marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Dunaj: napolitanke Manner

Pošlji prijatelju

notranjost prodajalne MannerManner

Originalne napolitanke prihajajo iz dunajske tovarne Manner, ki si je ime napolitanka tudi izmislilo – tako so jih poimenovali, ker so lešnike za kremo dobivali iz okolice Neaplja (Napoli).

»Čokolada za vse!«

Tako se je glasil moto Josefa Mannerja I. leta 1890 ob ustanovitvi dinastije sladkarij. Takrat je bila čokolada luksuzni izdelek, saj je en kilogram čokolade ustrezal vrednosti dveh dnevnih plač enega delavca.

Josef Manner, izučen trgovec, je leta 1890 v srcu Dunaja, samo lučaj od glavnih vhodnih vrat Štefanove katedrale, odprl majhno trgovino, kjer je prodajal predvsem čokolado in figovo kavo. Ker pa njegovi dobavitelji niso zmogli dobaviti čokolade želene kakovosti, se je odločil, da bo čokolado izdeloval kar sam. Pri samo 25. letih je tako kupil proizvodnjo čokolade in ustanovil »Tovarno čokolade Manner«.

Josef Manner I. je umrl kmalu po koncu vojne, leta 1947. Vojna je tovarno precej prizadela, vendar je ta hitro spet postala veliko in mednarodno uspešno podjetje.

Napolitanke, ki štejejo več kot 100 let

Napolitanke Manner, ki jih je Josef Manner izdelal leta 1898, so imele sprva oznako »Napolitanke številka 239«. Bile so prav takšne kot danes – velike ravno za en grižljaj, iz petih vafljev in štirih plasti kreme. Sprva niso bile pakirane in je bilo možno kupiti posamezen kos, nato so jih pakirali v škatle ter zavili z roza papirnato pentljo, kasneje so jih dostavljali v pločevinkah, nato pa je prišlo do velike revolucije – pakiranja v žepni velikosti v dvojni aluminijasti foliji (ki ohrani napolitanke sveže) ter z značilno rdečo nitko za odpiranje.

sveži vaflji za napolitankeMN

Kako nastanejo napolitanke?

Proizvodnja napolitank predstavlja največji del tovarne Manner, ki ima zaposlenih kar 700 ljudi, v tovarni na Dunaju pa 370. Proizvodnja je od leta 1987 skorajda v celoti avtomatizirana.

Testo se meša v velikem kotlu, kamor se avtomatsko dovajajo voda, moka in soda bikarbona. Gosto je skoraj toliko kot za cesarski praženec. Testo brizgnejo na spodnji del pekača, nato se pokrije z zgornjim in stisne ter speče – tako kot se vedno pečejo vaflji. Vaflji nadaljujejo pot po tekočem traku do brizgalne s čokoladno-lešnikovo kremo (sladkor, lešniki, kokosovo maslo, kakav v prahu), nato jih naložijo enega na drugega ter stisnejo (njihove napolitanke imajo največ 5 vafljev, med katerimi so 4 plasti kreme). Nato se morajo napolitanke ohladiti, kar poteka v kontrolirani atmosferiin traja kar 20 minut. Nato jih stroji razrežejo in ovijejo. Sledi kontrola prisotnosti kovinskih delcev ter natančna tehtnica, ki izloči prelahke zavoje.

Kadar pride pri proizvodnji vafljev do lomljenja vafljev ali drobtin, te shranijo ter jih vmešajo v kremo. Ves ostanek, ki ga pridelajo pri rezanju napolitank, pa podjetje odproda za živalsko krmo (tako se z napolitankami posladkajo tudi avstrijski pujski).

Pri običajnih napolitankah izdelajo kar 100 kosov končnega proizvoda (po 210 g napolitank) na minuto. Prav tako hitra je izdelava napolitank v obliki okroglih »tortic« - te reže stroj, ki deluje na zračni tlak, na minuto pa izreže kar 48 »krogcev«.

Oglašujte pri nas