marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Nasveti za pot z letalom

Pošlji prijatelju

ženska ob oknu na letaluFotolia

Preberite nasvete za potovanje z letalom, da bodo postopki na letališču in let kar najbolj prijetni.

Direktni ali nonstop let?

Kaj je nonstop let, nam pove že samo ime: let, ki leti naravnost tja, kamor ste namenjeni. Za razliko od tega pa se lahko letalo, če imate direktni let, ustavi tudi na kakšnem vmesnem letališču. Čas, namenjen vmesnemu postanku je sicer vračunan v celotno trajanje leta, vendar velja vedeti, da lahko vseeno veliko izgubite na času – ne le, da pristanete in vzletite z vmesnega letališča (in čakate v kabini, medtem ko se del potnikov vkrca ali izkrca), temveč lahko zaradi zapletov na vmesnem letališču pride tudi do dodatne zamude letala.

Vozovnico kupite pod imenom in priimkom, ki je na vašem potnem listu.

Morda se vam zdi logično, da je Meta okrajšava za Margareto in da Uršulo pač kličejo Urša, vendar to ne velja za policiste, carinike, varnostnike, letalsko osebje in vse druge, ki lahko zahtevajo, da jim pokažete vozovnico in dokument.

Čim prej rezervirajte sedeže.

Na nekaterih letih je možno sedeže rezervirati že ob nakupu vozovnice, drugje jih lahko izberete 24 ur pred poletom preko spletne strani letalske družbe, ponekod pa lahko to storite šele takrat, ko se na letališču prijavite za let. Vsekakor skušajte ob prijavi za let potrditi sedeže za celotno pot, tudi če boste vmes prestopali oziroma zamenjali letalo – tako boste imeli manj dela na naslednjem letališču (kar vam bo prišlo prav, če bo prvi let zamujal). V kolikor imate kakšno obliko invalidnosti, potujete z dojenčkom ali kar koli drugega, zaradi česar potrebujete sedež z nekoliko več prostora, to povejte prodajalcu vozovnice že ob nakupu – morda bo lahko rezerviral sedež kar takoj, ali pa vam bo povedal, kdaj in kako lahko to čim prej storite.

Let s prvega letališča naj bo čim bolj zgodaj.

Kadar vaš let ni označen kot nonstop ter morate celo menjati letala, poletite s prvim letalom čim bolj zgodaj zjutraj. Zamude se namreč proti koncu dneva nabirajo in nič kaj prijetno ni, če morate ostati na vmesnem letališču ter dolge ure čakati na naslednji let do vaše destinacije – še zlasti, če ste že dolgo na poti in se želite zgolj uleči v hotelsko posteljo ter si odpočiti.

Dvakrat preverite zahtevane dokumente za tuje države.

Nekatere države zahtevajo, da si potovalni vizum uredite vnaprej, za nekatere ga kupite ob vstopu v državo. Za ZDA potrebujete potrdilo za vstop, ki ga izpolnite in prejmete potrdilo preko spleta. Nekatere države pa imajo tudi bolj nenavadne in manj znane zahteve – v Južno Afriko na primer ne morete vstopiti, če nimate v svojem potnem listu vsaj dve popolnoma prazni strani! Takšne zahteve je dobro poznati, še preden naredite rezervacijo. Pozanimajte se pri turistični agenciji oziroma prodajalcu vozovnic, na veleposlaništvu posamezne države, pobrskajte po spletu.