marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Dunaj: Hotel Sacher

Pošlji prijatelju

avla hotela SacherHotel Sacher, ki se nahaja nasproti Dunajske državne opere, je kombinacija šarma Habsburške monarhije in modernega udobja. Leta 1876 ga je odprl Eduard Sacher, sin izumitelja slavne Sacher torte, in hotel je kmalu postal svetovno znano zbirališče umetnikov in pomembnežev.

Leta 2004 so hotel prenovili in mu dodali dve nadstropji, s čimer je pridobil tako nove sobe kot konferenčne dvorane in »wellness« center. Ponovno so odprli tudi restavracijo Anna Sacher, ki nosi ime po eni najbolj znanih osebnosti v zgodovini hotela. Anna Sacher, ki je po smrti moža Eduarda vodila hotel, je bila namreč za konec 19. stoletja in začetek 20. tisto, kar je za hotele Hilton danes Paris Hilton (oziroma še več). Bila je velika prijateljica umetnikov in precej ekscentrična – ves čas je bila v družbi miniaturnih kužkov (menda jih je imela preko 100), njenemu najljubšemu psu Lumpiju so stregli kaviar, sama pa je kadila debele havanske cigare. Vendar pa ni imela mehkega srca zgolj za štirinožce: bila je tudi odlična delodajalka. Kadar se je kdo izmed osebja poročil, je vedno poskrbela, da je imel mladi par pred tem svoj lasten dom.

Anna Sacher je bila tudi navdušena zbiralka spominkov, kar je v hotelu začelo tradicijo, ki jo nadaljujejo še danes. Kadar je hotel obiskala slavna osebnost, je vedno pridobila njeno fotografijo in avtogram, in tako so stene pritličja v hotelu Sacher danes polne podpisov ter fotografij znanih ljudi – od plemičev do oseb današnjega časa kot so Hillary Clinton, Arnold Schwarzenneger, Anthony Hopkins …

Lista skladateljev, plesalcev, igralcev, glasbenikov in plemičev, ki so obiskali hotel, je predolga, da bi jih naštevali – zato je najbolje, da se ob naslednjem obisku Dunaja odpravite v hotel sami ter si ogledate slavno avlo in fotografije. Skupin turistov, ki pridejo zgolj na ogled avle prestižnega hotela in na tortico v njihovo kavarno, so namreč dobro vajeni – mi pa vam ponujamo še nekaj fotografij tistih delčkov hotela, ki jih morda ne boste nikoli videli.

(Foto: Hotel Sacher)