marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ženski brivniki za gladko kožo brez ureznin

Pošlji prijatelju

ženska z golimi nogami sedi na kovčkuFotolia

Poletje je čas, ko pokažemo več kože, zato so pri Zvezi potrošnikov Slovenije pod drobnogled vzeli ženske brivnike (t.i. »britvice«). Kljub temu, da se na trgu pojavlja vedno več metod odstranjevanja dlačic, še vedno zelo veliko žensk prisega na klasično britje. Izbira ženskih brivnikov na našem trgu je velika, cene brivnikov z zamenljivo glavo se gibljejo od 3,49 € pa do 13,99 €, za paket brivnikov za enkratno uporabo pa od 1,35 € pa do 7,06 €. Višjo skupno oceno so tokrat v večji meri prejeli dražji brivniki. Testiranih je bilo 12 brivnikov z zamenljivo glavo in 7 brivnikov za enkratno uporabo.

Klasično britje še vedno zelo razširjeno

Kljub pojavu najrazličnejših metod za odstranjevanje dlačic, kot so električni depilatorji, voski, lasersko odstranjevanje, pa je klasično britje še vedno zelo razširjeno. Le-to je najmanj boleče, sorazmerno poceni, dolgoletne izkušnje pa kažejo, da dlačice po britju ne postajajo trše in močnejše.

Testirani ženski brivniki - med seboj zelo različni po kakovosti britja

Potrošnice, ki so testirale ženske brivnike, so na eni strani telesa uporabile en brivnik, na drugi strani telesa pa brivnik druge znamke. Njihova naloga je bila oceniti kakovost britja, udobje pri britju, občutek in počutje kože po britju. Ker so preizkusile več modelov, so bile presenečene, da so lahko brivniki tako različni. Spoznale so tudi, da posamezni urezi niso nujno posledice njihove nerodnosti, ampak lahko krivdo pripišemo tudi brivnikom.

»Slabše ocenjeni brivniki niso odstranili vseh dlačic, med rezili so se zatikale dlačice, pojavile so se težave pri čiščenju brivnika ipd.« je povedal vodja testiranja Boštjan Okorn. »Pokazalo se je tudi, da če ima brivnik enako glavo, to še ne predstavlja enake kakovosti britja. Pomembno je namreč tudi, kako je oblikovan ročaj in kako je uravnotežen. Ugotovili smo tudi, da lahko pri nekaterih modelih brez težav glavo namestimo napačno, kar lahko povzroči nepotrebne ureze. Kot zelo dobri so se izkazali modeli Gillette, ponavadi tudi Wilkinson, a ne vedno, saj je eden od njihovih modelov pristal celo na zadnjem mestu. Brivniki dm in Müller imajo dobro razmerje med ceno in kakovostjo, a pri brivnikih za enkratno uporabo je imel največ težav prav brivnik iz dm, ki ima preveč oglato glavo, ki praska.«

Cene brivnikov zelo različne

Na testu so preverili brivnike z zamenljivo glavo, ki se gibljejo od 3,49 € pa do 13,99€, za enkratno uporabo pa od 1,35 € pa do 7,06 €. Test je pokazal, da so dražji brivniki praviloma dosegli boljše skupne ocene. Ni dovolj, da so noge samo gladko obrite, ampak da so tudi brez poškodb in urezov.

Glede na to, da so testirali brivnike, ki jih poznajo tudi drugod po Evropi, je zanima tudi primerjava naših cen s tujino. Pri nas lahko prihranimo tudi več kot deset odstotkov cene posameznega modela, če se odločimo za nakup v drugi trgovini oziroma drogeriji. Primerjava z Nemčijo pa pokaže, da enoznačne razlike v cenah ni, vendarle pa Nemke kupujejo cenejše brivnike. Zanimivo je, da razlika v ceni ni odvisna od znamke in bi lahko na primer brivnike znamke Gillette ali Wilkinson kupili po praktično enaki ceni pri nas, lahko pa bo cena pri nas tudi za 50 odstotkov višja. Je pa res, da so brivniki trgovske znamke dm pri nas dražji. Razlika je v absolutni številki sicer majhna (od pol evra do evra), a v relativnem smislu lahko to pomeni tudi več kot 50 odstotkov

Za ženske ustrezen tudi moški brivnik?

Verjetno kar nekaj žensk uporablja kar brivnik, ki si ga izposodijo od svoje močnejše polovice. Zato so na testu preizkusili tudi legendo moškega britja, na katerega prisegajo tudi številne ženske. Ugotovili so, da je kakovosten moški brivnik enako kakovosten tudi v ženskih rokah za britje nog, pod pazduho in na najbolj občutljivih mestih. Glavne razlike med moškimi in ženskimi brivniki so v tem, da so moški brivniki namenjeni uporabi na manjših površinah, medtem ko so ženski namenjeni za hitro britje večjih površin kože. Kakovost rezil je podobna oz. enaka, so pa pri ženskih brivnikih rezila postavljena nekoliko drugače. Ker pa je ženska koža bolj suha kot moška, imajo ženski brivniki dodan mazalni trak.

Velika embalaža brivnikov z razlogom

Potrošniške organizacije se pogosto spotaknejo tudi ob velikost pakiranja, še zlasti pri manjših izdelkih, mednje pa lahko uvrstimo tudi brivnike. Pri nekaterih modelih je embalaža po prostornini tudi dvakrat večja kot sama vsebina. Pojasnila s strani proizvajalcev in trgovcev se zdijo dokaj tehtna: večja pakiranja naj bi zmanjšala verjetnost, da bo brivnik pristal brez plačila v žepu ali torbici. Brivniki naj bi bili med krajami v drogerijah na vrhu priljubljenosti.

Zveza potrošnikov Slovenije, Sporočilo za javnost, julij 2012