marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zanimivi nasveti za oralno zdravje

Pošlji prijatelju

nasmejana ženska drži v roki jabolkoFotolia

Včasih si rečemo, da glede zdravja zob ne moremo storiti kaj dosti, saj imamo slabe zobe pač v genih – vendar je v resnici možno narediti precej, če vemo, da lahko do rezultatov pridemo še s čim drugim, ne samo z rednim umivanjem. Kar spet ni koristno zgolj za zdravje zob in lep nasmeh, temveč za zdravje celega telesa.

Redni pregledi

Pregledi in čiščenja zob pri zobozdravniku, s katerimi odstranimo kamen in obloge, so izjemno pomembni ter eden najboljših načinov, da preprečimo težave. Ko zobozdravnik pregleda in očisti zobe, namreč ne išče zgolj znakov kariesa in bolezni dlesni, temveč tudi znake oralnega raka. Rak ustne votline, ki pravzaprav prizadene usta, ustnice ali grlo, spada med precej razširjene rake, pa čeprav o njem ljudje ne govorimo pogosto in ga ne poznamo dobro. Na srečo je dobro ozdravljiv, če ga opazimo v zgodnji fazi in pravočasno pričnemo zdravljenje. Poleg zobozdravnika, ki lahko začetno stopnjo raka opazi, pa je pomembno še nekaj: da ne kadimo.

Bolezni dlesni vplivajo na celo telo

Bolezni dlesni so najpogostejši razlog za izgubo zob, povezane pa so tudi s srčnimi obolenji in kapjo. Če vnetje dlesni oziroma gingivitis diagnosticiramo zgodaj, ga je možno uspešno zdraviti in njegovo napredovanje ustaviti ter potek celo obrniti – lahko gre na bolje. Če zdravljenja ni, pride do napredovanja bolezni v periodontitis, ki povzroči celo razpadanje čeljusti. Gingivitis najlažje preprečujemo z rednim ščetkanjem, uporabo zobne nitke, rednimi pregledi in čiščenjem pri zobozdravniku.

Ščetkanje vsaj dvakrat na dan

Če ščetkate zobe vsaj dvakrat na dan, odstranjujete obloge, ki povzročajo karies. Obloge so mehka in lepljiva snov, ki se nabira na zobeh, sestavljajo pa jo ostanki hrane in bakterije ter njihovi izločki. Če imate možnost, je torej še bolje, da zobe umijete po vsaki jedi, ne pa zgolj zjutraj in zvečer. Prav tako je treba zobe redno čistiti z zobno nitko, saj s tem odstranjujemo obloge iz medzobnih prostorov, priporočljivo pa je tudi spiranje z ustno vodico, ki čisti celotno ustno votlino, torej tudi dlesni, jezik, nebo in notranjost lic. Obloge seveda niso krive zgolj za karies, temveč tudi za bolezni dlesni.

Slab zadah lahko kaže na zobozdravstveno težavo

Kar 85% ljudi, ki imajo težave z zadahom, lahko za to krivi zobozdravstvene težave. Če torej zadah prikrivate z uporabo ustne vodice ter žvečilkami ali osvežilnimi bonbončki, težave ne boste odpravili. Pomembno je, da si zobe in jezik ščetkate vsaj dvakrat dnevno, prav tako pa se o zadahu pogovorite z zobozdravnikom. Naj vam ne bo nerodno!

Pravilna prehrana

O pravilni prehrani za zdrave zobe zelo radi opozarjamo otroke, odrasli pa nanjo kar pozabimo. Če bakterije v naših ustih hranimo s sladkorji, te izločajo kisline, ki napadajo zobno sklenino. In ko govorimo o sladkorjih, nimamo v mislih zgolj slaščic in sladkarij – na sladkorje razpada tudi druga hrana. Izogibati se je treba predvsem hrani, ki je slabo topljiva v slini in se lepi na zobe – bel kruh se na primer lepi na zobe precej bolj kot čokolada! Seveda se velja izogibati tudi hrani in še bolj pijačam, ki vsebujejo veliko sladkorja – košček tortice pač prežvečimo in pogoltnemo, kakšna karamelna pijača z mehurčki pa pri pitju stalno obliva vse zobe.

Redno menjanje ščetke

Zobne ščetke se izrabijo v treh mesecih, zato jih je treba redno menjati. Ne le zato, ker se poškodujejo ščetine, temveč tudi, ker je zobna ščetka pravo gojišče bakterij. Po vsakem čiščenju zob ščetko vedno dobro izperite pod vročo vodo, da se znebite čim več bakterij z nje, prav tako pa je nujno, da zobno ščetko zamenjate po vsaki bolezni, v kateri so prizadeta usta, grlo in zgornja dihala. Saj veste – če ste ravno pozdravili gnojno grlo, si bakterij gotovo ne želite vnašati nazaj v telo z zobno ščetko. Če imate težave z dlesnimi, je treba zobno ščetko menjati še pogosteje – na vsake 4 do 6 tednov.

Ne odlašajte z zdravljenjem

Zobozdravstvene težave nikoli ne minejo same od sebe, temveč se vedno stopnjujejo. Če zobozdravnik ugotovi, da je potrebno zdravljenje, torej z njim začnite čim prej in nikar ne odlašajte – majhna luknjica bo postala velika luknja, ki bo zahtevala odstranitev zobnega živca ali puljenje zoba, vneta dlesen bo pripeljala do izgube zoba, majhna oteklina na dlesni bo zahtevala odstranitev koreninskega vrška z operativnim posegom …

Oglašujte pri nas