marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Potovanja med nosečnostjo

Pošlji prijatelju

nosečnica sedi v pesku na obaliFotolia

Ne glede na to, ali bi med nosečnostjo najraje ležali na kavču in se basali s sladoledom, ali pa ste nemirni in vas kljub trebuhu, velikem kot lubenica, srbijo podplati in vlečejo še neznani kraji, je dejstvo naslednje: možnosti, da boste šli med nosečnostjo vsaj enkrat na pot, so precejšnje. In le zakaj ne bi šli? Potovanja so za večino nosečnic povsem varna, razen če imate težave ter vam vaš ginekolog pot odsvetuje. Ne glede na splošno varnost, pa zahteva potovanje med nosečnostjo nekaj več načrtovanja – le tako bo potovanje zares udobno in zdravo tako za nosečnico kot otročiča v trebuščku.

Osnove

Če lahko čas potovanja določite sami, potujte v drugem trimesečju. V prvem se rade pojavljajo jutranje slabosti, ves čas je treba hoditi na stranišče, pride lahko do spontanega splava. V zadnjem trimesečju zaradi velikega trebuha ne boste več dovolj okretni, hitro boste zadihani, ponovno boste pogosto hodili na stranišče, otekali boste, pa še porod vas lahko preseneti. Zato je idealno drugo trimesečje, ko se nosečnice počutijo najbolje.

Na pot ne pojdite brez materinske knjižice in izvidov, kartice za zavarovanje v EU ter brez dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Pozanimajte se, kakšno je zdravstvo v državi, kamor potujete, ter na koga se lahko obrnete, če boste potrebovali pomoč (na primer veleposlaništvo).

Zdrava prehrana

Ne glede na to, ali greste na pot z avtomobilom, ladjo ali letalom, boste morali zdravo hrano nesti s seboj. Nosečnice potrebujejo pogoste obroke s kakovostnimi hranili, ki je na poti ni enostavno dobiti – tudi na letalih in letališčih ne. Pripravite si torej sadje in suho sadje ter energijske ploščice ter stoodstotni sadni sok.

Če boste potovali z letalom ali šli z ladjo oziroma avtomobilom skozi carino, se pozanimajte, kakšno hrano imate lahko pri sebi.

Udobna obutev

Če želite dodatne kilograme in zaobljen trebušček zakriti z visokimi petami, boste naredili napako. Udobje ima namreč prednost pred videzom ter modo. Med nosečnostjo se stopalo poveča tako v širino kot dolžino, zato vam utegne biti hitro neudobno, poleg tega pa se spremeni tudi ravnotežje in to lahko hitro privede do padca ali izvina gležnja.

Ne imejte preveč prtljage

Veliko prtljage pomeni veliko napora – predvsem za vaš hrbet. Poleg tega boste zgolj z enim kovčkom na poti z letalom običajno tudi prihranili, saj veliko letalskih družb drugi kovček (ali preveč kilogramov v prvem) drago zaračuna.

Ne pozabite na blazine

Ko se vam prične poznati trebušček, bodo vaše hrbtne mišice in hrbtenica pričele trpeti. V avtomobil torej vrzite blazino ali dve, da se boste lahko udobno namestili. Če potujete z ladjo ali letalom, blazin ne jemljite od doma, temveč zanje prosite osebje. Tudi v hotelu vam jih bodo prinesli, če le poprosite na recepciji (ali kar sobarico). Kadar boste še posebej utrujeni, če vas bo bolel križ ali vas bo mučila nespečnost, lezite na levi bok, si dajte eno blazino med kolena, drugo pod trebuh, eno ali dve pa za hrbet.

Upočasnite!

Četudi niste upočasnili svojega tempa zaradi jutranjih slabosti ali bolečin v križu, boste na potovanju morali nekoliko »zabušavati«, sicer tvegate zdravstvene težave. Načrtujte nekaj več časa za vsako stvar, saj boste počasnejši, težje se boste navadili na lokalno hrano, pa tudi privajanje na časovno razliko bo trajalo dlje.

Preverite drobni tisk

Res je, da nosečnost ni bolezen, a preden rezervirate potovanje svojih sanj, vseeno preverite, kakšna so določila za nosečnice – večina letalskih družb ima v svojem pravilniku določeno, do katerega tedna nosečnosti so vas pripravljeni sprejeti na krov letala, prav tako pa ne boste mogli sodelovati pri nekaterih drugih aktivnostih, ki bi se vam na potovanju zdele zanimive – odsvetovali ali celo prepovedali vam bodo določene športe, jezdenje kamel, vožnje v zabaviščnih parkih …

Ne odrecite se potovanju!

Verjemite, da je lažje potovati noseč kot z majhnim otrokom. Torej se potovanju, če se počutite dobro, nikar ne odrecite – to je vaša zadnja možnost, da s partnerjem čisto sama počneta nekaj nepozabnega ali si privoščita razvajanje. Le previdni bodite, zlasti pri hrani in pitni vodi.

Ne pozabite: predvideni datum poroda je varljiv

Četudi imate s potovanji precej izkušenj in se vam vedno vse izteče, nikar ne izzivajte. Ne zanašajte se na to, da je vaš datum poroda šele čez tri tedne, zato lahko »na hitrico« skočite še na primer do Ohridskega jezera (z avtomobilom!). Gotovo ne želite roditi med potovanjem, zato ne pozabite, da je predvideni datum poroda res zgolj predvidevanje – rodite lahko tudi prej ali kasneje.