Povabite goste, a privarčujte
Bi radi med prazniki povabili k sebi prijatelje in se zabavali, a ne želite, da bi vas to predrago stalo? Preberite naše nasvete.
Pijača
Postrezite s koktajli s penečim vinom. Saj veste, da so slovenska ali italijanska peneča vina, ki jih dobite v običajnih trgovinah, precej cenejša od pravih šampanjcev. Če kupite našo srebrno penino ali peneča vina, ki niso izdelana po klasičnih metodah, boste že tako precej prihranili, če temu dodate še nekaj meric sadnega soka, pa bo strošek še nižji. Pokukajte med naše recepte in pripravite mimozo ali bovlo z jagodičevjem.
Raziskujte vina z drugih celin. Dobra slovenska in evropska vina so precej draga,zato se izplača poseči po dobrem avstralskem, afriškem ali južnoameriškem vinu. V vseh večjih marketih boste gotovo našli kar nekaj vrst vina iz dežele kengurujev, iz Južne Afrike, Čila in podobno (odličen je na primer čilski souvignon).
Predjedi
Dve ključni besedi: kruh in sir. Izognite se stroškom in na rezine narežite bageto (francosko štruco), nanje pa naložite rezine parmezana, gavde, trapista … Na vsak kruhek nato položite še rezino jajca, olivo, kumarico, rezino paradižnika in podobno. S količino nikar ne pretiravajte, saj vam bodo kruhki sicer ostali.
Glavna jed
Pomislite na bogat angleški zajtrk. Klobasice, pražen krompir, gobe iz pečice ter zelenjava v omaki so precej cenejši kot zrezki.
Svinjska ribica in biftek? Poskusite s čim drugim, cenejšim. Če želite postreči svinjino, lahko pripravite tudi vratovino (izberite lepo marmorirane, vendar manj mastne kose). Namesto biftka lahko ponudite tudi puranje medaljone v omaki, v kakršni vam običajno postrežejo biftek. Poglejte naš recept za pripravo puranjih medaljonov z zelenim poprom.
Sladica
Sladice so lahko precej preproste, torej vam ni treba peči tort z mandlji, marcipanom, nugatom in drugimi dragimi sestavinami. Nič ni narobe, če zdrobite nekaj piškotov in temne čokolade za kuhanje, dodate koščke hruške in vse skupaj vmešate v običajen čokoladni sladoled.
Dekoracija
Uporabite stvari, ki jih imate doma. Mizo lahko lepo okrasite s školjkami, ki ste jih poleti prinesli z morja, z nekaj pomarančami in limonami, ali pa k vsakemu krožniku položite skorjico cimeta, na katero naredite pentljico iz debele volne.
Podobni članki
- Mimoza
(22.11.2010) - Bovla z jagodičevjem
(19.11.2010) - Francoska čebulna juha
(14.01.2013) - Peneče vino
(31.10.2010) - Francoski opečenec
(12.10.2012) - Pršutni zvitki s hruško
(21.02.2011) - Prigrizki za praznik ali zabavo
(18.12.2011) - Lisičke v smetani
(17.10.2011) - Jajca v gnezdu iz slanine
(07.05.2012) - Mini šarlote
(02.07.2012)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:11.12.2010, 326,745 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,162 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,103 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,110 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,336 prikazov