marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Varno in zdravo na soncu

Pošlji prijatelju

nasmejana ženska na travnikuFotolia

Pripravki za zaščito pred soncem

Poleg senčne lege, ustrezne obleke, pokrival in očal so varovalni pripravki za sončenje najpomembnejša zaščita pred posledicami prekomernega sončenja. Najbolj učinkoviti so pripravki, ki vsebujejo kombinacijo enih in drugih UV filtrov. Varovalni pripravki imajo glede na učinkovitost in koncentracijo UV filtrov različen UV faktor, ki nam pove, kolikokrat dlje smo lahko na soncu v primerjavi z nezaščiteno kožo. Z uporabo ustreznih varovalnih pripravkov lahko preprečimo kratkoročne posledice sončenja, kot so sončne opekline in preobčutljivostne reakcije, pa tudi dolgoročne posledice, kot sta prezgodnje staranje kože in kožni rak.

Ustrezna zaščita kože je zlasti pomembna pri otrocih, katerih koža je tanjša in bolj občutljiva, kot koža odraslih. V vsakem primeru pa velja zlato pravilo, da je treba varovalne pripravke nanašati na čisto in suho kožo pol ure pred sončenjem in nato še večkrat čez dan (na 3 do 4 ure), predvsem pa po kopanju in če se močno znojimo.

Pripravki, ki vsebujejo dišave, konzervanse in organske UV filtre predstavljajo večje tveganje za nastanek alergične reakcije. Dodatek vitaminov (vitamin C in vitamin E) lahko poveča učinkovitost izdelkov in njihovo obstojnost. Pripravki z neprimernimi maščobnimi sestavinami, ki na soncu in pri povišani temperaturi razpadejo ali zaprejo kožne pore prav tako lahko povzročijo dodatne težave.

UV faktor varovalnega pripravka za sončenje nam pove kolikokrat dlje smo lahko na soncu ne da bi dobili opekline v primerjavi z nezaščiteno kožo. Večji kot je ta faktor, manjši delež UV žarkov doseže našo kožo. Vendar pa to razmerje ni linearno. Tako zaščitni faktor 30 zmanjša sevanje na koži za 96,7 %, zaščitni faktor 50 pa za 98 %. Ob tem je za dosego zaščitnega faktorja 50 potrebno v pripravek vgraditi veliko večje koncentracije UV filtrov, kar pomeni tudi večje tveganje za pojav neželenih učinkov, povezanih z njihovo uporabo (npr. alergije). Smiselnost uporabe pripravkov z zaščitnimi faktorji nad 30 je zato zelo vprašljiva.

Izbira pripravka za sončenje je odvisna od starosti, tipa kože, stopnje porjavelosti, časa (zjutraj, opoldne; pozimi, poleti, itd.) in mesta (ob morju, v gorah, na snegu, itd.) sončenja, pa tudi individualnih posebnosti osebe. V kombinaciji s sončnimi žarki lahko zelo hude alergije povzročajo tudi nekatera zdravila. Zato se je o izbiri primernega pripravka za sončenje najbolje posvetovati s strokovnjakom, ki pozna tako delovanje človeškega organizma, sestavo in vlogo posameznih sestavin pripravkov za sončenje ter vpliv sončenja v primeru jemanja zdravil.

Priporočila za varno sončenje

Da bi preprečili ali vsaj zmanjšali negativne posledice izpostavljenosti soncu, strokovnjaki priporočajo:

Izogibajte se sončnim žarkom med 11. in 16. uro.

Uporabljajte pripravke s primernim UVA in UVB filtrom, ki jih na kožo nanesite vsaj 30 minut pred izpostavljanju soncu.

Zaščitite oči s kakovostnimi sončnimi očali.

Pijte dovolj tekočine.

Ko opazite, da vaša koža postaja rožnata, se takoj umaknite s sonca. Na opečeno kožo polagajte hladne mokre obkladke. Za lajšanje vnetja in bolečine so primerni nesteroidni analgetiki antipiretiki in antirevmatiki. Za lajšanje bolečin se lahko uporabljajo tudi lokalni anestetiki. Pijte velike količine vode. Kožo lahko namažete s primernim emolientom z dodanimi antioksidanti (npr. vitamin E in C).

Lekarniška zbornica Slovenije