marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Najmlajši za računalnikom

Pošlji prijatelju

Deklica ob prenosnem računalnikuFotolia

Igranje iger je že od nekdaj aktivnost, ki ni namenjena zgolj zabavi, temveč tudi razvijanju osnovnih življenjskih spretnosti. In enako velja za računalniške ter druge digitalne igrice. Če jih uporabljamo pretehtano, lahko računalniki otrokom nudijo novo področje raziskovanja, ki lahko zadovolji njihovo neizmerno radovednost in željo po znanju.

V današnjem svetu se vse digitalizira, zato je tehnološka pismenost izrednega pomena. In otroci se z vsemi novimi tehnologijami dandanes srečujejo že skoraj od rojstva dalje, zato ni čudno, da zna marsikateri malček mobilni telefon ter osebni računalnik uporabljati bolje kot njegovi starši. Vendar pa: pri kateri starosti naj otroka seznanimo z računalnikom? In ali računalniki resnično ne škodujejo?

Kako in kdaj?

Trdno določena starostna meja seveda ne obstaja. In prav tako ne moremo reči, da je zgodnja uporaba računalnika škodljiva. Niti ne moremo trditi obratno: da je računalnik nujen, če hočemo, da bo naš malček »pameten«. Tisto, o čemer se lahko vsi strinjamo, pa je dejstvo, da so lahko računalniki izjemno dobri in zanimivi učni pripomočki, če jih uporabljamo »po pameti« - torej s premislekom in previdnostjo.

Računalnik je lahko zanimiv že otroku, ki še ni dopolnil niti enega leta. Če ga vzamete v naročje in skupaj z njim na računalniku gledate fotografije vaše družine, mu bo to zagotovo všeč. Vendar pa otrok pri temu ne bo dolgo zbran. Pet minut gledanja slik bo povsem dovolj, saj potem ne bo več imel potrebne koncentracije.

Tudi pri malčkih naj bo »čas za računalnik« čas, ki ga izkoristite skupaj. Malček naj nikoli ne sedi sam pred monitorjem, temveč naj bo uporaba računalnika skupna – torej aktivnost, pri kateri se bosta družila. In ne pozabite: čeprav so sličice, filmi, risani junaki, zvočni efekti, digitalne igrice in pobarvanke v računalniški obliki namenjene razvijanju otrokovega znanja, ne smejo nikoli nadomestiti realne izkušnje. Saj veste: če otrok na kmetiji poboža čisto pravo mucko, je ta občutek vreden stokrat več, kot simpatično narisana neotipljiva mačka, ki mijavka na ekranu.

Uporaba vašega računalnika

Če se odločite, da bo malček uporabljal vaš osebni računalnik, potem ga boste morali nekoliko prilagoditi njegovim potrebam ter ga tudi primerno zavarovati.

Računalnik naj bo nameščen tako, da lahko otroka pri njegovi uporabi brez težav nadzorujete, in proč od stvari, ki bi ga lahko motile (na primer prižgane televizije). Miza, na kateri je računalnik, naj bo čista, otrok pa naj pri računalniku ne je in ne pije, saj se lahko tudi kozarec soka hitro prevrne in se polije po tipkovnici. Poskrbite tudi za to, da bodo vsi kabli računalnika potisnjeni v ozadje ali pa jih z lepilnim trakom prilepite na mizo – neprijetno bi bilo, če bi se otrok po nesreči zataknil v kabel, s tem pa bi več tisoč tolarjev draga oprema zletela po tleh. In še najnujnejše: vedno si naredite kopije vsega, kar imate na računalniku. Če otrok pritisne napačno tipko tako ne boste izgubili vsega svojega dela!

Poleg primerne mize, naj ima otrok za sedenje pri računalniku tudi dober stol. Najboljši so stoli na kolescih, kjer je sedalo možno nastaviti tudi po višini, saj bo otroku tako uporaba najlažja. Opozarjajte ga tudi na pravilno telesno držo, od ekrana pa naj bo oddaljen približno 40 centimetrov.