marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

ROŽNATI OKTOBER – Mesec ozaveščanja proti raku na dojkah

Pošlji prijatelju

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejše maligno obolenje pri ženskah v razvitem svetu. V oktobru že vrsto let po vsem svetu tečejo različne akcije osveščanja, katerih skupni namen je opozoriti na bolezen, pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja ter podporo vsem tistim, ki so za rakom na dojki že zbolele.

Aktivnosti v okviru rožnatega oktobra potekajo tudi v Sloveniji. Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna se trudi, da bi ozavestili čim večje število žensk o raku na dojki, zato vsako leto oktobra pripravijo številne aktivnosti, s katerimi želijo obeležiti mesec oktober in opozoriti na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Aktivnosti v "Rožnatem oktobru"

Aktivnosti je Združenje Evropa Donna začela že v četrtek, 28. september 2017 z novinarsko konferenca, na kateri so predstavili Rožnati oktobra 2017. Kavarno Čuk v Ljubljani so mesecu primerno okrasili z črno-belimi fotografijami razstave z naslovom “Lep je dan”. Razstava bo tam skozi cel mesec oktober.

Z akcijo rožnatega oktobra bodo aktivistke Združenja začele s tradicionalnim obiskom Državnega zbora, kjer bodo poslance ponovno opozorile na problematiko raka.

V ponedeljek, 2. oktober 2017 bodo članice združenja Europa Donna ovile drevesa v rožnate pletenine, ki so jih prostovoljke pletle že od junija. Drevesa bodo skozi cel mesec oktober ovita v Ljubljani v Parku Zvezda, v Postojni in na Jesenicah.

V nedeljo, 8. oktobra 2017 ob 18.00 uri se bo na stadionu Stožice v Ljubljani v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije odvila nogometna tekma Slovenija : Škotska (kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018). Tekma bo obarvana v rožnato in bo nosila posebno dobrodelno noto. Vsi, ki bi se radi pridružili na tribuni, pa pišite na elektronski naslov: sportna@europadonna.si.

V soboto, 14. oktober 2017 ob 19.30 bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru humanitarni koncert ”The Frajle” in Europa Donna. V okviru koncerta bodo zbirali sredstva za pomoč ob nakupu naprave za merjenje kostne gostote ter mišične in maščobne sestave telesa – DXA, za Onkološki inštitut v Ljubljani.

Osrednji dogodek rožnatega oktobra bo 15. oktober 2017, na dan zdravih dojk (mednarodni dan: Breast Health Day) po večih mestih v Sloveniji. Namen je ozaveščanje o zgodnjem odkrivanju raka dojk in o zdravem načinu življenja najširšega kroga ljudi za prijazen in pozitiven način.

Akciji ozaveščanja raka na dojkah so se pridružila tudi številna podjetja.

Mercator je akcijo imenoval "Ustavi se in podpri Europo Donno". V Mercatorju, kot največjem zaposlovalcev v Sloveniji, je zaposlenih kar 7.296 žensk oz. 77,3 % vseh zaposlenih. Ker si želijo, da se tudi one ustavijo in naredijo nekaj zase, so že 24. 8. do 29. 9. 2017 namenili pozornost ozaveščanju o raku dojk.

V Hoferju se zavedajo, da je življenjski stil, ki temelji na uravnoteženi prehrani, pomembna oblika skrbi za naše zdravje. »Z našimi vrednotami, kakovostno ponudbo zdravih izdelkov in projekti znotraj naše iniciative Danes za jutri želimo vse spodbuditi k zdravemu načinu življenja. V prihajajočem roza oktobru tako združimo moči in se skupaj zavzemimo za zdravje,« pozivajo pri Hoferju. Zato bodo cel oktober v njihovih poslovalnicah na voljo šampinjoni v roza embalaži. Od vsakega prodanega paketa bodo 10 centov namenili v sklad za nakup naprave za meritev sestave telesnih tkiv DXA, ki bo v pomoč onkološkim bolnikom po zdravljenju na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Da so šampinjoni odlični za popestritev jesenskih jedi, pa sta na posebni kuharski delavnici dokazala tudi Jure Košir in Jana Koteska.

Tudi blagovna znamka Marx sodeluje pri akciji Rožnatega oktobra, saj je Jana Koteska, prepoznavna članica Europe Donne posebno v ta namen oblikovala 3 različne majice s pozitivnimi sporočili: I can & I will (Zmorem in bom); Pink Warrior (rožnati bojevnik/ca) in Love is your Power (Ljubezen je tvoja moč). Majice so narejene iz organskega bombaža, ter tako še posebej prijazne naši koži. Z nakupom majice boste del kupnine namenili delovanju Europe Donne. Majice, ki so na voljo v vseh prodajalnah Sportina bodo zaznamovale letošnji Rožnati oktober.

Na progah Ljubljanskega potniškega prometa bo kot vsako leto, tudi letos vozil poseben roza Europa Donna avtobus.

V oktobru nosite rožnate pentlje

Europa Donna želi z rožnato pentljo, ki je simbol boja proti raku dojk, širiti osveščenost. Zato so v sodelovanju s farmacevtskimi družbami, ki bodo podarile večjo količino rožnatih pentelj, delili pentlje na dogodkih po Sloveniji. Nosite rožnate pentlje tudi ve, drage bralke Marmeline in s tem pokažite, da podpirate akcijo boja proti raku dojk.

Preventiva s pomočjo mobilne aplikacije

Za preventivo lahko največ naredijo ženske same. Ključnega pomena je tudi redno samopregledovanje, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Za pomoč pri tem je na voljo mobilna aplikacija Breast Test, ki uporabnice vsak mesec z opomnikom spomni na pregled. Brezplačno je na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play, Windows Phone Store).

Za vse ostale informacije, in druge dogodke, ki jih Europa Donna prireja v mesecu oktobru lahko spremljate na njihovi internetni strani ter Facebook profilu.