marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Najem avtodoma – bodite pazljivi

Pošlji prijatelju

avtodom na cestiFotolia

Počitnice z avtodomom so zagotovo nekaj posebnega, saj na počitnice odpeljete »mini stanovanje«, ki vam omogoča neodvisnost in brezskrbno prepuščanje počitniškim avanturam. Enim je ta način počitnikovanja blizu, drugim ne. Pa vendar, če spadate med prve, je pred najemom koristno vedeti, na kaj morate biti pozorni. Na ZPS so pod drobnogled vzeli 19 ponudnikov, ob tem so skrbno pregledali tudi najemne pogodbe, kjer so ugotovili, da so zapisane obveznosti najemnika nesorazmerno večje od obveznosti ponudnika.

Avtodomi so priljubljeni tudi v Sloveniji, poleg lastnikov teh stanovanj na štirih kolesih pa na cestah vse pogosteje opazimo tudi precej takih, ki avtodom najamejo. Za avtomobil in prenočišče, oziroma za apartma za celotno družino, ki omogoča veliko mobilnost in prilagodljivost, je treba odšteti približno 100 evrov na dan.

Pred odhodom si vzemite čas in se »spoznajte z avtodomom«

Priporočljivo je, da avtodom pred odhodom nekoliko bolje spoznamo, pa tudi polnjenje s prtljago in s stvarmi, ki jih potrebujemo na poti, zahteva nekaj časa, zato so na ZPS ponudnike povprašali, ali ga lahko prevzamejo že kakšen dan prej (denimo v četrtek). Določeni ponudniki to omogočajo, seveda če je avtodom prost, vendar pa bi zato zaračunali še dodaten dan, drugi pa so odgovorili, da bi se lahko domenili (kar pa seveda ne pomeni, da bi dodaten dan dobili brezplačno).

Cene najema zelo različne

Cena najema je odvisna od tega, za koliko časa želite najeti avtodom, a razlike so precejšnje tudi pri tistih, ki so ponudili enako obdobje. Za 9-dnevni najem v nizki sezoni bi morali tako plačati od 540 do kar 1.755 evrov. »Glede na to, da razlike med avtodomi niso velike (vsaj po fotografijah sodeč), so razlike zares neverjetne,« je povedal Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS in dodal: »Vsekakor svetujemo, da se ne odločite samo na podlagi cene, pač pa si avtodom pred najemom oglejte in preverite njegovo ohranjenost – seveda pa tudi prostornost in opremljenost.«

Predhodno preverite tudi dodatne stroške

Pri izposoji avtodoma je treba k ceni najema prišteti tudi stroške priprave, povezane z bivalnim delom avtomobila (tekočina za stranišče, plinske jeklenke – ena ali dve, …), nekateri pa na seznam dodajajo še stroške »finega« čiščenja, strošek avtocestne nalepke in podobno. »Razlike pri stroških priprave podobno velikih avtodomov so ogromne od 55 pa celo do 150 evrov,« je poudaril Boštjan Okorn. Ti stroški zagotovo niso zanemarljivi pri krajših najemih.

Podobno je z varščino, ki jo mora najemnik kot po pravilu položiti v gotovini, saj nikjer ne omenjajo, da jo je mogoče »plačati« zgolj z rezervacijo na računu kreditne kartice kot pri najemu osebnih avtomobilov. Tudi pri varščini so cene zelo različne, od 600 do 1.000 evrov. Bodite pozorni tudi na to, da imajo nekateri ponudniki zapisano dnevno omejitev kilometrov, če to presežete, po ceniku doplačate dodatni kilometer ob vrnitvi avtodoma.

Prevzem in vrnitev avtodoma

S ponudnikom se dogovorite za točno uro, ko boste avtodom prevzeli in ga vrnili. Predvsem pri vrnitvi ne smete zamujati, saj boste sicer plačali zamudnino. Če se zgodi kaj nepredvidenega, takoj obvestite ponudnika in se domenite za drug termin. Uporabnik odgovarja za vse poškodbe med najemom, zato je pomembno, da avtodom natančno pregledate.

Preverite zlasti:

zunanjost: kritični so zlasti deli nadgradnje, vsi robovi avtomobila, luči, pomembne so tudi praske od vej, preveriti je treba tudi delovanje in ohranjenost platnenega nadstreška (tende);

delovanje vseh vitalnih sklopov v avtodomu (plin, elektrika, …): ponudnik naj vam podrobno razloži, kako delujejo hladilnik, štedilnik, gretje (pri preizkusu je dobro, da se prepričate, ali hladilnik oziroma pečica zares delujeta);

delovanje stranišča in prhe, črpalke za vodo: ponudnik naj vas poduči, kako očistiti posodo s fekalijami, natočiti in spustiti vodo, ipd.;

zapiranje vseh omar in omaric, zlaganje mizice, sedežev…: preverite tudi morebitne odrgnine in druge poškodbe;

delovanje najpomembnejših sklopov avtomobila: ključavnice, tempomat, radio, svetila, smerni kazalci;

dodatno opremo: podaljšek, najrazličnejši vmesniki, obvezna oprema vozila, odklepanje in zaklepanje »garaže« v zadnjem delu vozila…

»Za pregled si vzemite vsaj eno uro in tudi najmanjšo pomanjkljivost vpišite v zapisnik in jo fotografirajte. Ponudnik lahko od vas terja odškodnino za vse poškodbe, ki niso vpisane v prevzemni zapisnik, odkrili pa jih boste ob koncu najema. Vsekakor pa mu takoj sporočite, če bi med potjo prišlo do kakršne koli poškodbe ali napake. Če nič drugega, boste s tem omogočili, da se pripravi na popravilo«, svetuje Boštjan Okorn.

Nasvet ZPS

Ne glejte le na ceno in druge ugodnosti, preden se odločite.

O najemu in pogojih se pozanimajte pri čim več ponudnikih.

Izberite nekaj ponudnikov, obiščite jih in si natančno oglejte avtodome, ki jih ponujajo.

Kakovosten najemnik redno vzdržuje avtodom in poskrbi za odpravo tudi najmanjših napak na in v njem.

Dobro preberite pogoje najema in pred dokončnim podpisom povprašajte o podrobnostih.

Ponudnika preverite na spletnih forumih ali pri znancih, ki so že najeli avtodom.

Avtodom naj bo čim novejši. Taki, ki so stari do dve leti, so še v garanciji, kar olajša odpravo morebitnih težav z vozilom. Dobro vzdrževani so lahko tudi starejši, če je vključena tudi asistenca.

Ponudnika povprašajte, ali je vključena tudi asistenca, ki vam bo prišla prav, če se z vozilom kaj zgodi.

Ko se odločate za najem, je pomembno, da se pred tem seznanite tudi s pogoji najema. Nekateri ponudniki ponujajo na spletu le vzorec pogodbe o najemu, nekateri le splošne pogoje najema, kar nekaj jih ponuja oboje. Dobro je vedeti, da v primeru neskladij med splošnimi pogoji in najemno pogodbo, obveljajo določila slednje.

Zveza potrošnikov Slovenije, april 2012