marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Nasveti za pot z letalom

Pošlji prijatelju

Ne kupujte v »duty-free« prodajalnah, če ne poznate cen.

Včasih so bile »duty-free« prodajalne na letališčih poceni, danes pa pogosto ni več tako. Cene so dostikrat zasoljene in ugotovili boste, da lahko enake čokolade dobite ceneje v povsem navadni trgovini pri vas doma. Ravno tako je dostikrat cenejša ponudba na letalu, kot pa na letališču – preverite prodajni katalog na letalu, ko letite v eno smer, ko se vračate nazaj pa kupite »darilca« tam, kjer ste ugotovili, da so cenejša (na letalu, v letališkem »duty free shopu« ali sploh nikjer).

Potrebščine za otroka.

Kadar potujete z otrokom mlajšim od dveh let, vam za njega ni treba kupiti vozovnice, saj lahko sedi v vašem naročju. Če je pot kratka, s tem ni težav, kadar greste na bolj oddaljeno destinacijo pa otrok v naročju ni ravno prijetna zadeva. Če imate dojenčka ali otroka, manjšega od 80 cm, se običajno lahko dogovorite za posteljico. Tako boste dali otroka iz rok vsaj takrat, ko bo spal (četudi bodo 80 cm velikemu otroku noge že nekoliko visele čez rob posteljice).

Za otroka je pametno imeti zložljiv voziček (marelo), ki vam ga bodo posebej označili kot prtljago za na krov in s katerim boste otroka lahko vozili z enega dela letališča na drugega. Če imate dva otroka in ni nobeden od njiju višji od 110 cm, si za potovanje izposodite dvojni voziček, namenjen staršem dvojčkov.

Na letalo lahko vzamete tudi avtosedež. Ne le zato, ker bo otrok v njem varen, saj so varnostni pasovi na letalu sicer zgolj dvotočkovni in preveliki za otroke, ampak tudi, ker je otrok avtosedeža navajen in bo v njem bolj miren ter bo lažje zaspal.

Drobne potrebščine za na letalo imejte v vrečici.

Kadar stojite sredi prehoda na letalu in ne more nihče mimo vas, ker iščete žvečilni gumi, ste resna ovira, ki drugim potnikom gotovo ni po godu. Vse drobnarije, ki jih utegnete potrebovati, torej spravite v prozorno vrečico, ki jo lahko daste na sedež, ne da bi morali ves čas brskati po torbici.

Prtljago na krovu shranite blizu svojega sedeža.

Nekateri ljudje vržejo svoj nahrbtnik ali torbo za na krov v prvi prazni prostor nad sedeži. Če potem kar koli potrebujejo, se morajo sprehoditi čez pol letala, ko pride čas izkrcanja, pa ne morejo torbe preprosto vzeti, temveč jo morajo najprej poiskati in s tem spet ustvarjajo gnečo. Torej dajte prtljago nad svoj sedež, če je le možno.

Telefonirajte za pomoč.

Kadar zamudite let, se nikar ne postavite v vrsto in ne čakajte celo večnost, da se vam bodo posvetili. Raje si pred odhodom zabeležite telefonsko številko za pomoč potnikom letalske družbe, s katero letite. Tako boste lahko letalsko družbo poklicali preko mobilnega telefona ali plačljivega telefona na letališču in bili na vrsti veliko prej. Morda boste na drugem letu takrat, ko bodo drugi še vedno čakali v vrsti.

Ko prispete, pokličite v hotel.

Ko prispete na svoj cilj, takoj pokličite v hotel, kjer boste nastanjeni, ter povejte, da boste kmalu pri njih. Tako vam bodo lahko pravočasno uredili sobo tudi takrat, ko ste v takšni zamudi, da so morda že mislili, da vas ne bo. In če ste od poti utrujeni in lačni, že vnaprej naročite, da vas v sobi počaka nekaj z njihovega menija sobne strežbe.