marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Priprava na pot v oddaljene kraje

Pošlji prijatelju

ženska v ogrinjaluFotolia

Potovanje je zelo zanimivo doživetje, vendar je povezano tudi z določenim tveganjem. Ustrezna priprava na pot lahko to tveganje bistveno zmanjša.

Pred odhodom na pot najprej preverite naslednje:

- potrebno zdravstveno zavarovanje- Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je na svojih spletnih straneh (www.zzzs.si) objavil zloženko »Kaj je dobro vedeti o zdravstvenem zavarovanju, preden se odpravim na pot«

- splošne zdravstvene podatke o destinacji, ki jih najdete na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja (http://www.ivz.si), Svetovne zdravstvene organizacije (http://www.who.int/en/) in Evropskega centra za nadzor bolezni (http://ecdc.europa.eu/)

- ali je potrebno preventivno cepljenje oziroma zaščita zdravili. Največ teh podatkov je dostopnih na spletni strani Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana http://www.zdravinapot.net/

- seznam potrebnih dokumentov, potrdil, zdravil in telefonskih številk.

Na poti smo veliko bolj kot v domačem okolju izpostavljeni nalezljivim boleznim ter drugim zdravstvenim tveganjem. Delno se lahko pred nalezljivimi boleznimi zavarujemo s preventivnim celjenjem ali v primeru malarije z jemanjem zdravil. Poudariti velja, da se je potrebno pravočasno cepiti, da je zaščita zagotovljena!

Najpogostejše bolezni in okužbe

Med boleznimi so najpogostejše črevesne nalezljive bolezni in med temi je na prvem mestu potovalna driska. Mednje spadajo še hepatitis A, tifus, kolera in otroška paraliza- vse se pojavljajo v krajih z izrazito nizkim higienskim standardom. Za potovalno drisko zboli najmanj 20% popotnikov. Povzroči jo lahko že spremenjen način prehrane, sicer pa so povzročitelji virusi, bakterije, zajedavci in glivice. Neposredne krivec za okužbo je kontaminirana hrana ali voda, lahko pa tudi ribe ali školjke. Pri preprečevanju okužbe so najuspešnejši splošni higienski ukrepi (umivanje rok!) ter uživanje ustekleničene vode in skrbna izbira hrane. Če zbolimo, si lahko pomagamo z medicinskim ogljem in skrbimo za nadomeščanje tekočine, v nekaterih primerih je potrebno zdravljenje z antibiotikom. Po potrebi poiščemo zdravniško pomoč.

Bolezni, ki jih prenašajo insekti, so malarija, hemoragijske mrzlice (rumena mrzlica, denga…) in druge. Prenašajo jih komarji, mušice, glodavci. Zaenkrat je možno preventivno cepljenje prosti rumeni mrzlici ter zaščita z zdravili proti malariji. Nujna je zaščita z repelenti, ki naj vsebujejo najmanj 30% DEET ter vsi ostali ukrepi ( npr. zaščitne mreže).

Z ugrizom živali se prenaša steklina, zato se nikar ne približujte potepuškim ali divjim živalim! Za ljudi, ki se bodo dalj časa zadrževali na območju večje ogroženosti, je priporočljivo preventivno cepljenje.

Kapljične nalezljive bolezni so tiste, ki se prenašajo med ljudmi po zraku s kapljicami zaradi kašlja, kihanj ali govora. Med temi obolenji so meningokokni meningitis, proti kateremu se lahko zaščitimo s cepljenjem. Tuberkuloza je naslednja nevarna bolezen, ki se prenaša kapljično. Zanimivo je, da število obolelih v zadnjih desetih letih narašča. Veliko medijskega prostora ter skrbi tako odgovornim za zdravstveno politiko kot vsem nam, je povzročila bolezen, ki smo jo nerodno poimenovali prašičja gripa. Povzročitelj je virus gripe tipa A. Tip A je tudi virus, ki povzroča ptičjo gripo. Zaščita pred okužbo je higiena, izogibanje zaprtih prostorov, kjer so oboleli in dobra odpornost. Zdravilo se uporablja za zdravljenje in NE za preprečevanje bolezni.