marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Karakteristike najstarejšega, srednjega in najmlajšega izmed sorojencev

Pošlji prijatelju

Vedno več je družin s tremi otroci.
Pa veste kakšne so karakteristike vsakega posameznega otroka, ki je del družine, vzgojen v isti družini, pa vendar drugačen…?

Zbrali smo nekatere značilnosti otrok, ki so "tipične" glede na otrokov položaj v družini. Seveda pa ne veljajo za vse otroke v vsaki družini.

Najstarejši otrok…
Najstarejši, prvorojeni je najverjetneje rojeni vodja.
Odgovoren, poslušen in zvest, bolj verjetno je, da si bo pridobil višjo izobrazbo, kot njegovi mlajši sorojenci. In do 30% bolj verjetno je, da bo prvorojenec prišel do vodilnega položaja, s tem pa bo seveda imel tudi višjo plačo, kot pozneje rojeni otroci v družini.
Branju posveča vsaj eno uro dnevno več, kot mlajši bratje ali sestre. Ima tudi višji IQ.
Starši se po vsej verjetnosti sprašujejo, kaj je razlog za vse te očitne prednosti, saj vse otroke vzgajajo na isti način… Prvorojencu se odgovor podaja kar sam od sebe… njegov odgovor bi bil "pritisk staršev", in kot ponavadi, bi imel kar prav.
Neizkušeni, ljubeči starši prvega otroka imajo pogosto zelo velika pričakovanja do njega, močno si želijo, da bi prišel do višjega standarda. Zato se ti otroci zelo obremenjujejo s tem, da morajo postati perfekcionisti, kar pogosto izenačuje ljubezen do uspeha.

Srednji otrok…
Avtorica knjige Skrivnostna moč srednjih otrok (originalni naslov: The Secret Power of Middle Children) Catherine Salmon pravi, da je za srednje otroke značilno, da bodo manjkrat potrebovali kakršno koli pomoč terapevtov, se razvezali ali bili nevrotični, kot njihovi sorojenci.
So mirni in empatični, verjetno odlični timski igralci. Svetovno znani voditelji, kot so bili Abraham Lincoln, Bill Gates, Madonna in Martin Luther King Jr. so bili vsi srednji otroci… zakaj ne bi mogli biti tudi slovenski srednji otroci bodoči svetovni voditelji… Morda je vaš en iz med njih :)
Potrpežljivi, socialni in odprti za kompromise, odlični pogajalci (kar se ujema z zgoraj omenjenim dejstvom, da je malo verjetno, da se bodo razvezali).
Soavtorica prej omenjene knjige, Katrin Schumann pravi, da srednji otroci težko rečejo "ne" in imajo nižjo samospoštovanje, kot njihovi sorojenci. Vse to zaradi pomanjkanja edinstvenosti in pozornosti, ki je doma ne dobijo. Večja verjetnost je, da bodo aretirani, kot njihovi bratje in sestre, je pa manj verjetno, da se bodo obrnili po pomoč k svojim staršem.

Najmlajši otrok…
Najmlajši otrok v družini bo verjetno hitreje tvegal in je bolj odprt za nove izkušnje, kot njegovi starejši sorojenci. Prav tako je bolj sproščen. Napore in odločitve lažje prenaša od svojih bratov in sestric (z manj discipline, a veliko večje starševske pozornosti).
Bolj verjetno se bo podal v umetniško delo ali delo v prodaji. Skratka, uživa življenje.
Znano je tudi, da "Benjaminčke" v družini pogosteje obravnavajo kot, da so nemočni in jih starši pogosto predolgo "ujčkajo". Posledično so najmlajši najbolj finančno neodgovorni. Po drugi strani pa so zabavni, komiki in sproščeni pri komunikaciji z drugimi. Nesporni dokaz so Tina Fey, Ricky Gervais, Eddie Murphy in Stephen Colbert, ki so najmlajši otroci v svojih družinah.