marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Nasveti za pot z letalom

Pošlji prijatelju

potniki hodijo proti letaluFotolia

Prtljaga

Potujte s prtljago, ki jo enostavno ločite od ostalih kovčkov – ti so si namreč pogosto tako podobni, da lahko kdo nevede s tekočega traku vzame vašega, ali pa sami vzamete napačnega. Prav tako ni prijetno, če moraš prebrati identifikacijski listič z imenom in priimkom na vsakem kovčku, ki pride po traku. Kupite torej kovček nenavadne barve – rdeč, vijoličen, rožnat ali pisan. Če imate črn, siv, rjav ali temno moder kovček, nanj nalepite veliko nalepko, ki ga bo že na daleč ločevala od drugih.

Pripravite dezinfekcijske robčke ter antibakterijski gel za roke.

Tako letališča kot letala so umazana. Mizico na letalu je vsekakor pametno obrisati z dezinfekcijskim robčkom, preden vam na njej postrežejo kosilo ali se vaš otrok na njej igra s figuricami.

Pripravite svojo odejico in vzglavnik

Je že res, da vam na daljših letih ponudijo vzglavnik in odejico, da bi vam bilo med spanjem na letalu udobneje. Vendar pa vzglavnikov ter odej ne perejo redno, temveč zgolj takrat, kadar so dejansko videti umazani. Izjema so zgolj vzglavniki in odeje, ki so pakirani v polivinil ter jih ni še nihče odprl. Pozanimajte se torej, ali ima letalska družba, s katero letite, pakirane odeje in vzglavnike, sicer pa raje vzemite s sabo lastno tanko odejico iz flisa ter napihljiv potovalni vzglavnik (še posebej za otroke).

Elektronskih naprav v torbi ali kovčku ne nalagajte eno na drugo.

Kadar so elektronske naprave naložene ena na drugo, na primer en prenosni računalnik preko drugega in na vrhu še kamera ter mobilni telefon, ima varnostno osebje, ki pregleduje vsebino kovčkov na »rentgenu« precej več dela. Kadar ne morejo razvozljati, kaj naj bi elektronske stvari v prtljagi bile, jih morajo pač preveriti tako, da prtljago odprejo.

Preverite prtljago, ki jo boste vzeli na krov.

Na krov lahko nesete torbico, manjši kovček ali nahrbtnik – če je ta večji, kot dovoljujejo največje mere za vnos na krov, boste morali kovček ali nahrbtnik nesti nazaj do pulta za prijavo za let ter ga oddati, včasih pa ga boste ob vstopu na letalo lahko pustili pri stevardesah, ki bodo poskrbele, da ga bodo spravili v trup letala. Dobro tudi preverite, da v torbi nimate nobenih »nevarnih« predmetov, ki bi jih morali ob pregledu pustiti pri varnostnikih: kovinsko pilico ali škarjice za nohte, na primer.

Naučite se kodo vašega letališča.

Ko se prijavite za let ter oddate prtljago, lahko hitro pride do tega, da se etikete s kodami pomešajo – še zlasti, če se ne prijavljate za let v letališki stavbi temveč že na njenem vhodu. Naučite se torej trimestno kodo letališča, kamor letite, oziroma več letališč, če boste prestopali. Tako boste takoj opazili, če prtljaga ni pravilno označena in bi utegnila končati na napačnem letališču. Možnost za to, da prtljaga ne prispe prav, je še večja, če letite v kraj, kjer je več letališč.

Povprašajte za dodatne možnosti.

Kadar ste na letališču in potrebujete pomoč, se vedno obrnite na osebje – tudi, če gre za osebje letalske družbe, s katero ne boste leteli. Saj veste, da molk v resnici ni zlato in se bolje znajdejo tisti, ki znajo dobro komunicirati. Tako boste morda našli način, da pridete hitreje skozi varnostno preverjanje, da ne čakate pred monitorjem s stotinami letal kdaj bodo najavili izhod za vaše letalo itd.

Preverite spletno stran letališča.

Preden odidete na pot, poglejte, kakšna je ponudba letališč, na katerih se boste nahajali. Tako med postankom, ko ne boste imeli dovolj čas za iskanje in sprehajanje, ne boste v zagati kje najti kadilnico, kje je restavracija z vrsto hrane, ki jo imate radi in podobno, če boste morali na letališču čakati dlje časa pa boste tako že vnaprej vedeli, ali je znotraj katerega izmed terminalov tudi otroška igralnica, čitalnica itd.