marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

OTROŠKI BAZAR

Pošlji prijatelju

Od 8. do 10. septembra 2017 se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani tudi letos odvija družinska prireditev, ki je izobraževalno-sejemske narave z imenom Otroški bazar. Organizatorja sta Proevent in Rikus.

Otroški bazar, ki se odvija že dvanajstič, je največji sejem za družine v Sloveniji in je letos deloval z naslovom: Popolno družinsko doživetje. Kot že sam naslov pove, vsak obiskovalec najde nekaj zase. Najmlajši se zabavajo na raznoraznih delavnicah, poligonih in drugih kotičkih, ki jih pripravijo vsako leto razstavljalci iz celotne Slovenije. Starši se medtem podajo med sejemske stojnice, kjer med poplavo ponudb najdejo kar nekaj informacij, naberejo letake ali pa izvedo zgolj zanimivosti, ki jih slišijo od razstavljalcev.

Stojnice in prizorišča so v Dvorani kupole A ter Stekleni dvorani C, dogajanje pa je tudi na zunanji ploščadi pred vhodom v Gospodarsko razstavišče.

Bazar ima tudi svojo uradno maskoto, ki se imenuje Bazarko, in ga lahko srečate povsod po prizorišču, kjer se sprehajajo tudi še druge maskote posameznih razstavljavcev. Predvsem mlajši otroci se radi z njimi objemajo, jim dajejo “petke” in so vedno veseli, kadar jih srečajo, starši pa z fotoaparom hitimo ovekovečiti srečanje.

V vseh treh dneh se na Bazarkovem odru, ki je postavljen na koncu Steklene dvorane C predstavijo nekateri od razstavljalcev. Tam so glasbene, gledališke in plesne točke. Predstavijo pa se tudi drugi, kot so čarodej, AMZS, Judo klub itd.

Na zunanji ploščadi se predstavljajo predvsem Uprava RS za zaščito in reševanje s svojimi reševalci (jamarji, potapljači, kinologi, gorski reševalci in gasilci), policija s svojo opremo in vozili, policijskimi psi ter motorjem, na katerega se otroci lahko tudi usedejo, Kajakaška zveza Slovenije, kjer se otroci lahko preizkusijo z vožnjo s kajaki ali supom, ter AMZS s simulatorjem hoje v stanju vinjenosti oz. zaspanosti. Na ploščadi se otroci lahko preizkusijo tudi v športnem plezanju po steni, lahko pa si ogledate tudi nekatere živali iz Mini Zoo Parka Rožman.

V obeh dvoranah, kjer se nahajajo stojnice, pri vsakem od razstavljavcev lahko najdete nekaj zase. Nekateri imajo svoje kotičke z delavnicami za otroke, drugi zgolj ponudijo bonbon ali vzorec svojih izdelkov, spet tretji delijo letake in s tem naredijo promocijo svojemu izdelku.

Največja gneča je ponavadi pri tistih stojnicah, kjer otroci lahko aktivno sodelujejo pri preizkušanju, naj bo to kuharska delavnica, ustvarjanje, eksperimenti, strelski ali telovadni poligon, ali pa simulator katere izmed voženj. Letos je teh simulatorjev varne vožnje kar nekaj: AMZS predstavlja simulator obračanja v avtomobilu, Javna agencija za varnost prometa predstavlja simulator varne vožnje, Policija pa simulator vožnje na motorju.

Svoj kotiček imajo tudi nosečnice in mladi starši, kjer so številne delavnice, predavanja in svetovanja strokovnjakov. Letos se v nedeljo predstavljajo tudi Mami blogerke s svojimi blogi, ki jih pišejo na spletu, na prizorišču pa si ob klepetu izmenjujejo informacije.

Partner prireditve je tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zato na bazarju sodeluje tudi ministrica dr. Anja Kopač Mrak. Srečate jo lahko v Stekleni dvorani C, ter aktivno sodelujete z idejami za izboljšanje družinske politike.

V kolikor se vam bazarja letos ni uspelo udeležiti priporočamo obisk naslednje leto. Ne bo vam žal, saj boste zagotovo našli kaj zase.