marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Privoščite si dober spanec

Pošlji prijatelju

ženska v beli posteljiFotolia

Naučite se dobro spati kljub motečim elementom.

Se ne morete sprostiti?

- Poslušajte nežno glasbo. Če boste poslušali pomirjujočo glasbo (najbolje instrumentalno ali ambientalno) približno 45 minut pred odhodom v posteljo, boste spali globlje in dlje.

- Spijte nekaj toplega. Poskusite s kamiličnim čajem, drugim čajem brez kofeina, toplo vodo z limono in medom ali, še bolje, s skodelico toplega mleka. Kadar mleko pogrejete, se namreč v njem sprošča aminokislina, ki jo telo uporabi za izdelavo nevrotransmiterja, ki je potreben za spanec.

- Poskusite z aromaterapijo. Nekateri vonji delujejo izjemno pomirjujoče. Zlasti za vonj sivke velja, da pomaga telesu, da se umiri in zaspi, zato z njo nadišavite svojo spalnico. Sivko lahko tudi dodate kopeli pred spanjem, zlasti, če vas kopanje že sicer pomirja.

Ne spite zaradi hrupa?

- Poskusite dodati beli šum. Ta je koristen iz dveh razlogov: pomaga vam preslišati druge zvoke, na primer zvok televizije iz vaše dnevne sobe ali hrup, ki ga povzroča delo na cesti, pa tudi psihološko deluje pomirjevalno. Konstanten in enakomeren nizek zvok ali naravni zvoki kot so šum valov, zvok dežja ali poletno petje čričkov, blažijo druge zvoke in preprečujejo, da bi se zbujali zaradi njih. Prav tako pa so lahko zlasti enakomerni zvoki iz narave še posebej blagodejni. Torej vstavite v CD predvajalnik zgoščenko z nizkimi, mirnimi in enakomernimi zvoki iz narave, ali pa prižgite ventilator ali klimatsko napravo oziroma kar koli drugega, kar oddaja tih enakomeren zvok.

- Vključite radio s pogovorno oddajo ali glasbo, ter se osredotočite nanjo. Seveda pa nastavite časovnico, da se bo ta izključil po eni uri in vas ne bo motil kasneje, med rahlejšimi fazami spanca.

- Poslušajte glasbo preko slušalk, najbolje majhnih slušalk za mp3 predvajalnike, ki so iz mehke pene ali prilagodljivega silikona. Tudi takrat, ko se bo glasba na predvajalniku iztekla, bodo slušalke še vedno blažile druge zvoke iz okolice. In ker so te slušalke poceni ter se ne uničijo hitro, ni strahu, da bi se poškodovale med spanjem.

- Uporabite lahko tudi čepke za ušesa (glušnike), ki jih lahko kupite v lekarni. Ti so iz silikona ali pene in se dobro prilagodijo obliki ušesa oziroma začetnemu delu ušesnega kanala. Zadušili bodo prav vse neprijetne zvoke, tudi smrčanje vašega partnerja. Uporaba ni priporočena edinole takrat, ko morate vstati ob določeni uri – razen, če vas bo kdo zbudil, boste gotovo zaspali, saj boste preslišali budilko.