marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Živila, ki niso za psa

Pošlji prijatelju

mačka in pes ponoči brskata po hladilnikuFotolia

Ljudje radi svojim kosmatinčkom privoščimo kakšen priboljšek z lastnega krožnika, čeprav pogosto ne vemo, katera živila so za pse primerna in katera ne. Preberite, katera se odsvetuje oziroma kje lahko pride do težav le v določenih primerih.

Avokado: Avokado vsebuje persin, ki je strupen, nahaja pa se tako v samem sadežu kot drugih delih drevesa, zato psu oziroma mački ne ponujajte hrane s tem sadežem!

Česen, čebula, por, drobnjak: Vsa ta živila so za pse in mačke prepovedana, saj vsebujejo snovi, ki vplivajo na rdeče krvne celice. Mačke so prizadete hitreje, saj imajo njihove rdeče celice krajšo življenjsko dobo kot pasje.

Čokolada: Čokolada je nevarna za pse, mačke in tudi ostale ljubljenčke. Glede na to, za kakšno čokolado gre ter koliko je žival zaužije, lahko pride do bruhanja, driske, hiperaktivnosti, zadihanosti, tresavice, nenormalnega srčnega utripa, možganskih napadov in v nekaterih ekstremnih primerih celo do smrti.

Grozdje in rozine: Grozdja in rozin psi ter mačke ne smejo uživati! Pri psih, ki pojedo večjo količino grozdja ali rozin pride do odpovedi ledvic!

Jabolka: Meso jabolk je neškodljivo, vendar pa jim odstranite peške in pecelj, prav tako naj pes ne grize debla jablane ali listov. Ta vsebujejo substance,ki lahko (če jih pes zaužije v večji količini) povzročijo bruhanje, drisko, pomanjkanje kisika v krvi, zmanjšan srčni utrip, težave z dihanjem ter celo komo in smrt. Običajno psi, ki zaužijejo nekaj celih sadežev niso v nevarnosti (čeprav velja biti previden), bolj ogrožene so večje živali, na primer konji in govedo.

Jajca: Jajce na teden je za psa ali mačko gotovo zdravo, vendar le, če se ne izkaže, da je na jajca alergičen. Če ima po jajcih prebavne težave, mu jih torej ne dajajte oziroma se posvetujte z veterinarjem.

Kokos: Tako kokosovo meso (moka) kot kokosovo mleko za ljubljenčke nista nevarna, lahko pa povzročita težave z želodcem in drisko, saj vsebujeta maščobe – torej naj pes oziroma mačka tega živila ne dobita v velikih količinah.

Laneno seme: Laneno seme je koristno za prebavo, zlasti če je pes zaprt, vendar naj ga ne uživa preveč, da ne bi prišlo do pretiranega učinka in pojava driske.

Limone in pomaranče: Dovoljeno je, da z njimi nekoliko »začinite« hrano za svojega ljubljenčka, sicer pa naj jih ne uživa. Tako meso sadeža kot lupina, listi in peške vsebujejo snovi, zaradi katerih pride do težav z želodcem in živčevjem.

Podobni članki