marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Bodite drugačni na noč čarovnic

Pošlji prijatelju

Bliža se Noč čarovnic (znana tudi po angleškem izrazu Halloween). To je praznik, ki ga predvsem v Zahodnem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november.

Ime Halloween predstavlja okrajšavo za »All Hallow's Eve« oziroma »Hallow Eve« (v prevodu: večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi). Slavi se predvsem v angleško govorečem svetu, ustreza pa tudi katoliškemu prazniku vseh svetih. V teh deželah se po običaju otroci preoblečejo v različne kostume (po navadi čarovnice in pošasti) in hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije. Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buč, v katere se potem vstavi sveča.

Zgodovina praznika sega vse do starih Keltov, saj so 1. novembra slavili začetek novega leta (in hkrati tudi prehod iz sončne in toplejše polovice leta v temačno in hladnejšo), a proslava je bila namenjena bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti (Samhainu). Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup. S prihodom Rimljanov, je dan mrtvih dobil stalen datum.

Ker smo slovenci kar nekaj praznikov prevzeli po zahodnih državah, seveda tudi Halloween ni izjema. Tako Noč čarovnic v zadnjem času praznuje tudi določeni pri nas. Na vrtovih mnogih hiš in balkonov se lahko od sredine oktobra že vidi izrezljane buče, v katerih sveti lučka. Nekaj nasvetov kako pravilno izrezati bučo najdete tudi tu: http://marmelina.si/praznovanja/okt-dec-praznovanja/pravilen-postopek-rezljanja-buce

Veliko lokalov se je prav tako prilagodilo trendu, in v tem času prireja "rajanja" ob noči čarovnic. Udeleženci teh rajanj se oblečejo v raznorazne kostume čarovnic, okostnjakov in podobnih grozljivih mask.

Če želite Noč čarovnic praznovati bolj doživeto, priporočamo, da si za ta dan omislite zelo realistično rano, tako, ki bo ostalim obiskovalcem pognala strah v kosti.

Helena Srakar ima narejeno narejeno šolo ličenja na Make-up Designory (MUD) in certifikat za Make-up Artistko. Med študijem dizajna je tako izkoristila še dodaten aspekt kreativnosti, ki ga zna prenašati v različne videze - najbolj jo veseli delati specialne efekte in otroške poslikave obraza.

Poglejte si postopek izdelave odprte rane ,

v  videu pa postopek izdelave opečenega lica

Njene specialne efekte, ki si jih lahko omislite tudi za Noč čarovnic si lahko ogledate na instagramu ,

Prav tako jo lahko kontaktirate na facebooku

Bodite na noč čarovnic drugačni... bodite strašljivi... bodite in !

Oglašujte pri nas