marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izbor metode kontracepcije

Pošlji prijatelju

mama z ljubko malčico v naročjuFotolia

Vsaka ženska se mora odločiti za tisto vrsto kontracepcije, ki ji je najbolj »pisana na kožo« in s katero bo imela najmanj težav – torej se mora skladati z njenimi prepričanji in stilom življenja. Tako prepričanja kot stil življenja pa so lahko po porodu drugačni, kot poprej, zato je razmislek o odločitvi za enako ali različno vrsto kontracepcije, kot smo jo imeli prej, še kako na mestu.

Če nočete tvegati zanositve, potem ne smete imeti spolnih odnosov – a tega si v partnerskem odnosu niti malo ne želimo. Torej je za kontracepcijo nujno poskrbeti – tako v primeru, da ne želimo še eno nosečnosti, kot v primeru, ko za preprečevanje nosečnosti obstajajo zdravstveni razlogi. Ginekologi so mnenja, da tudi pri zdravih ženskah brez težav takojšnja ponovna nosečnost ni najbolj priporočljiva, saj naj bi imelo žensko v idealnem scenariju na voljo kar dve leti, da si popolnoma opomore – in šele nato naj bi se razmišljalo o naslednjem otroku.

Osnovni premislek

Preden se odločite za metodo kontracepcije, odgovorite na nekaj osnovnih vprašanj, ki vam bodo olajšala izbiro:

Sem imela s to metodo v preteklosti težave ali sem kljub njeni uporabi zanosila?

Bom imela težave, če bom na to metodo kdaj pozabila in je ne bom uporabila?

Se mi zdi ta metoda sporna zaradi kakšnih verskih ali moralnih načel?

Se moj partner strinja s to metodo?

Ali ta metoda preprečuje nosečnost, vendar pa z njo tvegam okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi?

Ali se mi bo ta metoda zdela »priročna in udobna« ali mi jo bo nerodno uporabljati?

Bo ob tej metodi neprijetno in nerodno mojemu partnerju?

Ali bom znala to metodo kontracepcije vedno pravilno uporabljati?

Ali se bom izogibala uporabi te metode, ker je zaradi nje treba začasno prekiniti spolni odnos?

Ali moj partner ve, da bom uporabljala to metodo?

Ali me je to metodo strah uporabljati?

Učinkovitost posamezne metode

Vse metode kontracepcije, ki so na voljo, so zelo učinkovite, če jih uporabljate pravilno in ob vsakem spolnem odnosu. Torej gre za učinkovitost pri pravilni uporabi, ne pa tipični uporabi. Največkrat je namreč tako, da mnogo parov oziroma žensk pri uporabi zaščite ni stoodstotno doslednih.

Varnost zaščite

Vse metode kontracepcije so na splošno zelo varne, vseeno pa vam priporočamo, da se z ginekologom pogovorite o vseh možnih dobrih in slabih stranskih učinkih, ki bi jih lahko imele, ter si natančno preberete vsa navodila. Stranske učinke pretehtajte glede na svoje splošno zdravstveno stanje, možno dojenje ter seveda dejstvo, ali nameravate imeti ponovno naraščaj.

Poleg slabih stranskih učinkov seveda pretehtajte tudi dobre: nekatere oblike zaščite namreč zmanjšajo menstrualne bolečine, zmanjšajo možnost raka na jajčnikih ali materničnem vratu, preprečujejo ciste na jajčnikih, odpravljajo akne, pomagajo pri dojenju s povečanim nastajanjem mleka …

Cena zaščite

Naša zdravstvena zavarovalnica seveda ne krije stroškov za vse oblike zaščite, zato boste morale v nekaterih primerih stroške pokriti tudi same. Pri tem imamo v mislih tako kondome kot nekatere vrste kontracepcijskih tabletk in drugih sredstev – najbolje je, da se pri ginekologu ali na ZZZS pozanimate, katero zaščito je treba plačati iz lastnega žepa.