marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zagotovite si čisto hotelsko sobo

Pošlji prijatelju

lepo pogrnjena postelja z blazinamiFotolia

Prednosti tega, da ste med dopustom nastanjeni v hotelu, sta predvsem dve: ni vam treba kuhati in ni vam treba čistiti. Za čistočo sobe vsak dan poskrbi osebje – celo za tako osnovno stvar kot je postiljanje postelje poskrbijo! Vendar pa… Četudi je soba videti urejena in čista, to marsikdaj ne pomeni, da je za čistočo zares poskrbljeno na nivoju. In glede na to, da nikoli ne veste, kdo je bil v sobi pred vami, kdo je uporabljal isto kopalno kad in kdo je ležal v isti postelji, je najbolje, da se o čistoči ob prihodu v hotel prepričate sami.

Sobo preglejte, preden »razpakirate«

Ko na recepciji prejmete ključ in se odpravite v sobo, odložite prtljago in se razglejte po sobi. Če opazite kakšne pomanjkljivosti oziroma se vam zdi, da osebje ni dobro poskrbelo za čistočo, imate namreč vso pravico, da zahtevate, naj vam dodelijo čistejšo sobo. To ne pomeni, da ste sitni – čistoča je pomembna za človeško zdravje, torej se enostavno morate upreti.

V sobi preverite, kakšna so tla, postelja in pohištvo – na tleh in v postelji gotovo ne želite drobtin, pa tudi lasje na postelji in oblazinjenem pohištvu so odveč. Preverite, da so koši za odpadke izpraznjeni ter da ni nikjer ostankov hrane. V sobi naj prav tako ne bo insektov ali njihovih sledov – kakšnega majhnega pajka že lahko tudi sami odnesete na balkon, a če so na stenah krvavi madeži pobitih komarjev, je to gotovo neprijetno (saj vemo, da kri predstavlja nevaren odpadek).

Preverite kopalnico. Tudi tu morajo biti koši spraznjeni, nikjer ne sme biti smeti, drobtin in las. Prav tako ne sme biti nikjer plesni in ostankov mila. Če pipa v kopalnici spušča, bi vas utegnila motiti tudi neprestano kapljanje vode. Preverite čistost stranišča. Nazadnje se prepričajte, da so v kopalnici vse potrebščine – brisače in toaletni papir, ter mila, šamponi, kozarci in kape za tuširanje – ti ne smejo biti načeti, temveč dobro zaprti oziroma v ovoju.

Preverite, ali v sobi delujeta klimatska naprava ter zračnik v kopalnici, ter da iz njiju ne prihaja neprijeten vonj, kadar ju vključite.

Če imate sobo za nekadilce, boste že ob vstopu vanjo zaznali, ali so v njej pred vami kadili oziroma ali je v njej pepelnik – morda so vam po pomoti dodelili sobo za kadilce, ali pa je prejšnji gost v sobi kljub prepovedi kadil.

Pomislite tudi na varnost: balkonska ograja mora biti trdna, stikala in vtičnice v sobi morajo biti v dobrem stanju …

V kolikor vas v sobi kar koli zmoti, pojdite nazaj na recepcijo in jim predstavite težavo. Gotovo vam bodo z veseljem pomagali (če ne, zahtevajte vodjo, sicer pa se boste morali tudi uradno pritožiti – več preberite tu).

Sami poskrbite za čistočo – in zdravje!

Ko ste v čisti in urejeni sobi, nikar ne pozabite, da je kljub temu potrebna pazljivost.

V hotelskih sobah je mnogo predmetov, ki se jih dotikajo prav vsi gostje, hotelsko osebje pa jih pogosto pozabi očistiti: kljuke vrat, kljuke na omarah in predalih, telefon, daljinski upravljalnik za televizijo, stikala za luči … najbolje je, da imate na potovanjih vedno pri sebi razkužilne antibakterijske robčke, s katerimi lahko te stvari obrišete, preden jih uporabite.

Posteljnino menda v hotelu po vsakem gostu operejo. Kaj res?! Rjuhe gotovo, drugače pa je s pregrinjali in odejami. Če ima postelja debelo pregrinjalo ali pernico/odejo, ki ni v prevleki (kapni), potem to morda ni res. Odeje so pač težke in debele, v pralnem stroju pa zavzamejo veliko prostora, zato jih marsikje ne perejo redno. Torej se pokrijte zgolj z odejo/pernico, ki je v prevleki, sicer pa odejo poleti umaknite, pozimi pa se enostavno odpravite na recepcijo in jih prosite za popolnoma svežo.

Če so v kopalnici kozarci, namenjeni pitju in splakovanju zob, uporabite zgolj takšne, ki so zaprti v folijo. Sicer je morda isti kozarec uporabljal že gost pred vami, osebje pa ga je zgolj splaknilo in postavilo nazaj na polico.

Obujte copate! Večina hotelskih sob ima mehke debele preproge, ki dajejo dober občutek pod nogami, a žal nikoli ne veste, kakšna nevidna umazanija se skriva v njej. Torej po sobi nikar ne hodite bosi, temveč vedno v copatih ali nogavicah. Tudi v kopalnici je najbolje, vedno stojite na brisači ali da imate obute copate oziroma gumijaste natikače (japonke, »krokse«). V njih pojdite tudi pod prho, razen če je jasno, da je bila kad/prha razkužena.

Povejte svoje mnenje

Ne glede na to, koliko zvezdic ima hotel, v katerem ste nastanjeni, mora biti vedno poskrbljeno za čistočo. Manj zvezdic namreč pomeni manj udobja in luksuznih dodatkov – zato v sobi na primer nimate klimatske naprave ali minibara – nikakor pa to ni dovoljenje, da je soba umazana. Če ni čista, se torej vedno pritožite!