marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Domači šampon proti naglavnim ušem in gnidam

Pošlji prijatelju

Ob začetku šolskega leta se vsako leto na vratih razredov, v vrtcih in na oglasnih deskah pojavijo napisi, da na šoli ali vrtcu razsajajo uši. Včasih je veljalo, da so naglavne uši pokazatelj nečistoče in revščine. Vendar danes vemo, da se uši največkrat zadržujejo na čistih laseh, saj se ne hranijo z umazanijo, pač pa sesajo kri. Vsak, ki se je že srečal z odstranjevanjem uši z lasišča ve, da je postopek dolgotrajen in včasih predstavlja pravo nočno moro.

Naglavne uši (Pediculus humanus capitis) so 3-4 mm velike žuželke brez kril in s tremi pari nog, imajo prosojno telo, ko pa se nahranijo z krvjo, se obarvajo rdečkasto. Kar je za starše pomembno, ne prenašajo bolezni, povzročajo le neprijetno srbenje lasišča. Najpogosteje pa se zaredijo v predelu senc, za ušesi in na tilniku. Širijo se zelo hitro, saj samica vsako noč izleže približno osem ovalnih jajčec ali gnid, ki jih prilepi na začetek lasu, iz katerih se po 7 do 9 dneh izleže mlada uš ali nimfa, ki pa spolno dozori po 7 do 10 dneh. Življenjska doba uši je 6 do 8 tednov; v tem času samica izleže od 100 do 300 jajčec.

Naglavne uši so plazeči insekti, zato ne poskakujejo iz glave na glavo in ne letajo. Prenašajo se z neposrednim stikom glave z glavo in se premikajo tudi do 30 cm na minuto. Prenos je lahko možen tudi preko glavnikov, krtač, kap, čelad, posteljnine in drugih stvari.

Preventivno se ušem lahko izognemo tako:

- da se izogibamo medsebojni izmenjavi krtač, glavnikov, oblačil in pokrival;
- da imajo deklice z dolgimi lasmi le te tesno spete v kito;
- da v času, ko razsajajo, v družinah z otroci, ki obiskujejo šolo ali vrtec, vsem družinskim članom redno vsak dan pregledujemo in prečesavamo lasišče.

V primeru, da pri nekomu v družini najdemo uši ali žive gnide, še isti dan izvedemo postopek odstranjevanja in obvestimo vse, ki so bili v tesnem stiku. Le tako bomo lahko ustavili čim hitrejše širjenje. Epidemija se ponavadi pojavi ravno zaradi tega, ker vsi starši ne pregledujejo lasišč svojih otrok in drugih družinskih članov. Če se uši pojavijo in se jih ne odstrani pri vseh otrocih, je lahko naš vsakodnevni trud odstranjevanja v celoti zaman, saj ko otrok ponovno pride v stik z drugim otrokom, ki ima še vedno uši, je le ta ponovno dobi na svoje lasišče. In postopek se lahko ponavlja v nedogled.

Najbolje vidimo uši in gnide pri dnevni svetlobi, če le te ni, si pomagamo z dobro lučjo. Lasišče pregledujemo s posebnim glavnikom, ki ima konice zelo skupaj, da se gnide lahko ujamejo na njem. Pregledamo natančno, še posebej v zatilju in za ušesi. Najlažje pregledamo tako, da naredimo prečo na sredini lasišča, ter počasi prečešemo najprej eno stran, nato še na drugo stran. V primeru, da odkrijemo uši, jih je potrebno odstraniti.

V lekarni se dobijo različni šamponi, ki so kar precej dragi, ponavadi pa tudi ne pomagajo kaj dosti, saj kljub temu, da naj bi odstranili tudi gnide, večina šamponov le teh ne uniči.

V ta namen vam priporočamo preverjen recept za domači šampon, ki zagotovo pomaga uničiti tako uši, kot tudi gnide. Zanj potrebujemo:

- 1 dcl navadnega šampona, ki ga uporabljate za pranje las vašega otroka
- 1 dcl belega kisa (jabolčnega)
- 5 ml olja
tea tree (olje čajevca, ki se ga dobi v DM prodajalnah ali pri prodajalcih JUST kozmetike)
- prazno ½ l plastenko, ki ji v zamašek naredimo luknjico
- plavalna kapa z elastiko za enkratno uporabo

Ko bomo vse sestavine v plastenki zmešali, se bodo zaradi šampona spenile. To peno, skozi luknjico na zamašku nanesemo otroku po vsem lasišču ter nekaj minut vtiramo vanj. Lase v celoti spravimo pod plavalno kapo in tako pustimo šampon delovati vsaj pol ure. Zaradi kisa bodo morda otroka rahlo pekle oči, zato poskrbimo, da mešanica ne teče po obrazu. Po preteku pol ure lase umijemo z vodo. Lasišče z glavnikom prečešemo in s tem odstranimo vse umrle uši in gnide.

Potem ko lase posušimo je priporočljivo, v kolikor imate doma likalnik za lase, da le te še polikamo. Tako bomo zagotovo odstranili vse! Za še boljšo zaščito pa lase na koncu še popršimo z lakom za lase. Tako jih boste še bolj zaščitili, da se ne bodo morebitne nove uši hitreje ponovile.

Dokler traja epidemija uši v šoli ali vrtcu je potrebno po prihodu otroka domov lasišče obvezno pregledati vsak dan. V primeru, da se ponovijo, je potrebno tudi postopek ponavljati.

Opozorilo še, kar zadeva predmete in posteljnino! Glavnike, krtače, perilo, oblačila, brisače, posteljnino, igrače ... ki so bili v stiku z lasmi, operemo v vroči vodi. Predmete, ki se jih ne more oprati, nepropustno zapremo v plastično vrečko in pustimo od 10 do 14 dni na sobni temperaturi ali 24 ur v zamrzovalniku, medtem ko oblazinjeno pohištvo in preproge posesamo.