marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zobna higiena psov

Pošlji prijatelju

črno bel pesFotolia

Čiščenja zob vašega psa ne bi smeli jemati kot neželjeno obveznost. Za vas in psa bi moral to biti skupen prijeten trenutek. Če uvajate čiščenje zob pri psu počasi in vašega kosmatinca pri tem spodbujate in pohvalite, se bo umivanja zob celo veselil.

Zobna pasta

Na tržišču je kar nekaj zobnih past za pse, zato nikoli ne uporabljajte zobne paste za ljudi – ta lahko povzroči pri psu želodčne težave. Paste za pse lahko vsebujejo številne aktivne sestavine, zato se o njih posvetujte z veterinarjem. Ta vam bo znal povedati, katera pasta je po njegovem mnenju za vašega psa primerna glede na njegovo starost in stanje zobovja – obstajajo na primer tudi pasje zobne paste posebej za pse, pri katerih so težave z dlesni ali imajo paradontozo. Seveda pa imajo nekatere zobne paste za ljubljenčke tudi psom prijeten okus, zaradi katerega je čiščenje zob še enostavnejše.

Zobne ščetke

Pri čiščenju zob je najpomembnejša mehanična akcija – delo, ki ga opravi drsenje ščetke po zobeh. Ščetko morate izbrati glede na zdravje dlesni vašega psa, velikost njegovih ust ter vašo spretnost pri čiščenju njegovih zob. Uporabite zobne ščetke, ki so narejene posebej za pse – te so običajno manjše od tistih za ljudi, zelo mehke in nekoliko drugačne oblike. Za začetnike obstajajo tudi ščetke, ki nimajo ročaja, temveč so oblikovane kot naprstnik in jih nataknete na prst. Pokukajte v trgovino s potrebščinami za hišne ljubljenčke in izbira bo gotovo dobra, ali pa po ščetki povprašajte veterinarja.

Namesto ščetke lahko uporabljate tudi gobico za čiščenje. Gobice so nekaterim psom bolj všeč, saj so bolj prožne. Gobico, ki je namenjena enkratni uporabi, namestite na ročaj ter se lotite čiščenja.

Kako pričeti?

Prvo pravilo je, da čiščenje zob ne sme biti nadležno niti za vas niti za vašega psa. Bodite torej pozitivno naravnani in potrpežljivi, psa ne zadržujte na silo, ga ves čas hvalite, umivanje zob pa naj ne bo preveč dolgotrajno.

1. Psa najprej navadite na okus zobne paste. Ta je običajno takšen, da bo psom všeč. Prav tako se mora navaditi na njeno gostoto. Minimalno količino pasje zobne paste si torej dajte na prst in jo ponudite psu, da jo poliže. Kadar jo poliže, ga pohvalite in mu dajte priboljšek. Kadar pes okusa zobne paste ne mara, boste pač morali poskusiti z drugo. Ta korak vadite nekaj dni, da se bo pes dejansko začel veseliti, da bo lahko poskusil malo paste.

2. Psa morate v drugem koraku navaditi na to, da se nekaj dotika njegovih zob in dlesni. Minimalno količino zobne paste tudi tokrat nanesite na prst, nato pa z njim podrgnite po prednjih zobeh in dlesnih vašega psa. Psa pohvalite, ker vam to dovoli, ter mu dajte priboljšek ali ga nagradite kako drugače (na primer z igro z žogico).

3. Ko se pes navadi tako na pasto kot dotikanje zob, uvedite zobno ščetko. Pes se bo moral navaditi na njene ščetine in nenavaden občutek, ko te drsijo preko njegovih zob in dlesni. Nič ni narobe, če daste nekaj paste na ščetko in psu sprva dovolite, da pasto poliže s ščetke. Tudi tokrat ga pohvalite in nagradite. Ta postopek ponavljajte kakšen teden dni, dokler ne bo paste polizal s ščetke brez težav.

4. V naslednjem koraku je potrebno dejansko pričeti s ščetkanjem. Brez nekaj pozitivne spodbude žal ne bo šlo. Psu dvignite zgornjo ustnico in postavite ščetine ščetke na zobe, vendar ne pravokotno nanje, temveč pod kotom 45 stopinj. Ščetko nato nežno premikajte ter pokrtačite enega ali dva zoba z zunanje strani (na notranji strani vam ni potrebno čistiti redno, saj tam umazanijo običajno odstrani že gibanje jezika). Za konec sta ponovno na mestu pohvala in nagrada.

5. Ko pes sprejme ščetkanje zob, počasi povečujte število zob, ki jih čistite.

Oglašujte pri nas