marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Bolhe? Znebite se jih!

Pošlji prijatelju

bolhe - kuža se praskaFotolia

Če imate štirinožnega prijatelja, potem je skoraj popolnoma nemogoče, da ne bi imeli kdaj težav z bolhami. Kadar vaša mačka porabi več časa za praskanje kot spanje, potem gre krivdo pripisati bolham. Kadar ima pes okoli gležnjev cel kup majhnih ugrizov, pa ravno tako. In če »invazija« pripelje tako daleč, da pobirate bolhe s kavča ali oblačil, se gotovo ne boste mogli več slepiti, temveč bo potrebno ukrepati.

Težave z bolhami lahko nastopijo kadar koli, še najpogosteje pa jeseni. Brez ukrepanja lahko ostanejo ti krvosesi na vašem ljubljenčku celo življenje ter precej vplivajo na njihovo zdravje, kajti v času razmnoževanja odloži posamezna bolha tudi do 27 jajčec na dan, iz katerih se izleže podmladek v treh do šestih dneh. In ker imajo bolhe življenjsko dobo do 12 mesecev, jih je precej kmalu »kot Kitajcev«.

To naj vas seveda ne spravi v obup – bolh se lahko učinkovito znebite tudi z domačimi metodami.

Zakaj so bolhe takšna nadloga?

Težava pri bolhah ni zgolj v tem, da se hranijo s krvjo gostitelja in lahko povzročijo anemijo – še bolj zoprno je dejstvo, da prenašajo mnoge parazite in bolezni. Zaradi njih lahko pride pri živali do resnih alergijskih reakcij in bolezni, ki zahtevajo drago zdravljenje, pri mladičkih, ostarelih ali že sicer bolnih živalih pa lahko pripeljejo tudi do smrti.

Učinkovito odpravljanje bolh se prične z razumevanjem, da jih lahko dobijo prav vsi psi in mačke. Veliko lastnikov psov in mačk namreč misli, da jih njihov ljubljenček ne more dobiti, prav tako pa so mnenja, da je bolhe lahko odpraviti. Vendar pa dobijo bolhe tudi ljubljenčki, ki so povsem zdravi in za katere odlično skrbimo. Najdemo jih tudi pri ljubljenčkih, ki ne hodijo ven – v stanovanje jih na oblačilih prinesemo ljudje, ali pa najdejo odprta okna in špranje ter razpoke, ki vodijo v hišo.

Lastniki prav tako pogosto mislijo, da nista bolha ali dve nič hudega – da gre za majhno težavo in da sta bolhi skočili na žival ob stiku z drugo živaljo. A to je redko resnica. Ker se bolhe tako hitro razmnožujejo, je težava resna. Bolhe ležejo svoja jajčeca v okolju, kjer živi žival – to pa je vaša hiša oziroma stanovanje. Torej sta bolha ali dve na živali zgolj vrh ledene gore, saj je vaše stanovanje verjetno že polno jajčec in ličink. Na žival so namreč omejene zgolj odrasle bolhe, jajčeca in ličinke pa se lahko nahajajo prav povsod.

Ljubljenčka okopajte

Bolhe v vodi ne preživijo, zato je kopanje nujno, vendar pa še zdaleč ne bo odpravilo težav, saj se z njim ne znebite čisto vseh bolh, prav tako pa ne jajčec in ličink, ki niso na živali. In glede na hitrost razmnoževanja bolh, se lahko problem vrne.

Za kopanje uporabite šampon, namenjen prav zatiranju bolh. Iz njega najprej naredite nekakšen obroč okoli vratu vašega psa ali mačke – tako boste preprečile, da bi bolhe s telesa zbežale na glavo, kjer je umivanje zaradi možnosti stika z očmi manj učinkovito.

Ko ljubljenčka kopajte, se še posebej osredotočite na tiste dele telesa, kjer so bolhe najraje: med prsti, v robu ušes, pod pazduhami (sprednjih in zadnjih tačk), pod vratom ter okoli ovratnice.

