marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Niso vse igrače varne

Pošlji prijatelju

portret dekliceFotolia

Na pobudo Evropske komisije v določenih državah EU poteka kampanja osveščanja o varnosti igrač. Od julija 2011 morajo igrače, prodane v EU, izpolnjevati najstrožje varnostne predpise na svetu, a v Sloveniji kampanje žal ne boste opazili. Vendar pa ZPS redno objavlja odpoklice igrač na slovenskem trgu, na spletni strani www.zps.si pa je na razpolago tudi veliko priporočil in drugih informacij o varnosti igrač. Na ZPS opozarjajo: ko boste kupovali igrače, bodite pozorni tudi na varnost! Kljub strogim varnostnim ukrepom je na trgu še vedno veliko igrač, ki niso varne. Te trditve potrjujejo tudi zadnji testi, ki so jih opravile nekatere potrošniške organizacije.

Na ZPS redno spremljajo odpoklice igrač in teh žal ni malo. Dejstvo je, da je na trgu na tisoče igrač, vendar vse niso dovolj varne. Z nekaterimi se lahko otrok poškoduje ali zastrupi, nekatere pa lahko dolgoročno vplivajo na njegovo življenje, celo usodno.

Potrošniki se pogosto premalo zavedajo, kako pomembna je varnost igrač. Ko pa je pred leti prišla v javnost novica, da je bilo s trga umaknjenih več milijonov igrač svetovno znanega proizvajalca Mattel, ker so vsebovale zdravju škodljivi svinec, so se vsaj nekoliko zavedli tega problema. Že čez nekaj mesecev je potrošnike presenetila nova informacija: isti proizvajalec je umaknil s polic ogromne količine igrač, ki so imele prosto dostopne majhne magnete, ki bi jih lahko otrok zlahka pogoltnil. Dogodek je razburil javnost, starši so postali pozorni, pregledovali so igrače, ki so jih imeli doma, ko pa so kupovali nove, so skrbno pretehtali vse podatke o njih. Skušali so pridobiti informacije o tem, kdaj je lahko igrača nevarna. Sčasoma pa se pozornost staršev pri kupovanju igrač spet zmanjšuje, čeprav verjetnost, da bomo naleteli na varnostno sporno in zato nevarno igračo, ni ravno zanemarljiva.

Razlogi za kampanjo Evropske komisije za varnost igrač

Podpredsednik evropske komisije Antonio Tajani : "S kampanjo začenjamo v božičnem času, ko ljudje kupijo največ igrač.«

ZPS se pridružuje stališču Evropske potrošniške organizacije BEUC in organizacije, ki zastopa potrošnike v procesu standardizacije ANEC, ki opozarjata, da so kljub strogim varnostnim ukrepom na trgu še vedno igrače, ki niso varne. Te trditve potrjujejo tudi zadnji testi, ki so jih opravile potrošniške organizacije- tii so pokazali, da so na trgu še vedno tudi varnostno pomanjkljive igrače: problem so še vedno majhni delci (možnost zadušitve za otroke mlajše od treh let), predolge vrvice na igračah in vsebnost nevarnih kemikalij.

Test , ki ga je npr. izvedla nemška potrošniška organizacija Stiftung Warentest je pokazal, da ena izmed šestih igrač ne ustreza varnostnim standardom. Tudi test, ki ga je izvedla francoska potrošniška organizacija Que Choisir je razkril, da so v nekaterih igračah še vedno nevarne kemične substance.

Hkrati potrošniške organizacije opozarjajo, da oznaka CE sama po sebi še ne zagotavlja, da je igrača zares tudi varna. Znak CE ni namenjen potrošnikom ampak nadzornim organom! Proizvajalci ali uvozniki ga sami nalepijo na izdelek, pomeni izjavo, da so upoštevali vse veljavne varnostne standarde, vendar izdelek ni vedno tudi preizkušen s strani neodvisne organizacije. Monique Goyens, generalna direktorica BEUC je o vsebnosti kemikalij v igračah povedala: »Nesprejemljivo je, da lahko igrače, ki si jih otroci dajejo v usta ali celo spijo z njimi, še vedno vsebujejo nevarne kemikalije. Opozarjamo, da so mejne vrednosti, ki jih predvideva zakonodaja postavljene preohlapno. Potrebujemo natančne omejitve uporabe vseh kemikalij, ki lahko ogrozijo otrokovo zdravje, okvarijo hormonski sistem ali vplivajo na plodnost v prihodnosti.«