marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Dunaj: marmelade Staud’s

Pošlji prijatelju

marmelade Staud'sJohannes Kittel

Gotovo ste kot spominek z Dunaja kdaj že dobili komplet majčkenih marmeladic, ki imajo na pokrovčku podobo znanega umetniškega dela ali avstrijskega glasbenika – to so marmelade Staud's, ki so znane po celem svetu.

Hans Staud, katerega praded je že leta 1883 pričel z uvozom sadja in zelenjave, se je pred 39. leti, ko je bil študent ekonomije, odločil odpreti podjetje za pridelavo marmelad. Danes je njegovo podjetje znano po vsem svetu, saj svoje proizvode izvaža v Hongkong, Savdsko Arabijo in druge dežele, ima svojo prodajalno v New Yorku, letno pa proizvede kar 4,5 milijona marmelad ter še cel kup vložene zelenjave, sirupov, vinskih želejev ter »čatnijev«. Kljub temu ostaja zvest Dunaju ter ima proizvodnjo ter svojo prodajalno tam, kjer je nekoč sadje in zelenjavo na tržnici prodajal že njegov oče.

Kljub veliki proizvodnji (20.000 kozarčkov marmelade dnevno), je v podjetju Staud's zaposlenih letno v povprečju 30 ljudi. Marmelade kuhajo preko celega leta – 10% sadja se predela takoj, drugega pa zamrznejo na -38 stopinj Celzija ter predelajo kasneje. Podjetje Staud's je zelo pisano in večina delavcev je tujcev, zato lastnik g. Hans Staud preseneča z obvladanjem precej tujih jezikov: poleg materne Nemščine govori še Angleško, Francosko, Srbsko (Hrvaško) in Bolgarsko. Tudi našo Slovenščino je zaradi nekaj podobnosti s Srbščino (Hrvaščino) odlično razumel!

Zakaj so marmelade Staud's tako posebne?

G. Staud poudarja, da v marmeladah ni nobene skrivne sestavine, temveč gre slavo marmelad pripisati predvsem načinu priprave. Njegova filozofija je, da ima kakovost prednost pred kvantiteto, da uporaba kemičnih aditivov ni dovoljena ter, da je potrebna zmerna cena. Zato so njegove marmelade iz najboljšega sadja, imajo čim manj sladkorja, so vsakomur dosegljive in »nadgrajene« z umetniškimi podobami na pokrovčkih. Prav zaradi tega se njegovi izdelki znajdejo tudi v najbolj prestižni gastronomiji. (Sodelujejo tudi z velikim kuharjem Alfonsom Shuhbeckom, ki ima v Muenchnu svojo kuharsko šolo ter velja za veliko kuharsko zvezdo.)

Hans Staud pravi, da ima potrošnik pravico vedeti, kaj zaužije – zato z veseljem vedno pove, od kod dobiva sadje za marmelade ter zelenjavo za vlaganje. Vse sadje in zelenjava so iz tako imenovane integralne proizvodnje, kar pomeni, da ni dovoljeni nobeno škropljenje z agresivnimi sredstvi, lahko pa se uporabljata baker in žveplo. Ko pride sadje do njega,ga vedno dobro preberejo in uporabijo zgolj najboljšega. Tako smo se tudi sami čudili izjemno lepim, velikim zlatorumenim kutinam – in nato nam je pokazal še tiste s črnimi pikami, kakršnih smo vajeni z lastnih vrtov, ki pa so zanj že nesprejemljive kakovosti.

Kako pa poteka proizvodnja? Da bi marmelade ohranile vitamine ter minerale, prav tako pa okus, vonj in barvo sadja, se jih ne sme kuhati predolgo. Za kuhanje marmelad uporabljajo velik vakuumski kotel (ogromen ekonom lonec), pri katerem marmelada zavre že pri 70 stopinjah, kuhanje pa je zelo kratko. Le tako se ohrani kar največ dobrega.

Marmelade Staud's od leta 1973 ne vsebujejo nobenih aditivov, leta 1982 so naredili prvo marmelado popolnoma brez dodanega sladkorja, leta 1993 se je pričela proizvodnja dietnih oziroma lahkih marmelad, leta 1995 so pričeli s proizvodnjo marmelad »limited edition«, leta 2002 so z vinogradnikom Aloisom Kracherjem pričeli izdelovati grozdne želeje. Marmelade Staud's ne vsebujejo glutena in laktoze, zato so primerne tudi za alergike.

Oglašujte pri nas