marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pravice potnikov – izredne razmere

Pošlji prijatelju

Kaj storiti, če letalska družba tega ne sprejme ali ne spoštuje mojih pravic?

Vložite pritožbo. Če imate težave pri uveljavljanju svojih pravic kot potnik, morate vložiti pritožbo – najprej pri letalski družbi in, če niste zadovoljni z njenim odzivom, pri pristojnem nacionalnem organu. Ta je v najboljšem položaju, da vam pomaga in je po zakonodaji EU pravno odgovoren za njeno izvrševanje.

Nadaljnje informacije so na voljo na strani: http://ec.europa.eu/transport/passengers/air/doc/2004_261_national_enforcement_bodies.pdf

Kako lahko direktiva EU o paketnem potovanju ščiti potrošnike, ki obtičijo na letališču zaradi odpovedi leta?

Če je bil odpovedani let plačan v okviru počitniškega paketa, uživajo potrošniki širše pravice, tudi pravico do povračila cene celotnega paketnega potovanja (vključno s ceno leta in hotelske nastanitve) ter do pomoči na letališču, kjer so obtičali.

Če potrebujete več informacij

Potnikom se svetuje, da se v primeru nevšečnosti najprej obrnejo na svojo letalsko družbo ali potovalno agencijo.

Če naletijo na težave ali potrebujejo več informacij oziroma pomoč pri uveljavljanju svojih pravic, lahko v vsaki državi stopijo v stik z Evropskim centrom za potrošnike, nacionalno organizacijo za varstvo potrošnikov ali pristojnim izvršnim organom.

Evropski center za potrošnike (European Consumer Centre – ECC), ki ga podpira Evropska komisija, se nahaja v vsaki državi članici EU ter na Islandiji in Norveškem. Naloga teh centrov je pomagati potnikom, ki so jih prizadele krizne okoliščine in imajo težave pri uveljavljanju svojih pravic, npr. pravice do povračila voznine ali brezplačnega alternativnega prevoza do namembnega kraja ter pravice do zagotovitve obrokov in nastanitve. Evropski centri za potrošnike sodelujejo med seboj, da bi zagotovili usklajen odziv na krizne okoliščine. Popolne kontaktne podatke evropskih centrov za potrošnike in povezave na nacionalna spletišča lahko najdete na strani http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm.

Več informacij lahko dobite tudi na 00800 67891011 – direktni evropski telefonski številki, ki je oglaševana na plakatih na številnih letališčih po Evropi.

Podrobnejše informacije o pravicah potnikov so na voljo na strani: apr.europa.eu.

Evropska komisija, obvestilo za javnost, 2010