marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Teden preprečevanja raka materničnega vratu

Pošlji prijatelju

štiri nasmejane ženskeFotolia

Od 23. do 29 januarja poteka Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu, ki ga organizira Evropsko združenje za boj proti raku materničnega vratu (ECCA). Tema letošnjega Evropskega tedna je "Delati skupaj, da preprečimo raka materničnega vratu".

V Evropi vsakih 19 minut za rakom materničnega vratu umre ena ženska. Vsako leto zboli okrog 60.000 žensk, ter jih 28.000 zaradi njega tudi umre. Po podatkih ZORE, v Sloveniji odkrijemo novo bolnico z rakom materničnega vratu vsak drugi do tretji dan in vsak dan so tri mlade ženske s hudimi predrakavimi spremembami operirane na materničnem vratu. Rak materničnega vratu je drugi najpogostejši rak pri ženskah starih med 15 in 44 let. Z rednimi presejalnimi pregledi in cepljenjem lahko preprečimo skoraj vsak primer raka materničnega vratu.

O raku materničnega vratu

Raka materničnega vratu povzroča virus, ki se imenuje humani papiloma virus (HPV). Najpogostejša povzročitelja raka materničnega vratu sta HPV tipa 16 in 18, ki sta odgovorna za več kot 70 % vseh rakov materničnega vratu po svetu. Tveganju za okužbo, ki povzroča raka materničnega vratu so izpostavljene vse spolno aktivne ženske. Do 80 % žensk se s HPV virusi okuži enkrat v življenju in nekateri od njih povzročajo raka materničnega vratu. Presejalni pregledi skupaj s cepljenjem so najbolj učinkovita strategija, ki pomaga preprečevati raka materničnega vratu.

Cepljenje

Za preprečevanje okužbe z virusi HPV, ki povzročajo raka materničnega vratu, je priporočljivo cepljenje še pred prvim spolnim kontaktom v kombinaciji z rednimi kasnejšimi presejalnimi pregledi. Vsekakor pa cepljenje lahko koristi večini žensk ker:

- se lahko ženska okuži z virusom kadarkoli v življenju;

- tudi če je že bila izpostavljena HPV infekciji, predhodne okužbe ženske ne ščitijo zanesljivo pred nadaljnjimi okužbami.

V podjetju GSK, ki prizvaja eno izmed cepiv proti raku materničnega vratu, si prizadevajo, da bi bile mladostnice in ženske v čim večji meri seznanjene z možnostmi preventive proti raku materničnega vratu. Prizadevajo si, da bi bilo cepivo Cervarix®, ki je indicirano za preprečevanje predrakavih sprememb na materničnem vratu in raka materničnega vratu, ki so posledica okužbe z določenimi onkogenimi genotipi HPV, dostopno čim širšemu krogu mladostnic in žensk. Zato so se odločili, da ob Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu in tudi kasneje cepivo ponudijo po posebni, ugodnejši ponudbi, ki je na voljo na vseh cepilnih mestih v Sloveniji. Mladostnice in ženske, naj se o ponudbi pozanimajo pri svojem zdravniku ali na najbližjem območnem Zavodu za zdravstveno varstvo.

GSK, sporočilo za javnost, januar 2011

Kaj sporočajo z Ginekološke klinike UKCL?

Ob tednu boja proti raku materničnega vratu, ki ga obeležujemo ta teden, vas želimo tudi na KO za ginekologijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) opozoriti na pomen preventivnih pregledov. S pravočasnim brisom materničnega vratu zdravih žensk lahko namreč odkrijemo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu. Te oblike sprememb lahko povsem pozdravimo z manjšimi operativnimi posegi, ki ne zahtevajo odstranitve maternice. To so konizacija z električno zanko (LLETZ) in klasična konizacija ter radikalna vaginalna trahelektomija. Slednjo operacijo, poleg 8 centrov po svetu, izvaja samo še Ginekološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Bolnice lahko po teh operacijah kasneje zanosijo in rodijo. Njihovo preživetje je odlično. Rakaste spremembe materničnega vratu, ki so odkrite šele v višjih stadijih bolezni, pa zahtevajo radikalno odstranitev maternice in/ali obsevanje. Verjetnost preživetja se manjša z razširjenostjo bolezni.

»Dekle naj pride na prvi pregled in odvzem brisa materničnega vratu v starosti 20 let oziroma 3 leta po začetku spolnih odnosov in nato naslednje leto še enkrat. Če sta ta prva brisa dobra, je potrebno brise ponavljati na 3 leta ali po presoji ginekologa tudi prej. Zadnji preventivni bris materničnega vratu se vzame v starosti 70 let,« svetuje as. dr. Leon Meglič, dr. med., vodja skupnih medicinskih služb Ginekološke klinike UKCL.

Dispanzer za ženske Ginekološke klinike nudi možnost ženskam, da si za izbranega ginekologa opredelijo med zdravniki specialisti Ginekološke klinike. V dispanzerju aktivno vabimo ženske na preventivni odvzem brisa.V letu 2010 se je vabilu Ginekološke klinike odzvalo 78,3% povabljenk, kar je velik dosežek in znak zaupanja v naše delo.

»Razumeti pa moramo, da z brisom le iščemo bolezen v najzgodnejših oblikah. Učinkovito jo lahko preprečimo le s cepljenjem proti virusu HPV, ki povzroča predrakaste in rakaste spremembe materničnega vratu. Državni program omogoča cepljenje vsem našim deklicam v 6. razredu osnovne šole. Cepljenje priporočamo tudi dekletom starejšim od 12 let, ki tega cepljenja niso opravile in ženskam do 45. leta starosti, ki menijo, da bodo v življenju srečale novega spolnega partnerja ali pa sedanjemu ne zaupajo,« dodaja as. dr. Leon Meglič.
Sporočilo za javnost, Služba za odnose z javnostmi UKCL, januar 2011

Oglašujte pri nas