Ko ljubljenčka temeljito okopate, ga še počešite z glavnikom, premazanim z malo vazelina, v katerega se bodo ujele preživele bolhe ter tudi jajčeca. Glavnik vsakič, ko na njem opazite bolho, namočite v alkohol ali v zelo vročo vodo, da jo odstranite, ter ponovno namažite z vazelinom.

Operite tkanine

Ko okopate ljubljenčka, je treba poskrbeti tudi za tkanine, s katerimi je v stiku – torej njegove igračke, prevleke na postelji, preproge in podobno. Operite jih pri najvišji dovoljeni temperaturi.

Tkanine, ki jih ne smete prati, posesajte z vodnim sesalcem ali pa v vrečko običajnega sesalca dodajte koruzni škrob, ki bo bolhe pomoril (sicer lahko bolhe v običajnem sesalcu preživijo). S sesalcem večkrat presesajte vse oblazinjeno pohištvo in preproge. V trgovini s čistili povprašajte za sredstva, ki uničujejo bolhe, ter s katerimi lahko pred sesanje poškropite tako preproge kot kavče.

Trda tla najprej posesajte, nato pa še pomijte. Pri obojem bodite pazljivi, da očistite tudi vse kote, reže in razpoke, kamor bi se lahko skrile bolhe ali kjer bi se lahko nahajala njihova jajčeca. Seveda bo morda treba premakniti tudi pohištvo ter očistiti težje dostopne prostorčke, na primer za radiatorji.

Kopanje živali in temeljito čiščenje doma je treba večkrat ponoviti, saj se boste le tako lahko znebili vseh jajčec, dobra novica pa je, da se bolhe ne pričnejo množiti kar takoj – tudi sedem mesecev lahko traja, da postanejo spolno zrele. Če je bolh v vašem domu res veliko, pa vam ostane zgolj ena možnost – da pokličete na pomoč profesionalce.

Znebite se bolh v okolici hiše

Bolhe pridejo na ljubljenčka ter v hišo od zunaj, zato je nujno, da redno kosite travo na vaši zelenici, da je ta čim bolj nizka. Zelenico tudi poškropite s sredstvom za zatiranje bolh. Nekaj bolh se boste znebili tudi s tem, da zelenico obilno zalivate – kot smo že omenili, bolhe v vodi ne preživijo, vendar vseh še zdaleč ne boste mogli »odplakniti«.

Posebej natančno se lotite čiščenja znotraj pasje ograde ter čiščenja pasje ute. Iz ute odstranite čisto vse, ter jo operite z vročo vodo (najbolje z visokotlačno črpalko) in zdrgnite z istim čistilom, kot ste ga uporabili za parket.

Kako skrbeti za preventivo?

Če ste se morali enkrat spopasti z bolhami, boste v prihodnje gotovo raje dobro skrbeli Za preventivo pred neželenimi obiskovalci:

Ljubljenčka navadite, da spi v svoji pasji oziroma mačji postelji, katere prevleke lahko enostavno in redno perete.

Vse pasje oziroma mačje potrebščine (igrače, uto, preproge, posteljo) poškropite s sredstvom proti bolham – kupljenim ali zmešanim iz litra vode, žličke olja čajevca ter 40 ml limoninega soka.

Ljubljenček naj ima vedno zaščito proti bolham – kupite mu ovratnico proti bolham, pršilo ali puder proti bolham, tablete … Morda takšnih sredstev res ne želite uporabljati na svojem ljubljenčku, vendar je njihova toksičnost minimalna, zato zdravju štirinožnega prijatelja povzročijo precej manj škode kot bi jo invazija bolh. Vsekakor lahko poskusite okužbe z bolhami preprečevati tudi z naravnimi pristopi, vendar bodite pri tem pazljivi in se vedno najprej posvetujte z veterinarjem – nekatera sredstva, ki so učinkovita proti bolham (na primer nekatera olja in česen), lahko vašemu ljubljenčku resno škodujejo – bolj kot sredstva, ki jih imamo za »kemijo«.

Imejte urejeno okolico hiše in lepo vzdrževano zelenico, na katero naj ne hodijo potepuški psi in mačke (na kar je pravzaprav težko vplivati), prav tako pa naj se vaš ljubljenček ne druži s potepuškimi živalmi.