marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Želodčne težave lahko premagamo sami

Pošlji prijatelju

Imate pogoste želodčne težave? Bolečine v zgornjem delu trebuha ali spodnjem delu prsnega koša, ki se kaže tudi v občutku napihnjenosti? Imate pekoč občutek v žlički, vas obdaja slabost ali pa občutek 'teže' po obroku, se vam spahovanje ali peče zgaga?

Ne skrbite! V večini teh primerov težave ne nakazujejo na kakšno resnejšo bolezen in si jih lahko uspešno lajšamo oz jih odpravimo kar sami.

Nekaj nasvetov, kako se uspešno znebiti bolečin v trebuhu:

Prvo pravilo je: Ne jejte prehitro. Vzemite si čas in hrano temeljito prežvečite, saj boste tako zajeli manj zraka, želodcu pa se ne bo treba hitro prilagoditi velikim količinam hrane.

Ne mešajte preveč živil med seboj. Hrana naj ne bo prevroča, ne sme pa tudi biti premalo toplotno obdelana.

Želodca nikoli ne napolnite do konca. Ko vstanete od mize, morate imeti občutek, da bi lahko pojedli še več. Nikoli se ne najejte do sitega… ne do te mere, da potem obžalujete, da ste se preveč najedli.

Večerja naj bo minimalna, rahla in ne preveč mastna. Naj bo najmanj dve do tri ure pred spanjem.

Ne jejte, kadar ste zaskrbljeni, utrujeni ali slabovoljni. Negativna čustva zavirajo nastajanje prebavnih sokov.

Ne pijte med tem ko jeste. Pijete lahko pol ure pred obrokom in eno uro po njem. Ob obroku smete piti le mleko, sirotko ali zelenjavno juho.

Izogibajte se alkoholu, kavi, črnemu čaju in gaziranim pijačam. Kadar vas zaboli, se odrecite še gorčici, kisu, vloženi zelenjavi, krompirju in mesu. Jejte čim več sočne hrane.

Redna telesna dejavnost lahko dela čudeže.

Nekaj nasvetov, kaj jesti, ko nas boli želodec:
- Predvsem jejte sadje, saj odplakne ostanke neprebavljene hrane. Najučinkovitejša je limona, posezite pa tudi po grozdju, grenivki, ananasu, pomarančah, jabolkih in hruškah. Iz sadja lahko iztisnete sok in ga zmešate z medom.
- Pripravite si metin, kamilični ali janežev čaj z medom in limono.
- Grizljajte korenje, za kosilo si pripravite rahlo dušeno zelenjavo, privoščite si lahko tudi sirotko, jogurt in skuto.
- Hrano čim večkrat začinite z ingverjem, koriandrom, kurkumo, kumino, poprom ali rožmarinom.

Recepti, ki lajšajo občutek napetosti v želodcu:
-sok granatnega jabolka + malce kamene soli in popra
-sirotka + malce soli in praženih semen kumine
-sok četrtine limete + skodelica tople vode + pol žličke sode bikarbone
-svež ananasov sok + ščepec ingverja + ščepec popra + pol žličke sladkorja