marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Krilca, darila s čarobno močjo

Pošlji prijatelju

voščilnica KrilcKrilca

Bližajo se božično-novoletni prazniki, dnevi, ko se znova znajdemo v zadregi. Kaj bomo letos podarili svojim dragim? Ali tašča res potrebuje še en multipraktik? Kaj podarimo nekomu, ki ima že vse in ničesar v resnici ne potrebuje?

Imamo izbiro. Lahko rečemo Ne! dragim in nepotrebnim materialnim darilom in se odločimo za drugo možnost – da bomo z obdarovanjem pomagali spreminjati svet na bolje. V Umanoteri smo tudi letos pripravili katalog družbeno odgovornih daril, imenovan Krilca, darila s čarobno močjo. Naš katalog je prvi in za zdaj edini slovenski katalog etičnih daril.

Krilca so družbeno odgovorna in trajnostna darila. Kaj to pomeni? Podarjanje Krilc ni podarjanje materialnih daril, ki jih v resnici nihče ne potrebuje. Ko podarimo Krilca, storimo dobro delo in poleg obdarovanca osrečimo še nekoga tretjega. »Krilca so darila, ki obdarujejo trikrat: osebo, ki obdaruje, osebo, ki smo ji darilo namenili, in osebo, ki s pomočjo Krilc prejme tisto, kar res potrebuje,« pravi vodja projekta Gaja Brecelj.

Namen Krilc je omogočiti stalne denarne prilive izbranim družbeno odgovornim projektom v Sloveniji, državah nekdanje Jugoslavije in državah v razvoju. Obdarovanec prejme lično oblikovano čestitko z originalno ilustracijo, darovani denar pa gre v celoti za enega od dobrih namenov, ki si ga seveda izberemo sami. Tako lahko z nakupom Krilc pripomoremo k ohranjanju rastlinskih in živalskih vrst, zmanjševanju revščine v državah v razvoju, pomagamo v boju s podnebnimi spremembami, ali pa razveselimo otroka brez staršev z novimi športnimi copati. Poleg tega ne smemo pozabiti še na ostale dobre strani takšnega obdarovanja – z njim ne obremenjujemo okolja, izognemo se nakupovalni mrzlici in dolgim vrstam v trgovinah ob večjih praznikih, hkrati pa obdarovanca presenetimo na res izviren način. Čestitka, ki jo prejme, ga bo vedno prijetno spominjala na to, da je denar za njegovo darilo resnično pomagal spremeniti svet na bolje.

Navdih za ta projekt smo v Umanoteri dobili pri britanski dobrodelni organizaciji »The Charities Advisory Trust«, ki je leta 2003 predstavila nov inovativen koncept obdarovanja »Good Gifts«. Gre za posebna, domiselna darila, ki jih v obdarovančevem imenu namenimo za eno od številnih dobrih del. Koncept takšnih 'dobrih daril' se je iz Velike Britanije razširil tudi v druge države v Evropi in po svetu, od leta 2007 pa so taka darila na voljo tudi pri nas.

Krilca imajo številne praktične prednosti: so inovativna – z njimi izstopimo iz prevladujočega potrošniškega vzorca in obdarovanca presenetimo; naročanje in plačevanje daril je enostavno; na voljo je kar 42 daril različnih cenovnih razredov; Krilca ne obremenjujejo okolja; in kot zadnje, a ne najmanj pomembno: če podarjamo Krilca za božično-novoletne praznike, se izognemo decembrski nakupovalni mrzlici in čakanju v dolgih vrstah.

V Sloveniji je na voljo 14 različnih darilnih kompletov Krilc (42 daril) tako za družinske in prijateljske kot tudi poslovne priložnosti. Darila so predstavljena v katalogu (01 439 48 95) in na www.krilca.si. Za karkoli se boste že odločili, z nakupom takšnega darila prav gotovo ne morete zgrešiti.

Kot pravi glasnica Krilc Manca Košir, so Krilca način za izkazovanje sočutja, solidarnosti in ljubezni, ki je na voljo vsem – od posameznika do podjetja. »To so darila, ki pri vsakomur pustijo močan in globok pečat. Krilca so možnost, da svetu sporočimo: Mar nam je!«

Oglašujte pri nas