vraži se težko upremo, saj jo imamo dobesedno zapisano nekje v spominu. Stare mame znajo povedati, da bo urok pregnalo pljuvanje po tleh.
V egipčanskih časih je bila mačka sveta, v srednjeveških, pa je bila povezana s čarovnicami in satanom. Verjeli so, da se čarovnice spremenijo v mačke. Od takrat dalje še vedno verjamemo, da ni dobro, da nam pot prekriža črna mačka.

Razbito ogledalo
Razbito ogledalo naj bi v dom prineslo sedem let nesreče. Obdobje sedmih let izvira iz prepričanja, da se človek popolnoma prenovi vsakih sedem let. Lahko pa v družino prinese tudi smrt. Urok bomo pregnali, če bomo ogledalo nesli ven in ga zakopali na dvorišče. S tem se bomo uprli zlim silam.
Pred izumom ogledala, so imeli ljudje na voljo samo vodno gladino. Če se je slika popačila, so verjeli, da se ne obeta nič dobrega. Nova nezlomljiva ogledala pa so imela po mnenju starih Egipčanov in Grkov čarobno moč. Rimljani so razbitim ogledalom pripisali slabo energijo.

Razbit kozarec
Neprijetno, vendar koristno - razbiti kozarec s svojim žvenketanjem odganja demone. Ob koncu judovske poroke ženin stopi na kozarec, množica zavpije Mazal tov! (Srečno!) Razbiti kozarec spomni mladoporočenca na to, da svet ni popoln in da popolna sreča ni mogoča, dokler je kjerkoli svetu trpljenje. To naj bi ju spodbudilo k molitvi za zboljšanje sveta, saj sta ta dan najbližje bogu.
Črepinje na tleh opomnijo ženina in nevesto, da morata paziti na svoj zakon, saj se ga ne bo dalo zakrpati. Tako kot se ne da popraviti razbitega kozarca.

Dežnik
Praktičen pripomoček ob slabem vremenu, nam lahko prinese precej slabega, če ga odpremo v prostoru. Lahko prinese celo smrt. S tem naj bi nase priklicali jezo samega sonca.
Dežnike so na vzhodu uporabljali že v 11. stoletju, pa ne le zunaj, ampak tudi v notranjih prostorih. Verjeli so, da jih dežniki varujejo pred slabimi duhovi. Ker so dežnik vedno povezovali s soncem, se je ustalilo prepričanje, da ga je škodljivo odpirati v senci.

Srbeč nos
Če vas srbi nos, se boste verjetno kmalu s kom skregali, lahko pa, da vas bo poljubil norec. Možnosti je več, lahko pa da gre za alergijo.

Potrkaj na les
Kaj naredimo, če se nekdo pohvali z dobro srečo? Potrkamo na les, da se ne bi narobe obrnilo. Izvor te vraže je predkrščanska vera v duhove dreves. S trkanjem na les naj bi se zahvalili dobrotnim palčkom in škratom v drevesu, ker so nas osrečili z majhnim koščkom dobre karme. Je pa tudi res, da s trkanjem na les lahko preprečimo hudiču, da bi slišal naše neumestne pripombe.

Kukavica
Ko spomladi prvič zaslišimo kukavičino oglašanje, hitro poglejmo v žep, koliko imamo denarja. Priporočljivo je, da nanj tudi pljunemo. Od tega je odvisno naše prihodnje finančno stanje. Če smo tisti trenutek brez denarja, je to lahko samo slabo znamenje. Kukavice in vse ptice na splošno so znanilke pomladi in novega življenja. Prinašajo dobre novice.