marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kateri dezodoranti zares preprečujejo potenje?

Pošlji prijatelju

ženska teče na napravi za tek v fitnesuFotolia

Na tokratnem VIP testu Zveze potrošnikov Slovenije so se pod drobnogledom znašli dezodoranti, ki vsebujejo antiperspirante. Torej tisti, ki naj bi preprečili neprijeten vonj in potenje. Preizkusi so pokazali, da vsi pri tem niso učinkoviti.

Proizvajalci nenehno sledijo trendom na trgu in se prilagajajo željam potrošnikov, zato danes na trgu prevladujejo dezodoranti, ki preprečujejo tudi potenje. Antitranspiranti ali antiperspiranti (izraza pomenita pravzaprav isto) vsebujejo dišave in aluminijeve soli, ki zavirajo delovanje žlez znojnic.

Kako so testirali?

Za test so tokrat na ZPS izbrali dezodorante, ki so primerni za oba spola (t. i. unisex) in tiste, ki so namenjeni le moškim. Pri testiranju izbranih dezodorantov je sodelovalo več kot 1.200 prostovoljcev, ki so uporabljali dezodorant le pod eno pazduho. Pod drugo pa nič. Vsakih 8, 24 in 48 ur (to je bilo odvisno od tega, kako dolgotrajno zaščito je proizvajalec obljubil z napisom na izdelku) so se oglasili v laboratoriju, kjer so strokovnjaki ugotavljali, kako učinkoviti so dezodoranti: torej ali trditve proizvajalcev držijo. Udeleženci so sicer med praktičnim preizkusom izdelkov opravljali vsakodnevna opravila, v laboratoriju pa so učinkovitost dezodorantov preverili tudi pod »obremenilnimi« pogoji, udeleženci so morali npr. 40 minut preživeti v sobi, ogreti na 38ºC, vlažnost zraka pa je bila 35-odstotna. Med 15 testiranimi dezodoranti jih 6 testa ni opravilo, zato so za preprečevanje potenja dobili najslabšo testno oceno »nezadovoljivo« in nižjo skupno testno oceno. Med tistimi, ki so dobili oceno »nezadovoljivo« sta tudi predstavnika znanih blagovnih znamk, Adidas action 3 Pro Invisible Anti-Perspirant in Dove Man+Care Aqua Imapct Anti-transpirant. Pohvalno pa je, da prav nobeden izmed testiranih dezodorantov ni puščal madežev na tekstilu.

Najboljša na testu…

Med dezodoranti, ki so namenjeni obema spoloma, se je najbolje odrezal Garnier Mineral Dezodorant Ultra Dry, med tistimi, ki pa so namenjeni moški populaciji pa Rexona men Sport Defence Anti-Transpirant. Dobra alternativa je Ombia Deo Spray Original, namenjen obema spoloma, ki je za približno polovico cenejši od obeh zmagovalcev.

Sicer pa se ljudje potimo različno, nekateri bolj, drugi manj. Nekaterim za preprečevanje neprijetnega vonja zadostujeta že voda in milo, drugi morajo uporabljati tudi dezodorant. VIP testi vedno znova dokazujejo, da kakovosti izdelka ne odražata ne znamka ne cena, zato so rezultati testiranj še toliko pomembnejši za kupce, ki želijo kupovati kakovostno, a racionalno.

Zveza potrošnikov Slovenije, sporočilo za javnost, september 2011