marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Nasveti za varčevanje

Pošlji prijatelju

ženska s hranilnikom pujskomFotolia

Drobni koraki, s katerimi lahko precej napolnite svojega »pujska«.

Drobižki

1. Kadar kupujete, uporabljajte bankovce. Ko vam vrnejo drobiž, vedno vzemite vse kovance in jih zvečer prestavite iz denarnice v hranilnik ali škatlo. Konec meseca kovance odnesite na banko ter vrednost hranite na ločenem bančnem računu, ki je namenjen »za rezervo« ali za to, da si boste privoščili kaj posebnega.

2. Denar, ki ga imate vsak mesec namenjenega za špecerijo in sprotne drobne stroške, razdelite po tednih. Vsak teden vzemite vsoto, ki je tem stroškom namenjena, če vam konec tedna kaj ostane, pa shranite v hranilnik. Presenečeni boste, koliko se lahko nabere v enem letu.

Upravljanje z denarjem

1. V banki si uredite trajnik, s katerim vam bodo vsak mesec ob plači določen znesek prenakazali na ločen račun. Vsakič, ko se vam na tem nabere 300 evrov, jih vežite za pol leta (oziroma kasneje vežite večje vsote, vključno z nabranimi obrestmi). Vezave so odličen način za varčevanje, saj do vezanega denarja nimate dostopa, prav tako pa je denar daleč od oči – ko greste na bankomat, se vam stanje vezanega denarja ne izpiše, pa tudi na bančnih izpiskih ne. Tako ga boste enostavno odmislili.

2. Večini ljudi se plača vsako leto nekoliko poviša zaradi usklajevanj z rastjo življenjskih stroškov. To, da dobite vsak mesec nekaj evrov več, kot ste jih poprej, pa seveda ne pomeni, da jih morate tudi zapraviti. Pretvarjajte se, da »povišice« sploh ni nikoli bilo in še vedno trošite kot ste poprej, razliko pa seveda položite na drug račun. Dovolite si torej »izplačati« toliko denarja, kot ste ga dobivali na primer pred tremi leti, ko ste morda šele začeli delati, ostalo pa je prihranek za slabše čase.

3. Če ste ravno izplačali eno-, tri- ali petletno posojilo za avtomobil, vam bo po novem vsak mesec ostalo kar nekaj denarja. A ker ste se v času odplačevanja kredita že naučili živeti brez te vsote, se lahko tega držite tudi vnaprej, znesek za posojilo pa polagate na varčevalni račun.

4. Nekaterim pomaga, če pri sebi nimajo gotovine. Kadar imaš v žepu kovance in bankovce, se namreč zlahka odločiš, da se boš ustavil pri avtomatu s pijačami, kiosku, v restavraciji s hitro prehrano, pri uličnemu prodajalcu sladoleda. Kadar plačuješ le s »plastičnim denarjem«, zapraviš za takšne drobnarije veliko manj.

5. Najbolj pomembno je, da vodite knjigo prihodkov in izdatkov, tako kot to počnejo v vsakem podjetju. Podatke lahko vpisujete ročno ali si naredite stroškovnik v računalniškem programu (na primer Excel). Vpišite vse, tudi evro, ki ste ga dali za žvečilke ali kavo. Tako boste točno vedeli, koliko zapravite in za kaj oziroma kje lahko prihranite.

Zabava

1. Da bi prihranili, si s prijateljicami začnite izmenjevati filme na DVDjih in knjige. Vsak mesec naj vsaka kupi en DVD in eno knjigo, nato pa si jih izmenjajte - in tako še pred ogledom oziroma pred branjem že spoznajte tudi kritiko).

2. Ali res potrebujete naročnino na ponudnika TV storitev, ki nudi kar 200 televizijskih programov? Skrčite svoj nabor programov zgolj na osnovne, tako da boste imeli najpomembnejše programe, saj manjši paket povsem zadostuje za spremljanje dogajanja po svetu, kakšen film in športni dogodek. Poglejte na to s pozitivne plati: če ne boste ves čas čepeli pred televizijo in gledali oddaj, ki so zanimive, a v resnici niti ne toliko pomembne, boste imeli več časa za branje, peko, sprehode …