marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Bodite drugačni na noč čarovnic

Pošlji prijatelju

Bliža se Noč čarovnic (znana tudi po angleškem izrazu Halloween). To je praznik, ki ga predvsem v zahodnem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november.

Ime Halloween predstavlja okrajšavo za »All Hallow's Eve« oziroma »Hallow Eve« (v prevodu: večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi). Obeležuje se predvsem v angleško govorečem svetu. V teh deželah se po običaju otroci preoblečejo v različne kostume (ponavadi čarovnice ali pošasti) in hodijo od vrat do vrat ter prosijo za sladkarije. Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buč, v katere se nato vstavi sveča.

Zgodovina praznika sega vse do starih Keltov, saj so 1. novembra slavili začetek novega leta in hkrati tudi prehod iz sončne in toplejše polovice leta v temačno in hladnejšo. Praznovanje je bilo namenjeno bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti (Samhainu). Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje nekdanje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup. Z Rimljani pa je dan mrtvih dobil stalen datum.

Slovenci smo kar nekaj praznikov hitro prevzeli po zahodnih državah, seveda tudi noč čarovnic oz. Halloween ni izjema.  Na vrtovih mnogih hiš ali na balkonih lahko že od sredine oktobra vidimo izrezljane buče, v katerih sveti lučka. Nekaj nasvetov kako pravilno izrezljati bučo lahko najdete tudi tukaj.

Veliko lokalov v Sloveniji se je v zadnjih letih prav tako prilagodilo trendu, in v tem času prireja "rajanja" ob noči čarovnic. Udeleženci takšnih zabav se oblečejo v različne kostume čarovnic, okostnjakov in podobnih grozljivih mask.

Če želite Noč čarovnic praznovati še bolj doživeto, priporočamo, da si za ta dan omislite zelo realističen make-up npr. odprte rane ali opekline, ki bo vašim prijateljem pognala strah v kosti.

V kolikor se odločite za takšno "masko", Marmelina priporoča Heleno Srakar, ki ima dokončano šolo ličenja na Make-up Designory (MUD) in certifikat za make-up artistko. Med študijem dizajna svojo kreativnost izkorišča tudi na takšen način ter le to prenaša v različne videze - najbolj jo veselijo posebni efekti in poslikave otroških obrazov.

Tu si lahko ogledate postopek izdelave odprte rane in opečenega lica. Posebne efekte, ki si jih lahko omislite tudi za Noč čarovnic, pa si lahko ogledate tudi na njenem instagramu.V stik z njo lahko stopite prek facebooka.

Bodite na noč čarovnic drugačni... bodite strašljivi... bodite in !