marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Marmelina v LEGOLANDU IV: Asfaltna pot vodi me na Bavarsko!

Pošlji prijatelju

LEGOLAND Deutschland leži približno uro vožnje zahodno od Münchna na meji med zveznima deželama Bavarska in Baden-Württemberg, tik ob avtocesti A8, ki poteka od avstrijsko-nemške meje pri Salzburgu pa vse do Luksemburga.

Legoland se nahaja v neposredni bližini avtocestnega izvoza, tako da se vam ne bo potrebno voziti po nemških lokalnih cestah, razen če boste prenočili v kateri izmed bližnjih vasic. Najbližji kraj Günzburg, na drugi strani avtoceste, je prijetno bavarsko mestece, skozi katerega se splača sprehoditi.

Za pot boste potrebovali okoli šest ur iz Kopra (630 km), pet in pol ali šest ur (600 km) - odvisno, za katero pot se odločite - iz Maribora ter okoli pet ur iz Ljubljane (540 km).

V primeru, da boste na pot krenili iz štajerskega konca, je priporočljivejša smer proti Grazu in nato v smeri Linza po A9 ter nato naprej po A1 (West Autobahn) v smeri Salzburga, saj se s tem izognete avstrijski Koroški in predoru Tauern, ki vas bo stal 11,5o evra v eno smer.

Glede na to, da boste na pot krenili v zgodnjih jutranjih urah, saj boste najbrž želeli prispeti na cilj do 10.00 ure, ko se park odpre, praviloma ne gre pričakovati večje gneče na poti vse do bavarskega glavnega mesta. Tudi mejni prehodi utegnejo biti ob tej uri normalno pretočni. Podobno velja tudi ob poti nazaj, ko se v poznih večernih urah promet že nekoliko umirja.

Načrte vam lahko prekriža kakšna prometna nesreča, zlasti na obvoznici A99 okoli Münchna. Zato priporočamo, da pri Salzburgu poiščete radijsko postajo Antenne Bayern (101,3 MHz za München in okolico), ki preverjeno nima le dobre glasbe, ampak tudi ažurne prometne informacije.

Ker se je med večurno vožnjo na poti v Legoland pametno tudi malo ustaviti, je možnost za takšen hiter postanek počivališče ob jezeru Chiemsee, približno 50 km od avstrijsko-nemške meje pri Salzburgu. Edini gostinski lokal sicer nima pretirano bogate ponudbe hrane, pa tudi cene so precej zasoljene, je pa na parkirišču neposredno ob jezeru pojesti mogoče npr. sendvič, ki ste ga vzeli s seboj, in v lokalu vzeti le kavo za nadaljevanje poti.

Od omenjenega počivališča je še manj kot uro vožnje do Münchna, ko pa zapustite obvoznico okoli bavarske prestolnice pa vas do Legolanda loči dobre tri četrt ure vožnje.

Ob vrnitvi pa je najboljša priložnost za počitek katero izmed avtocestnih počivališč v okolici Salzburga, odvisno po kateri poti se boste vračali domov - proti Grazu ali proti Beljaku.

Na svoji poti boste, poleg goriva, morali predvideti še vsaj strošek 10-dnevne avstrijske vinjete (8,90 EUR). Odvisno od izbire poti sta tu še cestnini za predora Karavanke (7, 20 EUR) in Tauern (11,50 EUR) v eno smer. Skupno torej največ 46, 30 EUR.

Svoj izlet lahko podaljšate za kakšen dan in obisk Legolanda povežete še z ogledom znamenitosti na Bavarskem (München, bavarski gradovi, Zugspitze, ...) ali Solnograškem (Salzburg, solni rudniki,...) in tako “razbijete” dolgo vožnjo nazaj domov na dva dela, kar pa za seboj potegne tudi dodatne stroške s prenočiščem in hrano. Možnosti je precej, odločitev pa je vaša.

Se nadaljuje...

Marmelina v LEGOLANDU I: Legice za vse generacije
Marmelina v LEGOLANDU II: Zvrhana mera zabave
Marmelina v LEGOLANDU III: Vse nekaj stane, a kaj se splača?
Marmelina v LEGOLANDU V: Dobro je vedeti