marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Dunaj: Sacher torta

Pošlji prijatelju

kos Sacher torte s smetano na krožnikuSacher

Sacher torta je najbolj znana torta na svetu. Domuje na Dunaju in njena priprava je skrivnost že skoraj 180 let – gre za Sacher torto, ki jo obožujejo slavne osebe po vsem svetu, pa tudi mi, navadni smrtniki, se ji ne moremo upreti. Nič čudnega torej, da je recept skrbno varovana skrivnost in da se je našlo že kar nekaj »vohunov«, ki so ga hoteli dobiti v svoje roke. Tako se je nekoč za delo v kuhinji hotela Sacher prijavil tudi Japonec – in ker smo teh vsi navajeni s kamerami okoli vratu, se v hotelu niti niso razburjali, ko je med delom fotografiral prav vse, čemur je lahko bil priča. A potem je odpotoval nazaj v Deželo vzhajajočega sonca in odprl slaščičarno, za katero trdi, da proizvaja originalno Sacher torto.

Original pa seveda ostaja original in recepta zanj delavci v kuhinji ne poznajo. Glavni slaščičar pravi, da uporabljajo marelično marmelado, v kateri je sadni delež kar 68-odstotni, za preliv pa v natančno določenem razmerju mešajo štiri različne vrste čokolad – in kaj več mu že ne uide.

Legenda ali resnica

Da si je slavno torto leta 1832 v hotelu Sacher (takrat imenovanem Hotel de l'Opera) izmislil najstnik, kuharski vajenec Franz Sacher, lahko preberemo prav povsod. Glavni kuhar je zbolel, zato je naloga priprave sladice padla na pleča mladega fanta, ki pa se je očitno odlično znašel in ustvaril pravo gurmansko legendo. Se sliši prelepo, da bi bilo res?

Da je legenda zgolj pravljica in dobra marketinška poteza, smo seveda pomislili tudi sami. Vendar pa nam je direktor hotela Sacher zatrdil, da zgodba gotovo drži, pa naj se sliši še tako neverjetno. In še bolj neverjetno je to, da jo še vedno pečejo po originalnem receptu, ne glede na to, da se je proizvodnja že leta 1887 povečala na 200 do 400 tort dnevno, ki so jih pošiljali celo do Pariza in Londona. Naš namig je torej takšen: če želite narediti torto, ki bo čim bolj podobna originalu, pozabite na moderne kuharske sestavine in se držite starih, naravnih osnov.

Torta v številkah

Da je »Zaherca« rekorderka, gotovo pričajo številke. Za proizvodnjo porabijo vsako leto 1,4 milijona jajc, 80 ton čokolade in 64 ton marelične marmelade. Letno naredijo kar 360.000 tort, v slaščičarskem oddelku kuhinje pa je zaposlenih 41 ljudi. Kar 120 tort dnevno postrežejo vsak dan v Sacher hotelu, za kar porabijo tudi 200 litrov sladke smetane – torto je namreč najbolje jesti skupaj z nesladkano stepeno smetano in ob skodelici kave. Torte dostavljajo po celem svetu, saj gre za sladico, ki je izjemno »vzdržljiva« in pri temperaturi od 16 do 18 stopinj počaka 2 do 3 tedne (odvisno od velikosti).

Sacher torto je možno naročiti tudi preko spleta, na dom pa vam jo bo dostavila mednarodna kurirska služba, ki prevzame pošiljke vsako jutro ob pol treh. Vendar pa to ni najzahtevnejša dostava – nekoč je hotel Sacher že moral najeti tudi čartersko letalo, da so za božično večerjo prepeljali 3.212 tort.

originalna Sacher torta v leseni škatliSacher

Original je en sam

Kot smo zapisali že na začetku, se je marsikdo trudil, da bi odkril recept prave Sacher torte, še težje pa si je predstavljati, da so se zaradi te sladice bile prave bitke na sodišču. Let o1953 je na Dunaju znano kot leto vojne za Sacher torto, saj sta se znana dunajska slaščičarska veriga Demel in hotel Sacher borila za pravico do uporabe naziva »original«. Svoje ekspertize so podali mnogi slaščičarski strokovnjaki in naziv »original« je vendarle ostal hotelu Sacher.

In kako vemo, da res jemo original? Prave Sacher torte lahko naročite preko spleta, v Sacher hotelih (Dunaj in Salzburg), hotelu Astoria v Seefeldu, Sacher kavarnah (Innsbruck ter Graz) in v Sacherjevi prodajalni (Bosen). Kadar letite z letališča na Dunaju, jo lahko poskusite tudi tam.

Original ima sicer kar nekaj posebnosti, ki ga ločijo od »ponaredkov«: pakiran je v leseno škatlo s štirimi zlatimi koti, na kateri piše »Hotel Sacher Wien«, na spodnji strani pokrova škatle je gravura, na torti se nahaja čokoladni pečat hotela Sacher, škatla je zavita v bordo rdeč papir z motivom Biedermajerja …

Gotovo se sprašujete, ali je res potrebno toliko »komplicirati«. Vsekakor! Original Sacher torta je drugi najbolj znan avstrijski proizvod – takoj za Red Bullom, ki pa ga ljudje pravzaprav sploh ne prepoznavajo kot avstrijskega. Je torej odličen promotor tako Avstrije kot Dunaja in ob njej uživa cel kup ljudi, ki pomagajo še bolj širiti dober glas. Mi smo ob našem obisku hotela Sacher na primer zgolj za nekaj dni zgrešili Nicolasa Cagea, ki jo menda obožuje. (A kar priznajmo: če bi po kosu originalne »zaherce« na hodniku v hotelu srečali še Nicolasa Cagea, bi mislili, da imamo zaradi slastne torte privide – in tako bi bila »fama« okoli torte še večja.)

Bi želeli Sacher torto (sicer brez originalnega žiga) pripraviti sami? Poglejte si recept Sacher torta.